Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wysoki poziom wód gruntowych a oczyszczalnia?

Recommended Posts

Ja miałem taki problem u siebie na działce (wysoki poziom wody). Zależało nam jednak na wybudowaniu oczyszczalni więc za osadnikiem zrobiłem przepompownię: kupiłem 2 metry rury karbowanej śr. 60cm, dno zalałem betonem, wewnątrz zawiesiłem pompę do brudnej wody z pływakiem. Jak na razie działa bez zarzutu. Koszt nie wielki. można kupić gotową ale to około 1000zł +pompa.

• 1 month później...
Gość oczyszczalnia

jak wysoki poziom wody gruntowej? i na jakiej głębokości wyjście z budynku (do dołu rury), średnica? grunt ciężki czy piach?

Tak można wykonać oczyszczalnie za którą umieścimy pompe do wody brudnej np. w beczce od kapusty i jeśli wykonamy drenaż na poziomie ziemi (zagłębimy tylko złoże w ziemi) to otrzymamy bez widocznego nasypu oczyszczalnie z przepompownią :lol:

pozdrawiam

Robert :)

a czy jest mozliwość zrobienia oczyszczalni w przypadku kiedy gruntem jest glina, nie wiem jak jest głęboko,ale do ok.1,5-1,8m to na pewno bo kopalismy, w dodatku wody gruntowe z miesiąc temu były na głębokości około 1,30-1,40, a wiosną to około miesiąca woda stoi na działce. Chcemy coprawda podnieść troche poziom działki ze wzgl. na te podtoy wiosenne, ale nie wiem czy to coś zmienia jesli chodzi o możliwość montazu oczyszczalni. nie chciałabym miec oczyszczalni za wszelka cenę i potem mieć problemy z użytkowaniem :-?

W naszym przypadku odpada studnia chlonna, bo jak sie nie rozsaczy na 1m głęboko to i na 6m a to jest jednocześnie poziom wody gruntowej.

Rozwiązaniem jest zrzut wody poza działkę (rów melioracyjny...), nie tylko wody z oczyszczalni ale rónież z opadów, z drenażu...

Musimy się tylko zorientować jak jest z pozwoleniami w tym temacie.

Czy trzeba robić operat wodny (koszt ok. 1000-1500zl :roll: )?

Pozdrawiam.