Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

kto zna łacinę?

Maggie

Recommended Posts

Może to Ci pomoże:

3:1. Know also this, that in the last days shall come dangerous times.

Hoc autem scito quod in novissimis diebus instabunt tempora periculosa

Z listu św. Tymoteusza

Nie znam łaciny, ale chyba instabund = nadejdą, bo niebezpieczne czasy to - tempora periculosa

"nadejdą"/"przybędą" - to by chyba pasowało:

„Instabunt także ciż Ich Mości Posłowie, aby primaria civitas prowincyjej Pruskiej Thoruń, który niedawno od nieprzyjaciela ciężką poniósł ruinę, wolne od przechodów i wszelkich ciężarów wojsk Jego Carskiego Wieliczestwa/.../ było"

Dzięki Tomek :)

Hwała Bohu :D

A z łaciny to znam jeszcze wierszyk:

Ego idę

cum lapidem

canis na mnie szczeka

ja canisa w łeb lapisem

i canis ucieka

Wegetarianinem nie jestem, wręcz przeciwnie, a psy lubię bardzo. Niestety w lutym pożegnaliśmy naszego Kolesia. Miał prawie 15 lat. Została tylko jego "siostra" dachowa koteczka.

Wszystkie psy jakie przewinęły się przez nasz dom, a było ich już3 były z nami do końca swych dni.

Z tym kamieniem to tylko żart :D

Protectori legis animalis - obrońcy praw zwierząt :D

Wegetarianinem nie jestem, wręcz przeciwnie, a psy lubię bardzo. Niestety w lutym pożegnaliśmy naszego Kolesia. Miał prawie 15 lat. Została tylko jego "siostra" dachowa koteczka.

Wszystkie psy jakie przewinęły się przez nasz dom, a było ich już3 były z nami do końca swych dni.

Z tym kamieniem to tylko żart :D

Szkoda Kolesia. Ech, wiem jak to jest jak takie kochane stworzenie odchodzi :( .

A swoją drogą to żałuję, że z łaciny to tylko 2 mizerne semestry na studiach zaliczyłam. Może Wy tam w Komturii bardziej klasyczne educatio macie?

Moja żona 4 lata łaciny w szkole, obie córki też, a ja z synem amatorzy łacińskich przysłów i powiedzonek :D

Qui bibit - dormit

Qui dormit - non peccat

Qui non peccat - sanctus est

Ergo qui bibit - sanctus est :D