dariusz_s 04.06.2006 11:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2006 Czy jest alterantywa jeśli jest wysoki poziom wód gruntowych a chcę zainstalować oczyszczalnię przydomową?Mój kolega ma zwykłą oczyszczalnie i niestety ma problem po zimie bo ze względu na wysoko poziom wód gruntowych oczyszcalnie nie zdaje egzaminu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pawel78 04.06.2006 14:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2006 Jest zrobić ją na kopcu.Potrzebna tylko będzie pompa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
___grzesiek 05.06.2006 17:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2006 Ja miałem taki problem u siebie na działce (wysoki poziom wody). Zależało nam jednak na wybudowaniu oczyszczalni więc za osadnikiem zrobiłem przepompownię: kupiłem 2 metry rury karbowanej śr. 60cm, dno zalałem betonem, wewnątrz zawiesiłem pompę do brudnej wody z pływakiem. Jak na razie działa bez zarzutu. Koszt nie wielki. można kupić gotową ale to około 1000zł +pompa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość oczyszczalnia 01.08.2006 10:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2006 jak wysoki poziom wody gruntowej? i na jakiej głębokości wyjście z budynku (do dołu rury), średnica? grunt ciężki czy piach? Tak można wykonać oczyszczalnie za którą umieścimy pompe do wody brudnej np. w beczce od kapusty i jeśli wykonamy drenaż na poziomie ziemi (zagłębimy tylko złoże w ziemi) to otrzymamy bez widocznego nasypu oczyszczalnie z przepompownią pozdrawiam Robert Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ANIAILIS 01.08.2006 11:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2006 a czy jest mozliwość zrobienia oczyszczalni w przypadku kiedy gruntem jest glina, nie wiem jak jest głęboko,ale do ok.1,5-1,8m to na pewno bo kopalismy, w dodatku wody gruntowe z miesiąc temu były na głębokości około 1,30-1,40, a wiosną to około miesiąca woda stoi na działce. Chcemy coprawda podnieść troche poziom działki ze wzgl. na te podtoy wiosenne, ale nie wiem czy to coś zmienia jesli chodzi o możliwość montazu oczyszczalni. nie chciałabym miec oczyszczalni za wszelka cenę i potem mieć problemy z użytkowaniem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ANIAILIS 01.08.2006 18:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2006 ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ANIAILIS 01.08.2006 18:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2006 ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jola_K 01.08.2006 20:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2006 ANIAILIS... my mamy gline (ok. 6m głęboko, woda gruntowa mniej więcej na tej samej głębokości), co nieco orientowaliśmy się w temacie...Najtańszy typ z drenażem odpada (bo glina) pozostaje ta bezdrenażowa, ale to droższa instalacja... PozdrawiamJola Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brachol 02.08.2006 05:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2006 a jak poprawnie zrobic studnie chlonna w glinie jezeli poziom wod jest 1,2 m? da sie w ogole? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ANIAILIS 02.08.2006 06:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2006 no właśnie zrobienie studni chłonnej też mnie zastanawia ze wzgl na wysoki poziom wód. a z oczyszczalni bezdrenażowej to przecież też trzeba odprowadzić wode? tylko gdzie jak problem ze studnią Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jola_K 02.08.2006 09:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2006 W naszym przypadku odpada studnia chlonna, bo jak sie nie rozsaczy na 1m głęboko to i na 6m a to jest jednocześnie poziom wody gruntowej. Rozwiązaniem jest zrzut wody poza działkę (rów melioracyjny...), nie tylko wody z oczyszczalni ale rónież z opadów, z drenażu... Musimy się tylko zorientować jak jest z pozwoleniami w tym temacie. Czy trzeba robić operat wodny (koszt ok. 1000-1500zl )? Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Yoric 02.08.2006 09:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2006 przydomowa oczyszczalnia sciekow + drenaz na poziomie ziemii - czyli czysta woda z oczyszaczalni podlewa sie kwiatki ??jak to sie sprawuje podczas zimy ?? nie zamarza ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts