Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 841
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

darek s - witamy w klubie :D

ogród zimowy to fajna sprawa, ale trzeba mieć dobrą reke do roslinek, mnie nie wszystkie roślinki lubia :-?

U nas budowa idzie pełną para. Panowie zaczeli murować ściany, może w weekend uda mi sie pojechac to zobaczę efekty.

Edi, mojemu mężowi także wyszło ze potrzeba ok 37-38 palet porothermu, czyli w sumie tak samo. :D

Rozemary, jak Twój strop, podziel się wrażeniami pls :D

pozdrawiam

tomki; jaka reke do rosline , zapomnij o roslinkach. Tam wiosna siedzac na foteliku bede podejmowal decyzje gdzie na wakacje sie wybieram ... :) Zima tam ma byc normalna temp. pokojowa...

mysle o czyms takim

http://dom.gazeta.pl/Ladny-Dom/5,62805,2820315.html?i=10

Wlasnie dogaduje wizualizacje fasady bo cos mi ta lukarna nie pasuje do tego ogrodu[/img]

darek s,

powiększamy, elewacja od ogrodu bedzie w jednej linii, w związku z tym zmienia się i dach nad garażem. Wiatrołap dzięki temu zostanie powiększony a i kotłownia bedzie większa więc bedzie można coż tam jeszcze zorganizować. :D

Ogród zimowy bez roślinek to chyba juz nie ogród, ale ten na zdjęciu jest fajny, podoba mi się. Tylko te okna ... :-? :roll:

pozdrawiam

Witam po dłuższej przerwie, :D

miło, że nowi rozetowicze dołączają do naszego forum.

Zgodnie z obietnicą trochę zdjęc z frontu robót, niestety tylko w takiej formie.

Na zdjecia ze środka trzeba jeszcze chwilkę poczekac, ciągle stoi las podpór.

Nasza rozeta jest z garażem jednostanowiskowym, ale poszerzonym o metr i wydłużonym do linii budynku i jest trochę zmian w oknach.

Darek S, ogród zimowy super sprawa, może jeszcze kiedyś dobudujemy.

Pozdrawiam wszystkich :p

http://img374.imageshack.us/img374/6032/dscf1310bm3.jpg

http://img374.imageshack.us/img374/3435/dscf1311ll7.jpg

http://img390.imageshack.us/img390/9647/dscf1312yn1.jpg

http://img113.imageshack.us/img113/8175/dscf1313gj6.jpg

http://img513.imageshack.us/img513/1453/dscf1314ko3.jpg

Rozemary,

dzięki za zdjęcia. Miło popatrzeć. :D

U nas także mury zaczęly rosnac, może i mnie uda sie jakies zdjecia wkleic :-? .

Rozemary, jakie okna macie w salonie i jak szeroki jest slupek pomiedzy nimi. nam wymurowali okna 180x150 ale ten slupek jakis maly wyszedl i stwierdzilismy ze kominek przysloni okno po lewej stronie - do jutra mam sie zdecydowac czy je zmniejszyc do 150 czy zostawic :roll:

pozdrawiam :D

Rozemary,

Rzeczywiscie szybko rosły, ale juz nie rosna. Nasz majster zachorował i mamy tydzień w plecy :( a do tego następny tydzień do to same dni wolne :evil:

Okna zostawiamy jakie są najwyżej zamurujemy kawałek :wink:

wklejam jeszcze jedno zdjęcie, ale mam radoche :lol:

<a href=http://images21.fotosik.pl/215/55270a164ca80ba2m.jpg' alt='55270a164ca80ba2m.jpg'>

pozdrawiam

Witam wszystkich

Po długiej nieobecności pozdrawiam gorąco wszystkich rozetowiczów. Od mojego ostatniego postu minęło trochę czasu, ja przez ten czas podpisałem umowę na wykonanie stanu surowego z dachem (26k), wstępnie umówiłem się z geodetą na posadowienie budynku, umowa kredytowa do podpisania po przerwie majowej, następnie załatwianie materiałów :cry: . Stal mam wstępnie załatwioną a resztą zajmie się kuzyn, który pracuje w hurtowni. Mam nadzieję, że z wszystkim się wyrobię ekipa mi wchodzi na budowę 11 czerwca.

Pozdrawiam

Sławek

Witam wszystkich Rozetowiczów

Czy mogę Was prosić o dwa słowa o schodach?

Na ile stopni podzielone jest wejście na poddasze?

Czy ktoś ma już ten etap za sobą? Chodzi mi o to, czy są wygodne.

I druga rzecz, z którą się to wiąże - na jakiej wysokości jest podłoga nad garażem?

Z góry dziękuję i pozdrawiam

Witam

Czy mogę Was prosić o dwa słowa o schodach?

Na ile stopni podzielone jest wejście na poddasze?

Czy ktoś ma już ten etap za sobą? Chodzi mi o to, czy są wygodne.

I druga rzecz, z którą się to wiąże - na jakiej wysokości jest podłoga nad garażem?

Prosto z projektu

Razem 16 stopni w tym trzynasty od spodu jest postojowym, z którego można wejść do pomieszczenia nad garażem, stopnie 10; 11; 12 są to stopnie pod kontem (chyba nazywają się takie zabiegowe). Posadzka nad garażem 2,37 plus ocieplenie, szlichta, płytki lub panele to według projektu 2,47

Czy są wygodne to jeszcze nie wiem. :(

Pozdrawiam

• 2 weeks później...

Witam wszystkich Rozetowiczów,

cieszę się że jest już tylu potencjalnych mieszkańców Rozety - jak zakładałem temat w VI 2006 było bardzo cieniutko z tym projektem. Sorry że rzadko piszę ale praca i budowa nie sprzyja siedzeniu na forum.

Buduje (okolice Krakowa) raczej bez pospiechu, w zeszłym roku fundamenty a od tego marca mury. Teraz jestem po zalaniu płyty nad parterem. Jak mi się uda to wkleję kilka zdjęć albo prześlę mailem jeśli ktoś jest zainteresowany.

Czytam te rózne dyskusje na temat zmian i mam kilka uwag. Co do okien to wszystko zależy na jakie strony świata są ustawione odpowiednie pomieszczenia. NIe zapominjacie że większe okna to większa cena, większe koszty ogrzewania itp. Ja w salonie zostawiłem dwa projektowe 150x150 i wydają się odpowiednie. W kuchni/jadalni też 150x150 ale za to jedno zamiast dwóch -dodatkowym doświetleniem są przecież drzwi 90 cm na taras.

Wielu zmian nie wprowadzalem a te które zrobiłem są chyba przemyslane na 10 strone, tak mi sie przynajmniej wydaje. w końcu projekt wybierałem kilka miesiecy - na miarę swoich możliwości finansowych i potrzeb obecnych a także w przyszłości. oprócz tego połaczyłem spiżarke z wc na parterze i mam teraz nieco większą łazienkę - z jednym oknem a nie dwoma. Poprzednio to wg mnie były dwie klitki. Spiżarkę zorganizuje w pom gospodarczym które wpuściłem głębiej do garażu - o 50 cm. Sam garaż był projektowo podwójny ale proporcje w stosunku do domu wydawaly mi się za duże. Tak więc zwęziłem go o 1,5 m i wydłużylem od strony salonu o 80 cm. Wyjście z pom gosp do garażu jest na tej wydłuzonej ściance po lewej stronie. Cięzko to wszystko opisać słowami, polecam szkice w Acadzie jak ktoś ma mozliwośc odczytania. Poza tym przesunąłem o ok.50 cm kominek w stronę schodów - zysk miejsca w salonie i przytulny kacik w rogu pod schodami. Od strony garażu zrobiłem wejście pod schody - powstał całkiem sympatyczny schowek na graty. to co jeszcze do zrobienia - rezygnuje z dwoch okien połaciowych w pokojach na pietrze (duża sypialnia nad gabinetem i pokój nad jadalnią) a w zamian wstawiam dwa dodatkowe okna (razem 3) na ścianę szczytową - strona południowa. W moim przypadku da to lepsze doswietlenie tych pokoi a poza tym okno połaciowe to zawsze jakiś słaby punkt dachu (zachowanie szczelności). Zamieniam też miejscami malą łazienke na piętrze z garderobą - wejście do garderoby od strony holu. O kolorystyce i innych detalach nie pisze bo to rzecz gustu każdego wlaściciela domku.

Przepraszam za przydługaśny tekst ale raz na kilka miesięcy mozna się rozpisać. Pozdrawiam pozostalych budowniczych i życzę cierpliwości i kasy na budowę.