Arek99 05.06.2006 11:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2006 chcę zamontować dębowe stopnie na betonowych schodach wewnątrz budynku. Jak zrobić to, czym zamontować, aby elementy łączące śruby/dyble nie były widoczne. Czy zrobić okrągłe drewniane wklejone "zaślepki". Najlepiej by było położyć stopnie na samą piankę, ale niestety to odpada. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arek99 06.06.2006 10:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2006 acha, widzę, że wszyscy maja chyba schody z płytek, albo marmurów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
www005531gazeta.pl 06.06.2006 11:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2006 Witaj! Sprzedazy takie kolki o nazwie fishery - wkreca sie je w beton takjak normalny kolek rozporowy a na czesc metalowa nabija sie stopien. Metoda z otwornica do drewna i zakrywaniem srub tak wykrawanymikrazkami tez obleci ale pod warunkiem, ze sa dobrzy fachowcy - dobiora drewno slojami do otworu i starannie spasuja. Nie daj sie naciagnac na wiercenie i szpachlowanie otworow pod zadna postacia (czy to specjalna szpachlowka do drewna czy to klejem w wiorami) - ten sposob ma najmniejsza estetyke... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arek99 06.06.2006 11:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2006 dzięki za podpowiedź z tymi kołkami. Muszę zobaczyć jak to wygląda. Obawiam sie tylko, że pewnie trudniej wypoziomować stopień na takim kołku. Ale dopóki go nie zobaczę, to trudno wyrokować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomik_B 06.06.2006 12:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2006 Stopnie w moim domu są przyklejone pianką montażową. Minął prawie rok i nie zauważyłem jakiś problemów z ich zamocowaniem. No, ale to jesion, a nie dąb. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RYDZU 06.06.2006 12:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2006 Ja mam u siebie dwa stopnie na betonie przyklejona na najwyklejsza piankę montazową.Już prawie rok eksploatacji i nie widać by miały być z nimi jakies problemy.Najpierw stopień poziomowałem na 4 docinanych podkładkach a potem dopiero kładłem stopień na piance i dociskałem sporym ciężarem by go nie uniosła piana w trakcie wiązania. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lawy 06.06.2006 15:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2006 W trakcie rozmów z wykonawcami schodów pokazali mi 3 metody: 1/ kołki fishera (wyżej już wspomniane)2/ na piankę (wyżej już wspomniane, aczkolwiek większości "schodziarzom/stolarzom" ta metoda się nie podobała)3/ na klej (chociażby 5/10/15). Jeżeli beton jest rowny w miarę to może lepiej użyć kleju niż pianki.Mój ojciec w starym domu montował na zwykłe kołki (Metoda z otwornica do drewna i zakrywaniem srub tak wykrawanymi) i naprawdę trzeba sie mocno namęczyć żeby te otwory się nie odróżniały. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
araman 06.06.2006 19:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2006 Ja mam schody debowe klejone do betonowych schodów. Było to robione tak- najpierw do schodów na zwykłe kołki rozporowe byłu montowane klepki drewniane np sosnowew w poprzek schodów na 1 mb schodów były chyba 3 sztuki oczywiście wypoziomowane do tego na kołki drewniane były klejone stopnie dębowe a w przestrzenie miedzy klepkami piank montażowa. Chodzę już 3 rok i jest OK NIe widać żadnych wkrętów ani otworów po kołkach. Polecem ten sposób Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
www005531gazeta.pl 08.06.2006 07:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2006 Witam, Ta ostatnia metoda ma dużo wad - po pierwsze schody sš głone jak panele(bo sš puste w rodku - pianka doskonale przekazuje drgania) no i stopnica pracuje i po kilku latach może strzelić... - polecam ten sposób tylko przy bardzo krzywych schodach betonowych - ale i tak 3 klepki na metr to trochę za mało - przecież stopień ma zwykle ok. 1m szerokoci - a noga z 10cm...Przy prostych schodach najlepiej fishery (z tym klejem do parkietu to też bym się trochę bał - przecież drewno pracuje a klej do parkietu nie jest elastyczny a to jest aż metrowy kawałek drewna...) No ale zawsze przecież będzie można poprawić za ile lat;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darek_wy 08.06.2006 08:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2006 Witam, Ta ostatnia metoda ma dużo wad - po pierwsze schody sš głone jak panele(bo sš puste w rodku - pianka doskonale przekazuje drgania) no i stopnica pracuje i po kilku latach może strzelić... - polecam ten sposób tylko przy bardzo krzywych schodach betonowych - ale i tak 3 klepki na metr to trochę za mało - przecież stopień ma zwykle ok. 1m szerokoci - a noga z 10cm... No i trudno ją zastosować, kiedy schody nie mają podstopnicy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wwiola 08.06.2006 10:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2006 A skąd bierzecie materiał ? Czy są to zwykłe "obrobione" (wygładzone i lakierowane) deski czy drewno klejone? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arek99 08.06.2006 10:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2006 ja mam zamiar kupić gotowe stonie z klejonego dębu z Castoramy - produkt firmy Kornik. Wie ktos może jak się ich dechy zachowują w eksploatacji? wyglądają nieźle, ale jak to po latach będzie nie wiadomo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dr.opsik 08.06.2006 19:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2006 kołki fischera piekna sprawa, super możliwość wypoziomowania stopni. Niestety dosyć drogie, bodajże ok 250-300 zł za same kołki na jedną kondygnację. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzysiek_3miasto 09.06.2006 09:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2006 mam stopnie z castoramy...klejony dab pomalowany lakierem...mocowalem do betonu tylko na pianke...podstopnice wykonczylem tynkiem mozaikowym...polecam schomburg bo jest bardziej elastyczny niz np atlas..schody byly robione wlasnymi silami i do tej pory szczeka opada na ich widok... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arek99 12.06.2006 06:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2006 dzięki za porady, chyba zamocuję stopnie z castoramy na polecane przez was fischery Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kolia 12.06.2006 10:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2006 mam stopnie z castoramy...klejony dab pomalowany lakierem...mocowalem do betonu tylko na pianke...podstopnice wykonczylem tynkiem mozaikowym...polecam schomburg bo jest bardziej elastyczny niz np atlas..schody byly robione wlasnymi silami i do tej pory szczeka opada na ich widok... może pokaż jakieś zdjęcia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzysiek_3miasto 13.06.2006 05:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2006 postaram sie zrobic i wkleje w najblizszym czasie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rocky 30.08.2006 16:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2006 postaram sie zrobic i wkleje w najblizszym czasie... Czekamy... A jak zrobiłeś poręcz od schodów i barierkę na górze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plastafara 29.04.2012 21:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2012 Witam, a jest taka mozliwosc zamontowania: kolki rozporowe do betonu i przykrecic schody wkretami do stopni betonowych, oczywiscie zaslepki z drewna.A tak z innej beczki jest mozliwosc aplikowania posadzki zywicznej na schody betonowe?Dziekuje Zbyszek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
spt 30.04.2012 12:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2012 Witam My takie schody "obkładanie betonu debiną"robimy na klej lub kołki montazowe,zależne to jest od jakości wylanego betonu. Pozdrawiam (zdjecia z realizacji "obkładanie dębiną betonowych schodów") Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts