Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

zabudowa poddasza i ocieplenie - jaka kolejność??

Recommended Posts

instrukcje producentów wełny podają, że montujemy wełnę a potem ruszt metalowy itd. Producenci rusztu i wieszaków piszą , że najpierw wieszaki , ruszt i dopiero po tym wełna .... jak jest lepiej i wygodniej zrobić ?

Jedni podają że ruszt powinien być rozmieszczony do 40 cm a inni że co 60 cm.... co ile dać?

Jeśli chodzi o wełnę między krokwiami, to ją zakładasz w pierwszej kolejności, to chyba logiczne. Potem stelaż i wełna między profilami. Tak sobie to wyobrażam, chociaż na razie jestem jeszcze teoretykiem :D

Są wieszaki, które mocuje się z 2 boków krokwi - wtedy wełna między krokwiami utrudniałaby przykręcenie wieszaków.

Jeśli chodzi o wełnę między krokwiami, to ją zakładasz w pierwszej kolejności, to chyba logiczne. Potem stelaż i wełna między profilami. Tak sobie to wyobrażam, chociaż na razie jestem jeszcze teoretykiem :D

Są wieszaki, które mocuje się z 2 boków krokwi - wtedy wełna między krokwiami utrudniałaby przykręcenie wieszaków.

Własnie takie wieszaki widziałem , mocowane do boków krokwi , a czy są inne mocowane do czoła krokwi ? bo z tego co widze, to chyba rodzaj wieszakó ma decydujące znaczenie jeśli chodzi o kolejność prac...? które z tych wieszaków są lepsze i łatwiejsze do montazu ?

• 7 years później...
No ale przecież wełna jest elastyczna i można ją lekko przygnieść do dachu podczas przykręcania wieszaków. Chyba łatwiej to zrobić, niż później wciskać wełnę, jak już wieszaki są zamontowane. Ale może niech się wypowie ktoś, kto już to robił?

Pytanie cały czas aktualne - jak byście doradzili ?

Mi tak naprawde zalezy na szybkim ociepleniu poddasza, wytarczy pierwszą warstwą. Wieszaki i welne na ruszcie moge sobie odlozyc na pozniej.

Czy bardzo sie narobie przy dokrecaniu wieszakow jak juz bedzie welna?

A moze pojsc na latwizne i dokrecac wieszaki od spodu krokwi (o takich gdzies czytalem ostatnio)... ?

dzięki za uwagi.

Pytanie cały czas aktualne - jak byście doradzili ?

Mi tak naprawde zalezy na szybkim ociepleniu poddasza, wytarczy pierwszą warstwą. Wieszaki i welne na ruszcie moge sobie odlozyc na pozniej.

Czy bardzo sie narobie przy dokrecaniu wieszakow jak juz bedzie welna?

A moze pojsc na latwizne i dokrecac wieszaki od spodu krokwi (o takich gdzies czytalem ostatnio)... ?

dzięki za uwagi.

Jeżeli wykończenie połaci dachu z płyt g-k wraz z drugą warstwą ocieplenia będzie znaczenie później montowane to zalecam użyć wieszaków ES. na przykłąd takich http://www.metpol.pl/pl,wieszak-es,24,41,p.html

Wieszaki „grzybkowe”, które przykręca się do boku krokwi przed montażem wełny też można zamontować, ale łatwo się później na nie nadziać :)

Wieszaki montowane z boku krokwi najlepiej przykręcić przed wełną, trzeba wtedy uważać przy układaniu wełny żeby nie rozciąć o nie glowy.

Montowanie wieszaków po ułożenie wełny jest też możliwe ale trochę upierdliwe, wiem to z autopsji.

Ja zazwyczaj robię tak:

1. wieszaki

2.wełna miedzy krokwie

3.profile

4.wełna miedzy profile

5.folia

6.płyty g-k

Przypomnę jeszcze o tym ze bardzo ważne jest aby pasy folij były szczelnie poklejone między sobą jak i również do ścian.