Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

montaż dębowego stopnia na schodach z betonu-jak??

Arek99

Recommended Posts

chcę zamontować dębowe stopnie na betonowych schodach wewnątrz budynku. Jak zrobić to, czym zamontować, aby elementy łączące śruby/dyble nie były widoczne. Czy zrobić okrągłe drewniane wklejone "zaślepki". Najlepiej by było położyć stopnie na samą piankę, ale niestety to odpada.

Witaj!

Sprzedazy takie kolki o nazwie fishery - wkreca sie je w beton tak

jak normalny kolek rozporowy a na czesc metalowa nabija sie stopien.

Metoda z otwornica do drewna i zakrywaniem srub tak wykrawanymi

krazkami tez obleci ale pod warunkiem, ze sa dobrzy fachowcy - dobiora drewno slojami do otworu i starannie spasuja.

Nie daj sie naciagnac na wiercenie i szpachlowanie otworow pod zadna postacia (czy to specjalna szpachlowka do drewna czy to klejem w wiorami) - ten sposob ma najmniejsza estetyke...

Ja mam u siebie dwa stopnie na betonie przyklejona na najwyklejsza piankę montazową.

Już prawie rok eksploatacji i nie widać by miały być z nimi jakies problemy.

Najpierw stopień poziomowałem na 4 docinanych podkładkach a potem dopiero kładłem stopień

na piance i dociskałem sporym ciężarem by go nie uniosła piana w trakcie wiązania.

Pozdrawiam

W trakcie rozmów z wykonawcami schodów pokazali mi 3 metody:

1/ kołki fishera (wyżej już wspomniane)

2/ na piankę (wyżej już wspomniane, aczkolwiek większości "schodziarzom/stolarzom" ta metoda się nie podobała)

3/ na klej (chociażby 5/10/15).

Jeżeli beton jest rowny w miarę to może lepiej użyć kleju niż pianki.

Mój ojciec w starym domu montował na zwykłe kołki (Metoda z otwornica do drewna i zakrywaniem srub tak wykrawanymi) i naprawdę trzeba sie mocno namęczyć żeby te otwory się nie odróżniały.

Ja mam schody debowe klejone do betonowych schodów. Było to robione tak- najpierw do schodów na zwykłe kołki rozporowe byłu montowane klepki drewniane np sosnowew w poprzek schodów na 1 mb schodów były chyba 3 sztuki oczywiście wypoziomowane do tego na kołki drewniane były klejone stopnie dębowe a w przestrzenie miedzy klepkami piank montażowa. Chodzę już 3 rok i jest OK NIe widać żadnych wkrętów ani otworów po kołkach. Polecem ten sposób

Witam,

Ta ostatnia metoda ma dużo wad - po pierwsze schody sš głoœne jak panele(bo sš puste w œrodku - pianka doskonale przekazuje drgania) no i stopnica pracuje i po kilku latach może strzelić... - polecam ten sposób tylko przy bardzo krzywych schodach betonowych - ale i tak 3 klepki na metr to trochę za mało - przecież stopień ma zwykle ok. 1m szerokoœci - a noga z 10cm...

Przy prostych schodach najlepiej fishery (z tym klejem do parkietu to też bym się trochę bał - przecież drewno pracuje a klej do parkietu nie jest elastyczny a to jest aż metrowy kawałek drewna...)

No ale zawsze przecież będzie można poprawić za ileœ lat;)

Witam,

Ta ostatnia metoda ma dużo wad - po pierwsze schody sš głoœne jak panele(bo sš puste w œrodku - pianka doskonale przekazuje drgania) no i stopnica pracuje i po kilku latach może strzelić... - polecam ten sposób tylko przy bardzo krzywych schodach betonowych - ale i tak 3 klepki na metr to trochę za mało - przecież stopień ma zwykle ok. 1m szerokoœci - a noga z 10cm...

No i trudno ją zastosować, kiedy schody nie mają podstopnicy...

mam stopnie z castoramy...klejony dab pomalowany lakierem...mocowalem do betonu tylko na pianke...podstopnice wykonczylem tynkiem mozaikowym...polecam schomburg bo jest bardziej elastyczny niz np atlas..schody byly robione wlasnymi silami i do tej pory szczeka opada na ich widok... :wink:

może pokaż jakieś zdjęcia?

• 2 months później...
  • 5 years później...

Witam,

a jest taka mozliwosc zamontowania: kolki rozporowe do betonu i przykrecic schody wkretami do stopni betonowych, oczywiscie zaslepki z drewna.

A tak z innej beczki jest mozliwosc aplikowania posadzki zywicznej na schody betonowe?

Dziekuje Zbyszek.