madziora 05.06.2006 17:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2006 Tragedia , sąsiadowi obok naszej działki przechylił się dom.Róznica to 20 cm.Najciekwasze jest to ze sciany na parterze niepopekały , niewiadomo jak sprawa wyglada w piwnicy.Dom podpiwniczony , sąsiad w tym roku miał sie wprowadzac.Grunt nieciekawy, woda gruntowa wysoko , pod humusem glina glina jeszcze raz glina.Z tego co wiem napewno ma zrobiony drenaż , przy ławach i dodatkowo w granicach dzialki.Strasznie się teraz obawiamy poniewaz jestesmy na etapie zalewania stropu i co teraz robic , prawie wszyscy na okolo wstrzymali budowy.Jak myslicie co moze byc powodem pochylenia się domu ? Chciałam porobić fotki i wkleić ale było tam dzisiaj strasznie duzo ludzi ze robienie zdjec byłoby niestosowne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Geno 05.06.2006 17:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2006 Tragedia , sąsiadowi obok naszej działki przechylił się dom. Róznica to 20 cm. Najciekwasze jest to ze sciany na parterze niepopekały , niewiadomo jak sprawa wyglada w piwnicy. Dom podpiwniczony , sąsiad w tym roku miał sie wprowadzac. Grunt nieciekawy, woda gruntowa wysoko , pod humusem glina glina jeszcze raz glina. Z tego co wiem napewno ma zrobiony drenaż , przy ławach i dodatkowo w granicach dzialki. Strasznie się teraz obawiamy poniewaz jestesmy na etapie zalewania stropu i co teraz robic , prawie wszyscy na okolo wstrzymali budowy. Jak myslicie co moze byc powodem pochylenia się domu ? Chciałam porobić fotki i wkleić ale było tam dzisiaj strasznie duzo ludzi ze robienie zdjec byłoby niestosowne. Możliwości wiele mógł posadowić na np. torfie ,jakiejś soczewce, woda mogła podmyc ławę, drenaż zmienił charakterystyke gruntu - wielokrotnie pisałem o tym aby wykonywać drenaż w trakcie a nie już po wybudowaniu jeśli zwierciadło wody gruntowej jest dosyć wysoko, fundamenty mogły być zbyt małe a grunt zbyt słaby i mogło wyprzec grunt spod fundamentu itd. powodów może być mnóstwo. Ekspertyza wykaże. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dzidzia 05.06.2006 20:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2006 Wydaje mi sie ze soczewka nie jest w stanie wyplukac gruntu pod lawami na tyle by przechylic dom wkoncu to nie rzeka soczewka sie saczy.Niezla tragedia spotkala sasiada , ale nawet takie rzeczy mozna naprawic tylko ze bedzie go to sporo kosztowalo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ADAMOS48 05.06.2006 21:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2006 Wiem mądry po szkodzie ,ale jak nie ma nośnego gruntu to tylko pełna płyta fundamentowa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Senser 05.06.2006 21:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2006 Oj, że się ludzią muszą takie tragedie zdarzać...to jest tragedia... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anpi 05.06.2006 22:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2006 No, straszne. Nie wyobrażam sobie czegoś takiego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Geno 06.06.2006 05:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2006 Wydaje mi sie ze soczewka nie jest w stanie wyplukac gruntu pod lawami na tyle by przechylic dom wkoncu to nie rzeka soczewka sie saczy. Niezla tragedia spotkala sasiada , ale nawet takie rzeczy mozna naprawic tylko ze bedzie go to sporo kosztowalo. Soeczewka jest to po prostu przewarstwienie gruntu i czasami tak bywa,że np. na głębokości 3m mamy soczewkę torfu,posadawiamy na 1,2 i bywa nawet tak,że nic wielkiego się nie dzieje mimo,że torf ,przynajmniej w czasie jeśli budowa dosyć długo trwa. Kónczymy budowę,wykonujemy drenaż, torf zmienia charakterystykę i zaczyna się zpadać wraz z domem. Czynników i możliwości jest tak wiele ,że można zgadywać tylko z pozycji forum. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Berolina 06.06.2006 06:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2006 Tragedia , sąsiadowi obok naszej działki przechylił się dom. Róznica to 20 cm. Najciekwasze jest to ze sciany na parterze niepopekały , niewiadomo jak sprawa wyglada w piwnicy. Dom podpiwniczony , sąsiad w tym roku miał sie wprowadzac. Grunt nieciekawy, woda gruntowa wysoko , pod humusem glina glina jeszcze raz glina. Z tego co wiem napewno ma zrobiony drenaż , przy ławach i dodatkowo w granicach dzialki. Strasznie się teraz obawiamy poniewaz jestesmy na etapie zalewania stropu i co teraz robic , prawie wszyscy na okolo wstrzymali budowy. Jak myslicie co moze byc powodem pochylenia się domu ? Chciałam porobić fotki i wkleić ale było tam dzisiaj strasznie duzo ludzi ze robienie zdjec byłoby niestosowne. A może pod wami jest eksploatacja górnicza? wtedy jest szansa, że jak przejdzie to dom się wyprostuje... Straszne! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ESKIMOS 06.06.2006 06:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2006 A we Włoszech to już się kiedyś zdarzyło i właściciele wyszli na tym jak najlepiej. Budynek stoi do dzisiaj i z roku na rok nabiera wartości a przy okazji cała okolica ma z tego kasę.To było w takim miasteczku o nazwie Piza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AnetaS 06.06.2006 06:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2006 w Rzeszowie również jest taki dom, ale tu turyści nie przyjeżdżają oglądać, a jest on tylko zmartwieniem dla właścicieli.Nikomu nie życzę czegoś takiego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anpi 06.06.2006 07:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2006 A ja się przejmowałem, że mam chudziaka niewypoziomowanego, różnica 5 cm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Majka 06.06.2006 09:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2006 ciekawe co było powodem. Może sąsiad wypompowyłam wodę podchodząca pod piwnice Bo sam drenaż raczej szkód nie robi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Geno 06.06.2006 09:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2006 ciekawe co było powodem. Może sąsiad wypompowyłam wodę podchodząca pod piwnice Bo sam drenaż raczej szkód nie robi. W niektórych gruntach w nieodpowiednim momencie robi podobnie gdy ułożyc przy ławie ale ponizej lub pod ławą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Heath 06.06.2006 10:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2006 ciekawe co było powodem. Może sąsiad wypompowyłam wodę podchodząca pod piwnice Bo sam drenaż raczej szkód nie robi. W niektórych gruntach w nieodpowiednim momencie robi podobnie gdy ułożyc przy ławie ale ponizej lub pod ławą. chyba miało być "...gdy ułożyć NIE przy ławie ale poniżej lub pod ławą" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Acent 06.06.2006 10:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2006 Przykra sprawa.Czy był gotechnik przed budową? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Geno 06.06.2006 12:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2006 ciekawe co było powodem. Może sąsiad wypompowyłam wodę podchodząca pod piwnice Bo sam drenaż raczej szkód nie robi. W niektórych gruntach w nieodpowiednim momencie robi podobnie gdy ułożyc przy ławie ale ponizej lub pod ławą. chyba miało być "...gdy ułożyć NIE przy ławie ale poniżej lub pod ławą" Może z pośpiechu na pisałem nie precyzyjnie - podmycie może nastąpić wtedy kiedy ułoży się drenaż przy samej ławie ale poniżej poziomu posadowienia - w takim przypadki kiedy chcemy zastosować dren poniżej poziomu posadowienia ławy nalezy drenaż odsunąć na min. 1,5m. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
m.dworek 06.06.2006 12:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2006 na moj gust to podpucha Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anpi 06.06.2006 13:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2006 Rzeczywiście, ktoś pisze po raz pierwszy i od razu takie rewelacje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Geno 06.06.2006 13:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2006 Rzeczywiście, ktoś pisze po raz pierwszy i od razu takie rewelacje Co to za rewelacje - widziałem kilkanaście domów na szkodach górniczych poprzechylanych różnorodnie. Niektóre były przeznaczone do rozbiórki (odchylenie od pionu 40 cm na około 12m wysokości) a mimo to wykonano ich remont Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anpi 06.06.2006 13:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2006 Co to za rewelacje - widziałem kilkanaście domów na szkodach górniczych poprzechylanych różnorodnie. Niektóre były przeznaczone do rozbiórki (odchylenie od pionu 40 cm na około 12m wysokości) a mimo to wykonano ich remont To chyba mieszkają tam jacyś miłośnicy sportów ekstremalnych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts