Gość 11.03.2003 19:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2003 Co powiecie o sterowaniu urządzeniami w domu za pomocą internetu? http://www.ibms.pl/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojciechowice 11.03.2003 21:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2003 System IBMS tez jest ciekawy ale nie moge sie tam doszukac cena za poszczegulne elemety tegosystenu? Ja szukam czegos co mozna zrobic samemu znajac troszke wiecej niz podstawy elektroniki. Chce zeby osoby ktore maja taka wiedze podzielily sie nia na Forum moze opracujemy jakies takie rozwiazanie ktore bedzie mogl karzdy zbudowac w domu za niewielkie pieniadze. I wtedy karzdy z nas moglby sie podzielic rozwiazaniami oraz parametrami systemu mozna by bylo sledzic poszczegolne domy za pomoca internetu jakie parametry spalania ma piec jaka jest teperatura, jaki jest koszt utrzymania domu. Pozdrawiam i zapraszam do rozmowy Mariusz (Wojciechowice) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pik33 11.03.2003 21:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2003 Zawodowo zajmuję się netem, a na dodatek kończyłem specjalność - automatyka... I pewnie dlatego jestem przeciw przeautomatyzowaniu domów. Chcecie żeby się wam dom... zawiesił? Albo żeby go ktoś... zhakował czy też wpuścił wirusa? Czytałem taki humor, Inteligentny Dom Microsoftu.. kiedy system "poszedł w krzaki" (jak to M$) to dom się samoczynnie od środka zdemolował... -------------------------------------------------------------- Na poważnie: ucząc studentów - przedmiot: projekt z techniki mikroprocesorowej - polecałem stare pecetowe płyty jako podstawę do tworzenia własnych systemów automatyki. Dostaje się za niską cenę system o mocy obliczeniowej i możliwościach nieporównywalnych z jakimkolwiek małym mikrokontrolerem. Ale też moje podejście do tematu projektowania tego rodzaju układów jest nadstępujące: najpierw trzeba sobie wyobrazić gotowe urządzenie. Gdzie się znajduje, czym steruje, jak działa, jakie ma wejścia, wyjścia i elementy sterujące. Ale nie zastanawiać się na razie, co ma mieć w środku. Dopiero po wykonaniu tego kroku proponuję zastanawiać się z czego urządzenie zrobić. Czy z mikrokontrolera - czy z czego innego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pik33 11.03.2003 21:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2003 Mariusz: mogę pomóc w takim projektowaniu od strony technicznej.. [ Ta wiadomość była edytowana przez: pik33 dnia 2003-03-12 10:32 ] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pik33 11.03.2003 21:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2003 PS. NA okablowanie strukturalne domku trzeba z kilometr skrętki, kilkadziesiąt gniazd RJ45 i trochę peszli. Wszystko to nie powinno przekroczyć 3k PLN. [ Ta wiadomość była edytowana przez: pik33 dnia 2003-03-12 09:32 ] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts