Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Bloczki z zuzlobetonu - czy to wielkie zlo ?

Recommended Posts

Widze ze nikt nie odpowiada wiec moze nie wyrazilem sie zbyt jasno. Byc moze wiec to nie nazywa sie zuzlobeton a jakos inaczej. W kazdym razie zadam pytanie w ten sposob: czy w latach 80-tych mozna bylo zbudowac dom z czegos trujacego i radioaktywnego w czym nie byloby zdrowo mieszkac?

To może ja krótko. Jeżeli chodzi o promieniotwórczość naturalną, to pustaki żużlowe są w tej samej grupie (III-ciej) co cegła zwykła i gazobeton (produkowany przy zastosowaniu pyłów dymnicowych). Do dziś są produkowane i to nie tylko metodą gospodarczą ale również przez firmy na sprzedaż. Pustaki stosuje się teraz raczej przy budowie budynków gospodarczych, garaży no i żużla (szlaki) mamy juz coraz mniej. Można kupić jeszcze stropy typu DZ i choćby TERIVA. Więcej o żużlu poczytaj choćby tu. Niestety, właściwości cieplne nie są zachwycające a i nieodpowiednia szlaka może budzić obawy a przyciąga jedynie cena.

Pzdr.

Dziadkowie wybudowali w 1960 roku dom ze szlaki żużlowej i gipsu.

Miał się szybko posypać, ale stoi do dziś. W stropach jako ocieplenie też jest żużel. Remontuje to od ub. roku. Rzeczywiście z ociepleniem jest słabo, ale za to żadnej wilgoci ani grzyba nigdzie nie widać. Zdrowi wszyscy do dziś. Babcia ma 88 lat z tego połowę w tym "żużlowym" domu. Obym ja takiego zdrowia doczekał.

Pozdrawiam

To w sumie pocieszyliscie mnie troche. Zapytam Was jeszcze o rade co do tego domku. Postaram sie naswietl;ic jak wyglada sytuacja, moze ktosz was bedzie mial jakies rady.

W oferice biura domek stoi za 180 tys. zl 125m2, 5pokoi, działka 6,3 ar, CO koksowe i elektryczne, łazienka w kaflach (wanna i kabina), 2 WC, podłogi: deski, wykładzina, garaż z kanałem

Usytuowanie nie jest ani dobre ani zle dzielnica domkow w 50-tysiecznym miasteczku z duuuzym bezrobociem. W ogrodzie jest maly basen z betonu lanego. Ogolny stan domku mozna okreslic jako srednio dobry. Niby mozna w nim mieszkac od razu ale jest troche zaniedbany. W kilku miejscach odpadniety tynk. Dach jest OK. Okna do wymiany ale wiatr nie hula. No i powazna wada to brak gazu (ale do nitki mam 15m) bo ogrzewanie elektryczne na piecu przeplywowym i sam wlasciciel przyznaje ze w sezonie jest bardzo drogo. Palic koksem czy weglem mi sie nie usmiecha. Jak negocjowac cene? Macie moze jakies sprawdzone techniki? Co Wy na to?