Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam wszystkich fanów rozety

My zdecydowaliśmy się na rozetę w lustrzanym odbiciu i z garażem dwu stanowiskowym.

Jesteśmy na etapie nanoszenia zmian w projekcie.

1. chcemy zamknąć podcień ogrodowy

2. zmienić okna w elewacji ogrodowej na 150X150 ; drzwi balkonoowe 2x 90 i 150x150.

3. kuchnia przeniesiona do pokoju .

4. wc na pzarterze połączyć ze spiżarką

5. na piętrze jedna duza garderoba.

6.podnieść ściankę kolankową do ok. 110 - 120cm.

Niestety nie mamy pomysłu na rozmieszczenie (układ okien i/lub okna) od strony kuchni i jadalni.

Czy ktoś buduje rozetę w okolicach Elbląga ??????

Acha firma budowlana wyceniła robociznę stanu surowego z dachem na 60 tys. PLN. Rozpoczecie budowy planujemy na sierpień wrzesień

• Odpowiedzi 841
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

raaf40,

witaj w grupie. My także budujemy lustrzaną wersję z dwustanowiskowym garażem.

Rozemary,

Czekamy na zdjecia. Ja w weekend pochodziłam sobie po naszym domku :D . Nie mogę się doczekać kiedy będzie stan zerowy i bedzie mozna pospacerować po parterze :wink:

Chyba czas najwyższy zamawiać okna - jakoś trudno nam się za to zabrać :oops:

Edi,

Jak tam przygotowania do budowy ?

pozdrawiam wszystkich Rozetowiczów :D

IWONAARTUR,

Od strony północnej (czyli od frontu) na całej szerokości zrobimy łazienkę i pralnię - w sumie pomieszczenie bedzie miało wymiary 6x3, reszte powierzchni zajmie pokój. Z drzwiami jeszcze do końca nie zdecydowaliśmy. Ja mam kilka pomysłów ale jeszcze nie zawracam nimi głowy mężowi, bo są inne pilniejsze sprawy :wink: :roll:

Okna - będą same połaciówki mniejsze w łazience i w pralni większe dwa od południa. Nie możemy wstawić okna w ścianie bo jesteśmy na maxa przysunięci do sąsiadów.

Witam wszystkich budowniczych Rozety :D ,

widzę, że tyle pomysłów na domek ilu budujących. U nas kolejne zmiany koncepcji góry. Balkon od ogrodu zamieniamy na okno 180x150,które będzie w jednym pokoju-likwidujemy tę ściankę miedzy pokojami. Drugi pokój powstaje z częsci tego od południa i garderoby z łazienką i tu małe okno garderobiane zamienione na 150x150. Nasza sypialnia bez zmian. Muszę Wam powiedzieć, ze fajnie to wygląda na papierze - ładne przestronne pokoje. Mam nadzieję, że nie będziemy żałowali tych zmian. :-?

Tomki 4, na zdjecia jeszcze trochę trzeba poczekać, teraz leją strop, wszędzie pełno podpór, nie ma jak fotografować. Jak uprzątną to wszystko na pewno coś prześlę.

Raaf40, u nas wciąż trwa dyskusja, czy większa łazienka na dole, czy spizarnia. Nawet znajomi podzielili się na dwie frakcje z lekką przewagą optujących za spiżarką. Decyzja nie zapadła.

Pozdrawiam wszystkich :p

Rozemary,

Pomysł na przestawienie ścian fajny, widziałam projekty z takim układem na górze (nawet któryś z Domeny jest taki). :D

Jednak ta część Rozety u nas ma najmniej zmian - zlikwidowaliśmy jedynie małą łazienkę i bedzie duża garderoba. Właśnie duża garderoba i jednakowe pokoje od południa przekonały mnie do tego projektu.

Jeśli chodzi o dół to zdecydowanie spiżarka, na górze bedą dwie łazienki więc na dole sama toaleta wystarczy.

Na zdjęcia poczekam, jakas cierpliwa się zrobiłam :wink: :D

pozdrawiam wszystkich

Cześć IWONAARTUR!

Nie jestem pesymistą i zostawiam zalanie na szarym końcu, natomiast współczuję z wnoszeniem i znoszeniem tych rzeczy góra - dół. No ale to tylko takie moje myśli.

My z żonką myśleliśmy o podpiwniczeniu garażu, ale jak policzyliśmy to bardziej opłaca się pobudować jakąś szopkę. Tylko nie wiemy, w którym miejcu zakotwiczyć z domkiem?

pozdrowionka dla wszystkich :D

Witam wszystkich

Jestem już po pierwszych czterech wycenach i czekam jeszcze na jedną, ale to tylko formalność, ponieważ na 90 procent już zdecydowałem.

Robocizna kalkulowała się: :evil: 50k, 43k, 26k i 25k :D .

Wybieram najprawdopodobniej ekipę tą za 26k w cenie jest stan surowy z dachem. Też trochę zastanawiałem się, dlaczego taka a nie wyższa cena, więc trochę ciągnąłem za język. Niedaleko mojej działki mają dwie duże budowy, więc mogli zejść z ceny tak nisko. Widziałem ich budowy na moje oko ok.

Wstępnie umówiłem się na przyszły tydzień na podpisanie umowy i start budowy 10 czerwca.

Pozdrawiam serdecznie

Witam te papiery mnie wykończą , miało być tak sprawnie a tu górka za górką ................... :cry: chyba jednak nie uda się ruszyć w czerwcu. Mam do was pytanie w jakiej cenie są u was materiały budowlane w hurtowniach dziś to mnie smiechem zabili poroterm ok 10 zł za bloczek a 13 za suporeks :-? . Czy ktoś może mi powiedzieć ile palet potrzeba na rozetę z podwójnym garażem nam wyszło ok 35 palet ale czy dobrze policzyliśmy .... :roll:

pozdr. Edi

Witam Edi 13,

My budujemy z garażem dwustanowiskowym i opieraliśmy się na tych wymiarach , otrzymaliśmy je od p. Marcina z Domeny.

Może pomogą ci w obliczeniu ilości bloczków.

Podaję dane dotyczące ścian .

śc. zewn - bloczek 59x36x24 = 145m2

śc. zewn. - bloczek 59x24x24 =13,5m2

śc wewn. konstr. - bloczek 59x36x24 =7,5m2

śc. wewn. konstr. - bloczek 59x24x24 =13,5m2

śc. działowe - bloczek 59x24x12 =119m2

Pozdrawiamy :D

Cześć wszystkim!

no i nici z budowy na 1,5 roku! :( Nasza działka nie jest uzbrojona, chciałem pociągnąć wodę na własny koszt. Poszliśmy do UG a tam niespodzianka.

Cała procedura wykonania projektu przyłącza, reszta rzeczy, to czas czekania ok. 1,5 roku. Może źle zaczęliśmy, z drugiej strony chcieliśmy za wszystko zapłacić z własnej kieszeni, a tu lipa

czekamy :( może nie ma tego złego. podpatrzymy od Was zmiany, pomysły, itp

a kasę na budowe ulokujemy w funduszach to jeszcze zarobimy na obiad :)

życzymy Wszystkim sukcesów i będziemy trzymać kciuki za pomyślność budów.

pa

Witajcie wielkie dzięki za wyliczenia mam wyszło 2100 porothermu czyli mało się nie pomyliliśmy.Rafał nie załamuj się tylko pukaj do wszystkich możliwych dzrzwi . My kupiliśmy działkę w grudniu za grube pieniądze a tu niespodzianka że jednak nie jest uzbrojona a gmina przewiduje z funduszy budowę kanalizy w przeciągu 2 lat a my chcemy już ..... napisaliśmy pismo właściciele działek ok 5 os że prosimy o dofinansowanie w 50 % a później przekażemy na rzecz gminy no i się udało za dwa tygodnie wchodzą z robotą. Także głowa do góry :wink:

Dzięki za pocieszenie edi13. waliliśmy wszędzie i mimo komitetu (także 5 osób) woda zaleje nas najwcześniej za 1,5 roku.

młodzi w sumie jesteśmy, więc te 2 latka nie zrobią różnicy, a może nawet coś się zmieni na rynku... kto wie...

póki co oszczędzamy i czekamy.

P.S. Mam do sprzedania 6 palet Porotherm 25 po 7.50 za sztukę.

witam wszystkich. Myslalem ze nikt rozety nie buduje :) a tu prosze.

My zdecydowaliśmy się na rozetę w lustrzanym odbiciu i z garażem dwu stanowiskowym.

Jesteśmy na etapie nanoszenia zmian w projekcie.

1. chcemy zamknąć podcień ogrodowy (i zamknac troszke kuchnie)

2. Salon przedluzyc w postaci calorocznego ogrodu zimowego okolo 1,5 m widzialem kilka zdjec takich domkow b. ciekawie to wyglada

3. Kominek przesunac troche w strone okna pomysl naszego architekta (podobno jest taka mozliwosc bez jakis specjalnych cudow)

4. Prawdopodobnie bedziemy rezygnowac z balkonu od strony podasza a nawet z lukarny bo moze kiepsko to wygladac z ogrodem zimowym ponizej

5. A i chcemy wydluzyc go 1-1,5 m wzdluz glownej kalenicy bo jakos sie boje ze malo miejsca...wtedy dodamy prysznic do wc

Jak wam sie widzi ten ogrod zimowy :) Kilka osob wspominalo ze warto to zrobic od x zeby potem nie kombinowac i nie ponosic dodatkowych kosztow. Ogrod zimowy chcemy zakonczyc 3 duzymi oknami 2 na 2,3m h