Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witajcie.Ja też sie cieszę że rozemary buduje już swój domek,będę mogła trochę podpatrzeć jak on wygląda.Jeśli pozwolisz będę stałym obserwatorem :lol: .Ja swój domek - Dandys zacznę stawiać dopiero w przyszłym roku,albo za dwa :cry: przez szał cenowy i znalezienie dobrego murarza. Teraz tylko media,ogrodzenie i fundamenty.

Pozdrawiam i życzę powodzenia.

• Odpowiedzi 841
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witajcie.

Napiszcie, co myślicie o zmianie ścian zewnętrznych z 36cm na bloczek 24cm +20 cm styropianu. Jutro o tym będę rozmawiał z kierownikiem mojej budowy, który już mnie namówił na zmianę z jednowarstwowej na dwu warstwową tyle tylko, że 24+12.

Trochę czytałem o domach pasywnych i w związku, że w swojej karierze zawodowej zajmowałem się wentylację planuję zamontować u siebie wentylację mechaniczną z odzyskiem ciepła. W związku z tym wycieplenie budynku dla mnie musi być najważniejsze, Na pewno na gruncie styropian 2x10, pomiędzy nimi instalacja CO i wody użytkowej. Jeżeli dobrze kalkuluje to dzięki tej wentylacji można zmniejszyć wielkość grzejników i zużycie energii do ogrzania domu też spadnie i to znacznie. Nie wiem czy uda się tak wszystko wykonać, aby „rozeta” stała się pasywna, ale będę się starał z całych sił.

Pozdrawiam. :D

Witamy wszystkich, :D

Cieszymy się, :D :D że grono budujących Rozete i Dandysa się powiększa. Miło, że jest nas coraz więcej.

My też długo sie zastanawialiśmy nad Danysem w rezultacie wybór stanął na Rozetę.

U nas wir załatwiania materiałów, których niema i trudno dostać i ciągle drożeją :cry: jak również pogoda nie dopisuje gdyż pada i niemożna zacząć prac ziemnych. :cry:

Jak tylko przestanie padać a dzisiaj to nawet śnieg z deszczem padał zaczynamy. Większość materiałów pozamiawiana w skladach budowlanych i z niecierpliwością czekamy na rozpoczęcie.

Rozemary,

Miło popatrzeć na Twoją budującą się Rozetę mam nadzieję, że u nas też niedługim czasie też tak będzie.

SławekGłogowo,

Zmieniliśmy technologie z 36 na 25 Porotherm P+W plus 12 cm styropian ocieplenie. Większość ciepła i tak ucieka wentylacją i oknami niż ścianą uważam, że powinno wystarczyć.

pozdrawiamy

Tomki 4

Witam

Jestem po rozmowie z moim „przyszłym” kierownikiem budowy. Podpierając się danymi i doświadczeniem ustaliliśmy, że ściany to będzie 24cm suporeks i 15cm styropian, dach ze względu na koszty, blachodachówka a ocieplenia to wełna 10cm +12cm. Muszę przemyśleć jeszcze raz wentylacje mechaniczną i ogrzewanie, ale o tym później.

Oglądając projekt wstępnie skalkulował robociznę :( na jakieś około 38kpln do 45kpln :o w zależności od firm. On ma znajomą firmę, poprosi ją o wycenę roboty a ja też szukam robotników, bo przyznam, że te kwoty sprowadziły mnie szybko na ziemię. Mam nadzieję, że może w starej firmie, której kiedyś pracowałem znajdę chętnych kolegów. :wink:

Jeśli chodzi o blachodachówkę na poszycie, to można dzięki temu odchudzić więźbę, oczywiście pod okiem architekta.

Pozdrawiam

Witamy wszystkich rozeciarzy! jesteśmy na etapie nanoszenia zmian w projekcie i od września ruszamy z budową.(szkoda,że wszystko tak drożeje :cry: )Robocizna - stan surowy - wykop, fundamenty, ściany, z pokryciem dachu szarpnie nas około 55tys. to dużo, czy ok?! czy ktoś też w województwie pomorskim, a najlepiej w okolicach Wichury Wejherowo stawia Rozetkę??? chętnie popatrzymy. nasze zmiany obejmują m.in.:

- likwidację okien w garażu

- dodatkowe drzwi wyjściowe z garażu na tyły budynku

- likwidację dużych przeszklonych drzwi na taras i wstawienie tam okna

- u góry zamieniamy tę mniejszą łazienkę miejscem z garderobą,co by mieć

trochę światła przy kąpieli

Pozdrawiamy wszystkich :D

Witam gorąco Nowego Rozetowicza.

Ja tez jestem na etapie prowadzenia rozmów z firmami :cry: tylko, że stawiam się w Kuj-Pom, jak na razie to mam ceny :evil: koło 45 do 50 tyś, mam jeszcze jedno rozwiązanie, stawianie, załatwianie materiału samemu lub przy pomocy kolegę, który też nie jest budowlańcem. Myślę, że mógłbym więcej stracić niż zyskać. Ja pozostaje przy tym, że będę robił sam to, co potrafię, czyli wszystkie instalacje w domu. Tak tez sporo zaoszczędzę na robociźnie.

Budowę zaczynam w czerwcu fotki będę umieszczał z postępu prac, jak będą :D .

Pozdrawiam.

Sławek

Cześć Sławku.

a czy też ustawiłeś się w kolejce po materiały budowlane???

u nas zapisy i komitety kolejkowe. będziemy budować z porothermu.

Gazobeton za drogi - 12zł/szt.

silka nie dostępna - całkowity brak materiału. (1 developer wykupuje wszystko)

porotherm - jest ok. czas oczekiwania około 3 miesiące

w Toruniu ceny też tak szaleją???

Cześć Sławku.

a czy też ustawiłeś się w kolejce po materiały budowlane???

u nas zapisy i komitety kolejkowe. będziemy budować z porothermu.

Gazobeton za drogi - 12zł/szt.

silka nie dostępna - całkowity brak materiału. (1 developer wykupuje wszystko)

porotherm - jest ok. czas oczekiwania około 3 miesiące

w Toruniu ceny też tak szaleją???

Powiem, że ceny szaleją wszędzie, czekam na wycenę robocizny przez wykonawcę, który materiał będzie załatwiał, jeśli da dobrą cenę, w innym wypadku zostają znajomości, bez których od czasu upadku komuny nic nie da się załatwić. Na stan „0” materiał mam załatwiony reszta dopiero po przyznaniu kredytu.

Pozdrawiam

Sławek

Witam

My pierwszy rekonesans z bankami mamy już za sobą. Z pośród większości banków w Toruniu, naszym zdaniem najlepsze propozycje mają : raiffeisen, polbank i milenium. Ale warto samemu sprawdzić co oferują inne banki. jeśli chodzi o zabezpieczenia po za hipoteką to w milenium cesja z ubezpieczenia na życie w wysokości kredytu.

Pozdrawiam

Sławek

P.S. NIE :lol:

Dzień dobry :D

A w ogóle to się zastanawiam, jak długo tak będzie jak teraz. Chodzi o materiały no i o ceny. Ciekawe czy się to mocno rozhula, czy szybko skończy.

Krew zaleje mnie jak się okarze, że po zakupie materiałów zaczną one tanieć.

a jak zacznie tanieć robocizna, to zanim krew mnie zaleje, sam się zaleje najpierw.

ogólnie pozdrawiam wszystkich

Witam

W Polsce jak już coś zdrożeje to tak łatwo nie stanieje. A robocizna wcale nie poszła tak do góry. Mi wycenili robociznę stanu surowego z dachem na 50 tyś :evil: , firma była mocno chwalona przez mojego kierownika. Dałem ogłoszenie w prasie, że szukam ekipy do wykonania stanu surowego z dachem i odezwało się 5 firm w cenie do 25 tyś :D . Jestem już po pierwszej rozmowie i jestem z niej zadowolony :D . Czekają mnie jeszcze cztery spotkania dzisiaj dwa i po świętach jedno a nie wiem, kiedy ostatnie.

Pozdrawiam

Sławek

P.S. Trzy ekipy były gotowe pracować od zaraz.

Czółko!!!

25 tys. to całkiem przyzwoicie.Powiedziałbym nawet super :D

my zdecydowaliśmy się na firmę za 55 tys.

to nie mało, ale pewna firma z długoletnim doświadczeniem, czysta, schludna, dobre opinie, polecają nam znajomi. co prawda nie rozeciarze, ale co tam.

Zaczynają od wykopania dołu, kończą na położeniu dachówki.

Zobaczymy co czas przyniesie.

Witajcie, :D

Sezon budowlany rozpoczęty. Mamy już wylane ławy i sporo bloczków fundamentowych wymurowanych. Już widać zarys budynku i poszczególnych pomieszczeń. Mamy cicha nadzieję zamknąć stan zerowy za tydzień. Jak do tej pory wszystko idzie sprawnie i oby tak dalej pogoda i inne czynniki sprzyjały.

I właśnie sprzyjających warunków życzę wszystkim budującym.

Wesołych Świąt.

serdecznie pozdrawiamy :D

tomki4