Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

A nie za wcześnie? Ja mam zamiar dopiero po ostatecznych wykładzinach podłogowych /gres,panele/.Wydaje mi się ,że na stronie głównej muratora jest dość szczegółowo opisana właściwa kolejność.

Po wszystkich mokrych pracach.

Jeżeli zakupisz drzwi z ościeżnicą regulowaną - możesz zakładać nawet po ostatnim malowaniu.

Przy ościeżnicy standardowej - po ułożeniu podłóg.

Nie wcześniej.

trafiłeś z pytaniem :D

akurat jutro wjeżdża do mnie stolarz i montujemy wszystkie drzwi na górze

mam tam porobione podłogi na gotowo ,

ściany malowane na razówę

po montazu drzwi ---maluje drugi raz ściany i cała góra jest wykończona pod klucz :wink:

podobnie robię z dołem----- na końcu drewniane schody i drzwi ---plus malowanie scian ostateczne

a potem tylko przeprowadzka :D :D :D

Anpi a Tobie nie chodzi o drzwi zwenętrzne czyli o wejściowe do domku?

Bo jak czytam tego posta to nie jestem pewna czy to są odp właśnie do twego pytania

...........bo jużnie wiem może to ja o tej porze nie kontaktuję

A też mnie interesuje ten temat :)

Chiałam drzwi wstawić z oknami by mi nikt nie właził do budynku

Ale jak nie czas ku temu to trzeba będzie cos zbić tymczasowego na kłodkę :)

Anpi a Tobie nie chodzi o drzwi zwenętrzne czyli o wejściowe do domku?

Bo jak czytam tego posta to nie jestem pewna czy to są odp właśnie do twego pytania

...........bo jużnie wiem może to ja o tej porze nie kontaktuję

A też mnie interesuje ten temat :)

Chiałam drzwi wstawić z oknami by mi nikt nie właził do budynku

Ale jak nie czas ku temu to trzeba będzie cos zbić tymczasowego na kłodkę :)

Kurczę, dopiero teraz się zorientowałem jakiego babola strzeliłem :oops: :-?

Oczywiście chodziło mi o drzwi zewnętrzne.

Hej Andrzeju, my zamontowalismy razem z oknami.. równocześnie zaczynali tynki, a moze kilka dni wczesniej zaczeli tynki (juz pamieć mnie zawodzi).

Generalnie tynkarze zaraz robili glify, jeden dzień stało wszystko bez glifów.

Wiem ze z ubezpieczeniem sa problemy jezeli budynek nie jest zamieszkany, pytałam kilku agentów. Byc moze ktos ubezpieczy taki budynek ale podejrzewam ze składka w takim wypadku moze byc spora.

Pozdrawiam

Drzwi zewnętrzne będą ci niezbędne w momencie robieia elewacji zewnętrznej na gotowo. Na etapie stanu surowego lepiej nie montować, bowiem mogą się zniszczyć. Złodziej i tak sobie poradzi (wejdzie przez okno), największym zagrożeniem są pracujące ekipy na twojej budowie. Wyobraz sobie jak Kaziu z taczką zaprawy wjeżdza po desce między twoimi drzwiami i ma po 5 cm luzu na boki. Ile razy mu się uda?

Polecam ci drzwi GERDY z wymiennymi panelami. Zawsze możesz znależc winnego i na jego koszt zrobić wymianę.

Drzwi zewnętrzne będą ci niezbędne w momencie robieia elewacji zewnętrznej na gotowo.

Potwierdzam. Ale uwaga, trzeba myśleć o tym wcześniej. Czasem na upatrzone drzwi wejściowe czeka się 6-8 tygodni :roll: - z taką informacją spotkałam się ostatnio

założyłem drzwi przy końcówce elewacji - żeby już obrobili na gotowo.

Z mokrych robót jeszcze są terakoty i glazury oraz malowanie. No i cała masa poprawek, lepienia dziur itp.

Na końcu podłogi drewniane i schody.

Na zewn. jeszcze gres na tarasie wejściowym, cokół, ścieżki podjazd...

Wejście robocze do domu wciąż drzwiami z tyłu garażu.

drzwi wewn. między garażem a domem jeszcze nie ma.

No właśnie, ja też pytałem panią z PZU i ciężko to ubezpieczyć :-? Ale z drzwiami to chyba jeszcze poczekam do wylewek.

mnie powiedzieli, że budynek w budowie od włamania ubezpieczyć można, ale jeśli założony jest alarm. :-?

a jeśli o same drzwi chodzi, to chyba jednak poczekać, no bo ten Kazio z taczką ...... :D

D.

No właśnie, ja też pytałem panią z PZU i ciężko to ubezpieczyć :-? Ale z drzwiami to chyba jeszcze poczekam do wylewek.

Bo PZU nie ubezpiecza od kradzieży.

Polecam Hestię - ubezpieczają dom w budowie m.in. od kradzieży, weź opcję na pół roku - potem możesz zmienić polisę na "normalne" ubezpieczenie. Nie musi być żadnego alarmu. Bardzo nam zależało na ubezpieczeniu po wstawieniu okien.

Chyba jeszcze Compensa też ubezpiecza od kradzieży domu w budowie.

Musisz do takiego ubezpieczednia mieć zamknięty domek (drzwi, okna), a drzwi powinny mieć po dwa zamki (nawet jak to są drzwi zbite z desek).