denes 03.06.2006 20:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2006 Witam.Moi wykonawcy spoznia sie o kilka miesiecy z terminem oddania prac,co moge zazadac od firmy, zeby mnie nie wysmiali? Niestety przegapilem kary umowne w umowie.... pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
trobe 03.06.2006 20:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2006 Jeśli nie zawarłeś tego w umowie, na pewno nie możesz występować z pozycji siły a jedynie próbuj negocjować to, na czym Ci zależy. Może zaproponuj wykonanie dodatkowych prac bez podwyższania wynagrodzenia? Nie wierzę natomiast, by udało Ci się obniżyć cenę za ich usługi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
denes 04.06.2006 06:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2006 [...] Nie wierzę natomiast, by udało Ci się obniżyć cenę za ich usługi. A co z odsetkami ustawowymi? Jezeli nie ma czegos w umowie, to dzialaja przepisy prawa, ktore na pewno w jakis sposob reguluja tego typu kwestie. Sek w tym, ze dokladnie nie wiem jakie to regulacje, dlatego pytam. W koncu terminy sa po to, zeby sie ich trzymac. Przeciez moglbym w tym czasie wynajac dom, tak wiec sa to moje realnie utracone korzysci, a wiec jest strata, ktorej moglbym domagac sie od nierzetelnego wykonawcy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wawa 05.06.2006 09:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2006 Odsetki ustawowe są od zaległości w zapłacie za fakturę - czyli to oni mogą z tego tytułu skubnąć Ciebie jak będziesz próbował opóźniać zapłatę za wykonane prace.Zobacz czy ma w umowie termin zakończenia prac i zapis o odsąpieniu od umowy z winy wykonawcy za nieuzasadnione opóźnienie. Można od biedy tym postraszyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lonly 05.06.2006 12:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2006 I jeszcze jeden przykład, że nie wprowadzanie do umowy kar umownych to karygodny błąd. Nie ma się czego wstydzić i trzeba żadać tych zapisów bo to jest w interesie nie tylko inwestora ale również wykonawcy. Co do egzekwowania to już jest dobrowolna sprawa ale układ jest czysty bo mimo dobrych chęci są chociażby przypadki losowe. Dzięki tym zapisom mimo, że moja ekipa mocno się spóżniła z rozpoczęciem a potem w trakcie wykonastwa to budowę potraktowała w sumie bardzo solidnie zwłaszcza po moim przypomnieniu o tym zapisie w umowie i ew. możliwości braku potrącenia kar w wypadku braku moich zastrzeżeń. Może miałem szczęście do ekipy a w sumie byłem zadowolony z ich roboty więc potracenia odpuściłem. Jeżeli jeszcze wszystkiego nie zapłaciłeś to chyba w umowie masz zapis o rezygnacji z wykonawcy i tym spróbuj zmusić go do przyspieszenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pawson 05.06.2006 12:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2006 a jak jest z płatnościami ?? jeśli w tej chwili zrobili więcej niż dostali kasy to powiedz że im nie zapłacisz albo że zaczniesz naliczać kary i już ... w umowie była cena i termin ... nie ma terminu nie ma ceny ... tak bym to widział na prawną stronę to się zbytnio nie patrz bo co da ci prawo ?? możliwość wygrania w sądzie za 3-5 lat ... z mojego doświadczenia to jak będziesz wystarczająco wredny głośny wymagający i upierdliwy to wywalczysz swoje a jak nie to ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts