Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Sąsiadowi przechylil sie dom !!!!!

Recommended Posts

Niekoniecznie może to być winą torf.

Był kiedyś taki przypadek w Cieszynie. Na pewnym osiedlu niektóre domy zaczęły jechać wdłuż zbocza, mocno odchylając się od pionu. Stacja trafo przejechała około 10 metrów i ją rozebrano. Winę za to ponosiła budowa geologiczna terenu, a konkretnie skały fliszowe (mam nadzieję, że nie przekręciłem nazwy).

Niekoniecznie może to być winą torf.

Był kiedyś taki przypadek w Cieszynie. Na pewnym osiedlu niektóre domy zaczęły jechać wdłuż zbocza, mocno odchylając się od pionu. Stacja trafo przejechała około 10 metrów i ją rozebrano. Winę za to ponosiła budowa geologiczna terenu, a konkretnie skały fliszowe (mam nadzieję, że nie przekręciłem nazwy).

Torf był tylko przykładem bo ja nie jestem Gandalf aby odgadnąć co się stało nie widząc nawet miejsca awarii :o .......... :wink: i mając jedynie na podorędziu enigmatyczny opis.

Absolutnie nie miałem złych intencji.

Słyszałem jeszcze o takim domu: został wykonany wykop pod fundamenty, a że wyszedł głębszy niż miał być, to inwestor kazał wsypać z powrotem trochę ziemi i udeptać. Tak też się stało. Jeszcze przed wylaniem stropu ściany zaczęły "jeździć".

Nie wiem co było później. Właściciel szukał pomocy w różnych firmach budowlanych. To co sobie przypominam, było to w Rzeszowie lub jego najbliższej okolicy. Być może jest przypadek, o którym piszą koledzy powyżej.