tygrys200 04.06.2006 16:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2006 BARDZO LICZE NA WASZĄ POMOC I OPINIE. Z CZEGO BUDOWAĆ Z PUSTAKA MAXA CZY POROTHERMA. CZEKAM NA OPINIE I RADĘ. CO BĘDZIE FUNKCJONALNIEJSZE I JAK DO TEGO MAJĄ SIĘ CENY. Z GÓRY DZIĘKUJĘ. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Heimnar 05.06.2006 06:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2006 Z tego co wiem, Porotherm zdecydowanie droższy i bardziej delikatny w transporcie (kruchy). Zdaża się podobno (opinia właściciela składu budowlanego), że 20% palety nadaje się co najwyżej do wysypania podjazdu. Przekonało mnie - buduję z Maxa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
koks 05.06.2006 09:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2006 Witam mielismy budować z Max-a, ale będzie jednak Porotherm : 1. do maxa dochodzą koszty transportu (budujemy pod Szczecinem, a wszystkie cegielnie są w południowo-wschodniej Polsce ), a porotherm jest dostępny w każdej hurtowni 2. porotherm wyszedł nam taniej o ok.1tys. zł, bo potrzeba do niego mniej zaprawy (tylko spoiny poziome, bo mamy P+W) ...gdybyśmy jednak budowali na południu Polski, to na pewno zostalibyśmy przy Max-ie Powodzenia przy podejmowaniu decyzji! koks Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piejar 05.06.2006 09:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2006 Dla mnie kryterium jest takie: PTH jeżeli nie docieplam, MAX jeżeli docieplam. Nie ma sensu kupować droższej ceramiki poryzowanej żeby dokładać materiał i robociznę na ocieplenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Xena z Xsary 05.06.2006 13:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2006 po ile macie maxa 288?a po ile ph30?i mam pytanie do speców - czy max 288 jest chłodniejszy niż ph30?Oba sie oczywiscie dociepla, wiec czy jest jakas roznica? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafałek 06.06.2006 09:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2006 tygrys200 - buduj z tego co masz tańsze. Odnoszę wrażenie, że jesteś ogólnie przekonany do ceramiki i tego się trzymaj a dalszy wybór niech zależy od ceny. Co do wypowiedzi w stylu: Zdaża się podobno (opinia właściciela składu budowlanego), że 20% palety nadaje się co najwyżej do wysypania podjazdu. - Kupujesz pustaki nie gruz. jeśli ktoś po drodze rzuca paletami to niech się ON martwi a nie TY. Cały dom mam z PH. Fakt że w jednej dostawie trafiło się coś z pęknięciem, ale był to wyjątek który można było zareklamować (część pustaków miałą wzdłuż pęknięcie - wada chyba przy wypalaniu - szybka produkcja - wyższy VAT). Teraz sąsiad dobudowuje z PH. Wszystko łądne, całę i niepopękane. Inna sprawa to umiejętność obchodznia się z materiałem - tego się nieobłupuje ajk zwykłęj cegły - to się tnie. W obu przypadkach winny jest albo dostawca, albo wykonawca. A co do mitycznej kruchości - czy ktoś kuł bruzdy w PH? [/url] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pawson 06.06.2006 19:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2006 rafałek .. popieram w 100 % ja kułem i .......... NIC SIĘ NIE ŁUPAŁO NIE PĘKAŁO I NIE KRUSZYŁO ja już przestałem prostować newsy w stylu "PTH się kruszy" ... bo mi szkoda czasu na to .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafałek 07.06.2006 07:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2006 rafałek .. popieram w 100 % ja kułem i .......... NIC SIĘ NIE ŁUPAŁO NIE PĘKAŁO I NIE KRUSZYŁO ja już przestałem prostować newsy w stylu "PTH się kruszy" ... bo mi szkoda czasu na to .... Bo 45% wypowiedzi popartych jest wypowiedziami włąścicieli skłądó którzy nie oferują PH, 45% opowieściami znajomych znajomych, 9% wynika z nieumiejętnego obchodzenia się z materiałem w trakcie pracy i transportu. 1% pozostawiam na wyjątki potwierdzajace regułę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Xena z Xsary 07.06.2006 09:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2006 dobra to jaka jest róznica oprócz cenowej pomiedzy maxem U220, a ph 30....aha dodam cene na maxa z allegro. 2.28 brutto. wchodzi go 22 sztuki czyli 50,16zł/m2ph 3,3/m2, wchodzi go 16, czyli 54zł/m2.Powiedzcie, czy naprawdę ph jest cieplejszy (zakladajać , że się go ociepla)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafałek 07.06.2006 10:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2006 Dobrze wykonane będą porównywalnie ciepłe - pomijam wyliczone współczynniki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pawson 07.06.2006 10:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2006 roznicy w cenie to ci nikt nie poda wiarygodnie ... ja slyszalem ze PTH jest drozszy ale jak doszlo co do czego to na PTH dostalem wiekszy rabat i wyszlo taniej niz MAX w tamtym okresie ... dodatkowo gosc co handlowal PTH mial tez dach owke creramiczna KORAMIKA wiec kupilem to i to .. (nastepne % polecialy w dol) ... PTH jest teoretycznie cieplejszy od MAX-a ale w scianie warstwowej traci to jakiekolwiek znaczenie bo i tak dajesz ocieplenie ... nie probowalem wyliczac ani sprawdzac tego dokladnie.. tyle wynika z ulotek i materialow Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Xena z Xsary 07.06.2006 11:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2006 dzięki Pany za odpowiedz.a czy warto pchać sie w ph30 skoro 25 juz wystarczy przy dwuwarstwówce? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafałek 07.06.2006 11:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2006 No właśnie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Forest1 07.06.2006 17:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2006 Ja kupuje porotherm 30 P+W za 2,35zł. netto taka jest teraz promocja a o ile slyszalem w polowie czerwca drozeje o 30% !!! Spieszcie sie. Oczywiscie PH wybieram bo nie trzeba go laczyc spoinami pionowymi co zmniejsza ilosc mostkow termicznych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DR 07.06.2006 19:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2006 forest1gdzie kupowałeś ja szukam 25 p+wjak liczyłś ile będzie potrzeba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ldeb 09.06.2006 08:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2006 Witam, ja mam MAXA z Plecewic, płaciłem w zime 1.63 . Na początku myślałem o bloczkach ale to był by niewypał. Bardzo dobyr materiał cenowo podobny do PH więc po co przepłacać na to 12 steropianu i będzie super. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DR 09.06.2006 16:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2006 a jaki masz wymiar maxa bo 25 ph potrzeba na 1m2 11 sztuka jak pomientam to maxa potrzeba 21 to cena nie jest 1.63 tylko 3.26i robocizny 2 razy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
akwarysta 14.06.2006 21:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2006 My kupiliśmy PTH 30 P+W w kwietniu za 3,10 zł brutto. Wychodziło o 2 zł drożej na metrze od MAX-a.Jeśli dodasz, że nie ma potrzeby wykonania spoiny pionowej, to cena porothermu w naszym przypadku jest bardzo atrakcyjna. Co do podwyżki o 30% - to nie wierzę.Firma od razu by upadła. Przcież nie są jedynym producentem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gryfpc 25.06.2006 18:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2006 Oczywiście, że PTH 30 P+W - w ogólnym rozrachunku wyszło cenowo podobnie do Maxa, ale zwyciężył brak spoin pionowych i technologia wypalania, dzięki której mamy naprawdę kilka zepsutych w transporcie pustaków, nieporównywalnie do Maxa PTH jest równiejszy i o wiele mniej od niego kruchy. Mam porównanie, bo na jedną ścianę nośną wewnątrz domu użyliśmy Maxa Leiera - totalna porażka!!! Musiałem dokupić 20 Maxów innego producenta, bo Leier nie dawał się dociąć i po prostu pękał, jak chciał!!! Z PTH użyłem również nadproży i wszelkich odmian pustaków narożnych, działowych, itp. Jestem BARDZO ZADOWOLONY - POLECAM!!! Pozdrawiam!!! :D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Heath 26.06.2006 13:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2006 hi hi, zgadzam się z wiekszością. Budowałem z PTH i pierwsze co zrobiłem po przyjeździe pierwszych palet to wziąłem w rekę pustak (oj, ciężki był ) i ściskałem, skakałem po nim i gniotłem z każdej strony - i nic! W palecie trafiało się może 1 -3 pustaki nadpeknięte lub z odłamanym rogiem, ale to pewnie wina transportu. Potem ekipa jak przycinała pustaki piłą tarczową nie było prawie rzadnych "rozsypek". Także opowiadania o rozsypującym się w rękach PTH wsadźcie sobie ..... między bajki. Co do ceny - PTH 25 był niewiele droższy od Plecewic, a PTH 11,5 na ściany działowe kosztował tyle samo co zwykła kratówka K-3, która zresztą ma inną wysokość i trzeba by ją przycinać, czyli byłyby większe straty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts