Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zasady dobierania kolorystycznego parkietu przez układacza

zoner

Recommended Posts

Witam

No właśnie...nie wiem czy parkieciarz zrobił dobrze:

Mam parkiet jesion w klasie II. Parkieciarz tak dobierał klepki aby stonować kolorystycznie, odkładając najjaśniejsze i najciemniejsze klepki, które potem położył pasami jasne-ciemne (podwójna jodła) w najmniejszej sypialni. Teraz pokoje wyglądają super, ale sypialnia odbiega zupełnie wyglądem. Tam kontrast klepek jest bardzo duży (same najjaśniejsze i najciemniejsze). W dodatku na wejściu do tej sypialni znów stonował kolor klepek, tak, że odróżnia się to od reszty podłogi w tej sypialni.

Proszę o podpowiedź - czy taka zasada jest praktykowana? Czy może powinien układać dobierając ze wszystkich odcieni w całym mieszkaniu?

Dzsięki fracek

A czy komuś parkieciarz też tak ułożył? Chodzi mi o to czy takie sytuacje są praktykowane czy to tylko wymysł mojego "fachowca?

Wg mnie to sprawa umowna. Sypialnia raczej nie jest miejscem reprezentacyjnym a zatem jeśli ten materiał miał gdziekolwiek zostać użyty to chyba jest to najwłaściwsze miejsce. Myślę, że parkieciarz chciał dobrze, zrobił źle, że nie zapytał...

Podejdź do tematu na spokojnie. W sypialni będzie łóżko, dywan itd, niewiele tego parkietu będzie widać. A to że są różne odcienie, no jesion taki jest - dla jednych wada dla innych zaleta

Czasami lepiej pogodzić się z pewnymi rzeczami i spać spokojnie...

Generalnie zrobił źle ale skoro twierdzisz

...Teraz pokoje wyglądają super...

to chyba jednak zrobił dobrze. Bo jeżeli w sypialni

...kontrast klepek jest bardzo duży...

i to Tobie nie leży, to wyobraź sobie, że trochę stonowany kontrast (ale wciąż wyraźny kontrast) masz w całym swoim domu. :o

Więc zastanów się, czy czasem parkieciarz nie zrobił tego co sam byś mu zaproponował. Bo w końcu

...W sypialni będzie łóżko, dywan itd, niewiele tego parkietu będzie widać...
:wink: