Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Okna i rolety RKS - montaż - POMOCY

Recommended Posts

Witam,

mam zamontowane okna i kasety RKS pod rolety (jeszcze nie uzbrojone). Pojechalam obejrzec po montazu i patrze, a cala gorma czesc okna (rama) WISI w powietrzu. Jak nacisne na cale skrzydlo to sie rusza - czuc, ze u gory NIC nie trzyma. Wszyscy mi mowia, ze tak jest OK i ze przy RKSach to tak jest, gorna rama okna nie jest zamocowana (no bo do czego) a tylko bedzie przyslonieta k-g. Na razie wyglada to tak, ze nad gorna rama okna NIE MA NIC - jest szpara, a nad ta szpara widac, ze jest pusta skrzynka RKS. Mam okna antywlamaniowe, ale czy to ma sens, jesli to okno sie chwieje? (To znaczy drga ta gorna krawedz ramy). DOSWIADCZENI i SPECJALISCI - POMOZCIE!! Czy tak ma byc???

NO właśnie! Czy ten system jest dobry? Bo jeżeli nie RKS to co? Wszystko inne zasłania ramę okienną - jak chcę mieć drewniane to szkoda tego drewna.....

A może jest taki system który godzi bezpieczeństwo, komfort cieplny, z estetyką???

pomocy!!!

Mam RKS na jednej kondygnacji i INTEGRO na pozostałych.

Jeszcze nie zamontowane rolety, ale okna tak i faktycznie od góry nie są mocowane, dlatego na resztę wybrałem INTEGRO, a nadproża cofnąłem o jakieś 10 cm, co łącznie z ociepleniem pozwoli ukryć skrzynki rolet.

Uważam ten system za lepszy i co ważne dużo tańszy, a też nie zasłania futryn.

Nawiązując do jednego z postów, musiałbym się sam za j.....a wieszać, ale to mogłoby być dla mnie mało przyjemne.