Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 841
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witajcie \

Co prawda nie wybudowałem jeszcze ale wg. mojej oceny min. garaz musi mieć 18 m2. I to nie chodzi tylko o powierzchnie ale o zachowanie proporcji długości do szerokości.

Zwężenie garazu o 38 cm to znaczący problem. Jeżeli samochód będzie wpychać to będzie ok. Ale jeżeli chcecie przechowywac coś (rowery, oponyitp) i wysiadać bez obijania drzwi to będzie poważny problem. Ale może przesunać ścianke od kotowni tym samym kotłownia minejsza i ten uskok w garażu za umywalka i może wystarczy.

• 2 weeks później...

witam wszystkich,

widać każdy zajety budową :D bo nasz watek spadł na trzecią stronę :roll:

naszym majstrom udało się zalać drugi strop i schody :o już myślałam że ten dzień nigdy nie nastąpi ...

bikeonur,

trudno jest zrobić zdjęcie tym schodkom, bo stoi las stępli. Salon jest naprawdę spory i wydaje mi się że tych schodów w tym kącie tak bardzo nie widać.

Rozemary, Bodzio77,

może Wy już macie stemple zdjęte i możecie coś pokazać

wkleiłam parę nowych zdjęć do albumu, zapraszam

http://tomki4.fotosik.pl/albumy/193439.html

pozdrawiam :D

Witam,

wkleiłem nowe zdjęcia Rozetki - dla zainteresowanych. Pozostały jeszcze do zrobienia ścianki działowe na parterze - zasłonięcie schodów i przepierka między salonem a kuchnio-jadalnią. Ale to dopiero za kilka tygodni. Teraz czekam na ekipę od dachu - sierpień,

Pozdrawiam

http://Bodzio77.fotosik.pl/albumy/188732.html

Witam,

Bodzio 77, Rozemary

Rozeta na Waszych zdjęciach wygląda ślicznie.

My czekamy na ścianke kolankową i na wieniec a później na cieśle.

Mam pytanko czy będziecie instalowac konstrukcje stalową która jest podana w projekcie Rozety pod wieźbe z markami stalowymi i dużymi ceownikami stalowymi, które mają podtrzymywać ew. wieźbe, czy może rezygnujecie z tego konstrukcyjnego rozwiązania. Ja jestem przed tym etapem i zastanawiam się nad tym co zrobić nie wszstkie projekty posiadają takie rozwiązanie słyszałęm też opinie że stal potrafi pracować kurczyć się i rozszerzać co też nie jest bez znaczenia dla konstrukcji dachu.

pozdrawiam

Tomki 4

Witam wszystkich po długiej przerwie :)

niestety ostatnio natłok prac wszelakich nie pozwolił nam czynnie uczestniczyc w wątku budowlanym. Domek rośnie, aktualnie dekarze kładą dachówkę, są ścianki działowe i sporo zrobionych prac ziemnych, którye zdrenowały nasze kieszenie ( podnoszenie terenu, obsypywanie domu, kształtowanie terenu działki) :evil: . W spokojniejszym czasie postaram sie umieścic parę zdjęc.

Domek Bodzia wygląda już pięknie.

Tomki 4, o zrezygnowaniu ze stalowej konstrukcji nasz kierownik budowy nawet nie chciał słyszec, więc jest i wygląda to wszystko bardzo solidnie, słupy umieszczone są w ściankach działowych, nie przeszkadzają - niestety nie udało się nam tu zaoszczędzic.

Pozdrowienia :D

witam, Rozemary i Tomki 4 ,

mój kierownik budowy z kolei powiedział, że taka konstrukcja to nadaje się do drapaczy chmur :D a nie domku jednorodzinnego. Konstrukcja dachu krokwiowo-jętkowa jak w rozecie jest wystarczająco wytrzymala bez tej stali. Wg opinii budowniczych dachu również jest to przerost formy nad treścią.

Ja tego nie robię - płatwie drewniane oparte na ścianach szczytowych są w opinii fachowców wystarczające.

Pozdrawiam

B

Witam

Już jakiś czas nie odwiedzałam tematu z braku czasu.

U mnie nie czas na więźbę, ale już postanowione, że konstrukcji stalowej nie daję.

Moja rozeta jeszcze w ziemi, ale powoli z niej wychodzi

http://images28.fotosik.pl/2/e9799fed2c8478ce.jpg

Dzisiaj nie byłem na budowie, więc nie wiem, jaki jest stan na dziś. Więcej zdjęci w moim albumie

http://rozeta.fotosik.pl/albumy/207716.html

Pozdrawiam.