Maggie 05.06.2006 12:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2006 Bardzo proszę o pomoc: co znaczy słowo "instabunt"? Niestety nigdzie nie mogę znaleźć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek1950 05.06.2006 13:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2006 Może to Ci pomoże:3:1. Know also this, that in the last days shall come dangerous times. Hoc autem scito quod in novissimis diebus instabunt tempora periculosa Z listu św. TymoteuszaNie znam łaciny, ale chyba instabund = nadejdą, bo niebezpieczne czasy to - tempora periculosa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maggie 05.06.2006 20:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2006 "nadejdą"/"przybędą" - to by chyba pasowało: „Instabunt także ciż Ich Mości Posłowie, aby primaria civitas prowincyjej Pruskiej Thoruń, który niedawno od nieprzyjaciela ciężką poniósł ruinę, wolne od przechodów i wszelkich ciężarów wojsk Jego Carskiego Wieliczestwa/.../ było" Dzięki Tomek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek1950 05.06.2006 20:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2006 Maggie a co Ty tłumaczysz? Znów Ruskie idą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maggie 05.06.2006 20:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2006 Maggie a co Ty tłumaczysz? Znów Ruskie idą Uchowaj Boże! To za cara Piotra I było. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek1950 05.06.2006 20:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2006 Hwała Bohu A z łaciny to znam jeszcze wierszyk: Ego idę cum lapidem canis na mnie szczeka ja canisa w łeb lapisem i canis ucieka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maggie 05.06.2006 21:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2006 Hwała Bohu A z łaciny to znam jeszcze wierszyk: Ego idę cum lapidem canis na mnie szczeka ja canisa w łeb lapisem i canis ucieka a co na to protectori legis animalis? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek1950 05.06.2006 21:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2006 Wegetarianinem nie jestem, wręcz przeciwnie, a psy lubię bardzo. Niestety w lutym pożegnaliśmy naszego Kolesia. Miał prawie 15 lat. Została tylko jego "siostra" dachowa koteczka. Wszystkie psy jakie przewinęły się przez nasz dom, a było ich już3 były z nami do końca swych dni. Z tym kamieniem to tylko żart Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek1950 05.06.2006 21:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2006 Protectori legis animalis - obrońcy praw zwierząt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maggie 05.06.2006 21:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2006 Wegetarianinem nie jestem, wręcz przeciwnie, a psy lubię bardzo. Niestety w lutym pożegnaliśmy naszego Kolesia. Miał prawie 15 lat. Została tylko jego "siostra" dachowa koteczka. Wszystkie psy jakie przewinęły się przez nasz dom, a było ich już3 były z nami do końca swych dni. Z tym kamieniem to tylko żart Szkoda Kolesia. Ech, wiem jak to jest jak takie kochane stworzenie odchodzi . A swoją drogą to żałuję, że z łaciny to tylko 2 mizerne semestry na studiach zaliczyłam. Może Wy tam w Komturii bardziej klasyczne educatio macie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek1950 05.06.2006 21:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2006 Moja żona 4 lata łaciny w szkole, obie córki też, a ja z synem amatorzy łacińskich przysłów i powiedzonek Qui bibit - dormit Qui dormit - non peccat Qui non peccat - sanctus est Ergo qui bibit - sanctus est Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maggie 05.06.2006 21:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2006 kto pije ten śpi, kto śpi nie grzeszy, kto nie grzeszy jest świętym, więc kto pije jest świętym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek1950 05.06.2006 21:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2006 To nie były jednak 2 marne semestry. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ave 08.06.2006 13:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2006 Jeśli jeszcze aktualne: insto-are,-stiti,- następować, czekać, grozić, domagać się 3 p. pluralis ind. fut. act. ergo: Tomek 1950 miał rację Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maggie 08.06.2006 13:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2006 ave, dziękuję. Właśnie nie bardzo mogłam wykombinować bezokolicznika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts