Jajcek 08.06.2006 14:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2006 oooo i to wlasnie sa wyjatki a nie tak ak niektorzy odrazu zakladaja ze jak ktos urzyje sygnalu swietlnego ktory jest przewidziany zarowno w kodeksie ruchu drogowego jak... Pokaz mi gdzie kodeks drogowy przewiduje uzywanie dlugich swiatel jako sygnalu swietlnego... na drodze, a jezeli z Ciebie taki przepisowy kierowca to powinnas znac ten przepis, a pytanie powinno brzmiec w jakich przypadkach ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JoShi 08.06.2006 14:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2006 na drodze, a jezeli z Ciebie taki przepisowy kierowca to powinnas znac ten przepis, a pytanie powinno brzmiec w jakich przypadkach ? No nie badz taki. Rzuc fragmentemkodeksu, ktory pozwala urzywac dlugich swiatel w charakterze sygnalu o wykonywaniu manewru, to odszczekam wszystko co powiedzialam o chamstwie kierowcow chlastajacych mi dlugimi po oczach od przodu i od tylu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jajcek 08.06.2006 14:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2006 na drodze, a jezeli z Ciebie taki przepisowy kierowca to powinnas znac ten przepis, a pytanie powinno brzmiec w jakich przypadkach ? No nie badz taki. Rzuc fragmentemkodeksu, ktory pozwala urzywac dlugich swiatel w charakterze sygnalu o wykonywaniu manewru, to odszczekam wszystko co powiedzialam o chamstwie kierowcow chlastajacych mi dlugimi po oczach od przodu i od tylu. mi nie chodzi o to zebys odszczekala, tylko poprostu jezeli caly czas mi w mawiasz ze jestes taaakaa przepisowa to powinnas znac kodeks ruchu drogowego, a jezeli chodzi o chlastanie po oczach napisalem juz wyzej ze sa sytuacje kiedy zgadzam sie z toba w 100% Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz M. 08.06.2006 14:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2006 Art. 29. 1. Kierujący pojazdem może używać sygnału dźwiękowego lub świetlnego, w razie gdy zachodzi konieczność ostrzeżenia o niebezpieczeństwie.2. Zabrania się: 1) nadużywania sygnału dźwiękowego lub świetlnego; 2) używania sygnału dźwiękowego na obszarze zabudowanym, chyba że jest to konieczne w związku z bezpośrednim niebezpieczeństwem; 3) ostrzegania światłami drogowymi w warunkach, w których może to spowodować oślepienie innych kierujących. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JoShi 08.06.2006 14:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2006 mi nie chodzi o to zebys odszczekala, tylko poprostu jezeli caly czas mi w mawiasz ze jestes taaakaa przepisowa to powinnas znac kodeks ruchu drogowego, a jezeli chodzi o chlastanie po oczach napisalem juz wyzej ze sa sytuacje kiedy zgadzam sie z toba w 100% No ale przed chwila napisales, ze kodeks pozwala, wiec ja pytam gdzie. No nie badz taki pokaz, bo nie chce mi sie szukac. A moze sie okazac, ze sie myle. Wiele osob by sie ucieszylo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jajcek 08.06.2006 14:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2006 mi nie chodzi o to zebys odszczekala, tylko poprostu jezeli caly czas mi w mawiasz ze jestes taaakaa przepisowa to powinnas znac kodeks ruchu drogowego, a jezeli chodzi o chlastanie po oczach napisalem juz wyzej ze sa sytuacje kiedy zgadzam sie z toba w 100% No ale przed chwila napisales, ze kodeks pozwala, wiec ja pytam gdzie. No nie badz taki pokaz, bo nie chce mi sie szukac. A moze sie okazac, ze sie myle. Wiele osob by sie ucieszylo. nie gdzie tylko w jakich przypadkach, zreszta juz mnie kolega wyreczyl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JoShi 08.06.2006 14:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2006 Tomasz M. wyreczyles kolege, ale on mial pokazac w ktorym miejscu kodeks drogowy pozwala uzywac dlugich swiatel a nie zabrania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jajcek 08.06.2006 14:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2006 Tomasz M. wyreczyles kolege, ale on mial pokazac w ktorym miejscu kodeks drogowy pozwala uzywac dlugich swiatel a nie zabrania. i komu tu piana przeszkadza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JoShi 08.06.2006 14:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2006 nie gdzie tylko w jakich przypadkach, zreszta juz mnie kolega wyreczyl Sugerujesz ze zawsze kiedy probujesz wyprzedzac, to grozi to niebezpieczenstwem i dlatego migasz swiatlami ? A wiesz, ze niektorym nie przychodzi do glowy, ze blyskajac swiatlami w nocy, z tylu, tez oslepiaja kierowce ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jajcek 08.06.2006 14:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2006 nie gdzie tylko w jakich przypadkach, zreszta juz mnie kolega wyreczyl Sugerujesz ze zawsze kiedy probujesz wyprzedzac, to grozi to niebezpieczenstwem i dlatego migasz swiatlami ? A wiesz, ze niektorym nie przychodzi do glowy, ze blyskajac swiatlami w nocy, z tylu, tez oslepiaja kierowce ? pokaz mi gdzie ja napisalem ze zawsze przy wyprzedzaniu blyskam swiatlami ??? a potem bedzie kontynuowac ta mila konwersacje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JoShi 08.06.2006 14:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2006 pokaz mi gdzie ja napisalem ze zawsze przy wyprzedzaniu blyskam swiatlami ??? To czemu bronisz matolow, ktory poprostu maja taki zwyczaj ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz M. 08.06.2006 14:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2006 Jedynym usprawiedliwionym powodem błyśnięcia długimi światłami w nocy jest ostrzeżenie przed policją . I to z odpowiednio dużej odległości, Ale tego nie ma w kodeksie drogowym. Może było w jakichś przepisach przejściowych, ale nie pamiętam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JoShi 08.06.2006 14:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2006 Jedynym usprawiedliwionym powodem błyśnięcia długimi światłami w nocy jest ostrzeżenie przed policją . I to z odpowiednio dużej odległości, Ale tego nie ma w kodeksie drogowym. Może było w jakichś przepisach przejściowych, ale nie pamiętam To jest przez policjantow uznawane za naduzywanie Poza tym jesli ktos jedzie przepisowo to na nic mu takie blyski... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anpi 08.06.2006 14:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2006 śledząc ten wątek już wiem dlaczego w Polsce jest tyle wypadków ..... Ja nie muszę śledzić tego wątku, żeby to wiedzieć - powód jest jeden - nieprzestrzeganie przepisów, a w tym wątku wiele osób bez skrępowania przyznaje, że nie przestrzega przepisów i osoby te nie widzą w tym żadnego problemu. Wymienię tylko kilka: - używanie świateł niezgodnie z przeznaczeniem - jeżdżenie po poboczu - nadmierna prędkość - rozmowa przez telefon podczas jazdy - stwarzanie zagrożenia dla innych - nieprawidłowe wyprzedzanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz M. 08.06.2006 14:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2006 Nie zawsze człowiek patrzy na licznik, a może zdarzyć się kawałek z górki .... I zwykle w takich miejsach stoją Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jajcek 08.06.2006 14:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2006 pokaz mi gdzie ja napisalem ze zawsze przy wyprzedzaniu blyskam swiatlami ??? To czemu bronisz matolow, ktory poprostu maja taki zwyczaj ? ja tylko mowie ze sa sytuacje kiedy trzeba bronic i nie uogolniac sam jechalem trasa Katowicka za pewna pania ktora nagminnie jechala lewym pasem majac prawy wolny, (dodam ze jechala 60km/h przy dozwolonym 80km/h 100km/h) pomyslalem moze zaraz skreca wiec spokojnie jade za nia ale mija jeden skret nastepnie wyprzedza jeszcze wolniejszy pojazd, cierpliwie jade za nia, ale mija nastepne skrzyzowanie i caly czas tak jedzie w koncu zaczalem mrugac ona nic, minelo w sumie okolo 5-7 km jak wyprzedzilem ja prawym pasem i zaraaz po tym pani skrecila ...... w prawo i co ty na to ? jestem chamem ze mrygalem tej pani ????? bylo to w dzien Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aggi 08.06.2006 14:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2006 A wiecie co mnie jeszcze wkurza do białości ? Nadużywanie pedału hamulca. Jedzie taki cymbał, droga przed nim pusta i płaska jak stół, a ten co kilkanaście sekund muska pedał hamulca. PO CO?! Czy ktoś może tak robi i mógłby mi wyjaśnić co to jest?! Nerwica natrętctw jakś, czy co? Przecież jak się ktoś boi, że się rozpędził to niechże zdejmie buta z gazu, a nie przyhamowuje co kawałek...... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anpi 08.06.2006 14:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2006 Błyskanie światłami niekoniecznie świadczy o braku kultury.Przejedź sie po autostradzie w Austrii tam prawie każdy wyprzedzający czy nawet wymijający cię lewym pasem samochód króciutko błyska światłami uprzedzając że będzie cię wymijał/wyprzedzał cobyś nie zrobił jakiegoś niekontrolowanego manewru np. ominięcie dziury Chodzi mi wyłącznie o "siadanie na zderzaku" i natarczywe błyskanie, chyba obaj wiemy o co chodzi. Inne "rodzaje błyskania" mi nie przeszkadzają. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JoShi 08.06.2006 15:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2006 ja tylko mowie ze sa sytuacje kiedy trzeba bronic i nie uogolniac Wiesz my nie mowimy o sytuacjach, tylko o bydle na drodze. i co ty na to ? jestem chamem ze mrygalem tej pani ????? bylo to w dzien Przeciez mogles bez mrygania zrobic to co zrobiles na koncu. A tak ? Znizyles sie do jej poziomu i tyle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jajcek 08.06.2006 15:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2006 Błyskanie światłami niekoniecznie świadczy o braku kultury.Przejedź sie po autostradzie w Austrii tam prawie każdy wyprzedzający czy nawet wymijający cię lewym pasem samochód króciutko błyska światłami uprzedzając że będzie cię wymijał/wyprzedzał cobyś nie zrobił jakiegoś niekontrolowanego manewru np. ominięcie dziury Chodzi mi wyłącznie o "siadanie na zderzaku" i natarczywe błyskanie, chyba obaj wiemy o co chodzi. Inne "rodzaje błyskania" mi nie przeszkadzają. jezeli natarczywie jedziesz lewym pasem majac prawy wolny to lamiesz przepisy, natomiast jezeli jest to droga z jednym pasem ruchu to zatrzymaj sie i daj takiemu w morde Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts