Gryfpc 03.06.2006 22:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2006 Dlaczego jedne modrzewie mają takie szyszki: http://images3.fotosik.pl/75/8d9bc592d0674d4d.jpg a inne takie: http://images3.fotosik.pl/75/96de2405e67bdcc4.jpg Wszystkie modrzewie są w tym samym wieku. Boję się, czy aby któryś nie jest chory. Mam nadzieję, że może to kwestia odmiany (lub płci ). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mirek_Lewandowski 04.06.2006 11:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2006 Normalne, ten typ tak ma Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hanka55 04.06.2006 13:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2006 Wikipedia Kwiaty Roślina jednopienna. Purpurowoczerwone, potem zieleniejące kwiaty żeńskie wyrastają na ulistnionych krótkopędach, okrągłe i jasnożółte kwiaty męskie na kilkuletnich krótkopędach. Są wiatropylne. Szyszki Ma owalny kształt, dojrzała ma długość do 5 cm, szerokość do 3 cm. Młode szyszki są zielone, dojrzałe są zwisające, jasnobrunatne z łuską na brzegach. Po wysianiu nasion opadają. Nasiona mają szarobrązowy kolor, jajowaty kształt z ostrym końcem i są świdrowato skręcone. A swoją drogą - piękne zdjęcia zrobiłeś !!! Brawo , Gryfpc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mirek_Lewandowski 04.06.2006 16:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2006 Młode szyszki są zielone, czerwone, brunatne, żółtawe i różne na różnych drzewach, dojrzałe NIE (raczej zwisa cała gałązka) są zwisające i po wysianiu nasion NIE opadają, lecz pozostają na drzewie wiele lat i często opadają wraz z martwymi krótkopędamiProponuję spacer do lasu, modrzewi u nas dostatek, obejrzeć można, a nie cytować ewidentne bzdury. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gryfpc 12.06.2006 20:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2006 Serdecznie dziękuję za odpowiedzi - bardzo mnie USPOKOILIŚCIE, bo strasznie lubię te moje modrzewie!!! Dzięki Haniu i Mirku :D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts