Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Bydło na drogach

anpi

Recommended Posts

No coz. Glupota, ktora wiaze sie z narazaniem zycia niewinnych ludzi nie moze sie spotkac ze zrozumieniem. Czyba nie liczylas na poklask chwalac sie tym jak malo rozumu ma Twoj brat ?

Robie samochodem 60 km dziennie do pracy i spowrotem i nie mam ochoty przez kogos takiego wyladowac na wozku inwalidzkim albo w dolku pod gorka piaskiu. W zwiazku z powyzszym usluszalas moj i nie tylko moj stanowczy sprzeciw.

Gdyby Twoj brat byl kierowca rajdowym i rozbijal sie po rajdowych torach narazajac zycie wylacznie swoje i ludzi, ktorzy sie na takie ryzyko godza to prosze bardzo, jego sprawa.

Uwazam jednak, ze oszczednosc czasu to nie jest powod dla ktorego Twoj brat i jemu podobni mialby prawo narazac zycie moje i innych osob, ktore maja ochote jeszcze troche pozyc.

• Odpowiedzi 653
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

od początku tego wątku pisałam o sytuacji z dwoma pasami ruchu

skoro jest LEWY pas jest i PRAWY pas

tak ciężko to zrozumieć???

lewy pas służy do wyprzedzania, ale polscy kierowcy albo tego nie wiedzą albo nie chcą wiedzieć i są jakby przyklejeni do lewego pasa

w Warszawie zauważam taką tendencję, że najszybszy jest pas prawy

o czymś to świadczy

Pragne zauwazyc, ze takie, jak przytoczylas definicja i zastosowanie pasow ruchu w miescie nie ma zastosowania. W miescie nie ma pasow szybszych i wolniejszych. Czas sie wreszcie tego nauczyc.

Skąd opinia, że to nieeleganckie? To delikatny i nienatarczywyw sposób uprzedzenia kierowcy przed Tobą, że zabierasz się za manewr wyprzedzania go.

Do tego sluzy kierunkowskaz.

Wielokrotnie dochodzę do wniosku, że w Polsce określenie "samochód w wersji podstawowej" powinno oznaczać pojazd bez kierunkowskazów

Nie jezdze szybko - zwykle zgodnie z przepisami

ale jak ktos mi siada na ogonie (nieprzepisowo) to zjezdzam.....(mowe o 2 pasmowce i w dzien - zeby sie tu zaraz ktos nie odezwal ze rozjezdzam staruszki i rowerzystów na poboczu :wink: )

Nie bede w ramach udowadniania komus ze robi zle sama narazac sie na niebezpieczenstwo ( i stresy)

Jest taki syndrom opisany przez amerykancow chyba - duzo milych łagodnych i spokojnych na codzien osob - w momencie znalezienia sie za kolkiem - zmieniaja sie w Pana Hyde'a i wstepuje w nie diabel :lol:

Na szczescie mnie to nie dotyczy - niech sobie pacan jedzie te 200 na godzine - ja nie odczuwam presji zeby przez gwaltowne hamowanie , niezjechanie (jak mam taka mozliwosc ) itp. mu udowadniac ze to ja mam racje a on jedzie za szybko.

Tak samo jako pieszy - majam pierwszenstwo np na przejsciu "pasach" - ale jak widze rozpedzony samochod - to nie wlaze na jezdnie zeby dac sie rozdyźgać na tych pasach w imie tego ze przepisy ruchu sa po mojej stronie... :wink:

pozdrawiam

lewy pas służy do wyprzedzania, ale polscy kierowcy albo tego nie wiedzą albo nie chcą wiedzieć i są jakby przyklejeni do lewego pasa

o czymś to świadczy

Pragne zauwazyc, ze takie, jak przytoczylas definicja i zastosowanie pasow ruchu w miescie nie ma zastosowania. W miescie nie ma pasow szybszych i wolniejszych. Czas sie wreszcie tego nauczyc.

poproszę o zacytowanie tego przepisu na dowód, że się mylę

...

Zresztą nie raz wyprzedzany może uratować Ci skórę, zwłaszcza ciężarówka, z której widać dużo i daleko. Jeśli nie zjeżdża z lewego pasa na wolny prawy (nie koniecznie pobocze), to najczęściej znaczy, że z przeciwka wali jakiś pospieszny na czołowe.

Właśnie ktoś taki uratował mi i mojemu bratu zycie. Zmrok, droga w lesie, co chwila pagórek i dolina. Brat się wziął za wyprzedzanie, a kierowca jadącej przed nami cysterny zrobił taki manewr jakby chciał nam zajechać drogę (tzn lekko wjechał na przeciwległy pas). Nie wiedzieliśmy o co mu chodzi. W tym samym momencie na przeciwległym pasie włączyła się choinka świateł. Okazało się że naprzeciwko nas jechała cięzarówka, której świateł nie było widać bo była akurat w dolinie drogi. Kierowca cysterny widział, że pojechalibysmy na czołowkę więc dał nam znak abyśmy tego nie robili. Natomiast kierowca jadącej naprzeciwko nas cięzarówki widząc dziwne manewry cysterny włączył na moment wszystkie światła jakie miał na dachu.

Nie jezdze szybko - zwykle zgodnie z przepisami

ale jak ktos mi siada na ogonie (nieprzepisowo) to zjezdzam.....(mowe o 2 pasmowce i w dzien - zeby sie tu zaraz ktos nie odezwal ze rozjezdzam staruszki i rowerzystów na poboczu :wink: )

Nie bede w ramach udowadniania komus ze robi zle sama narazac sie na niebezpieczenstwo ( i stresy)

Oczywiscie, ze tak. Wszystko zgodnie z przepisami. Nikt tu nie mowi, zeby w takiej sytuacji nie zjechac tylkodlatego ze sie chamstwo trafilo. Jesli oczywiscie sytuacja na sasiednim pasie na to pozwala.

o czymś to świadczy

A moze zacytujesz przepis, ktory potwierdzi, ze masz racje ?

o czymś to świadczy

A moze zacytujesz przepis, ktory potwierdzi, ze masz racje ?

podważasz więc zacytuj proszę

No coz. Glupota, ktora wiaze sie z narazaniem zycia niewinnych ludzi nie moze sie spotkac ze zrozumieniem. Czyba nie liczylas na poklask chwalac sie tym jak malo rozumu ma Twoj brat ?

Robie samochodem 60 km dziennie do pracy i spowrotem i nie mam ochoty przez kogos takiego wyladowac na wozku inwalidzkim albo w dolku pod gorka piaskiu. W zwiazku z powyzszym usluszalas moj i nie tylko moj stanowczy sprzeciw.

Gdyby Twoj brat byl kierowca rajdowym i rozbijal sie po rajdowych torach narazajac zycie wylacznie swoje i ludzi, ktorzy sie na takie ryzyko godza to prosze bardzo, jego sprawa.

Uwazam jednak, ze oszczednosc czasu to nie jest powod dla ktorego Twoj brat i jemu podobni mialby prawo narazac zycie moje i innych osob, ktore maja ochote jeszcze troche pozyc.

"Głupota, która wiąże sie z narażaniem życia niewinnych ludzi"

Ja może wyraże się bardziej dosłownie:

DROGA. PO PRAWEJ POLE, PO LEWEJ POLE. TEREN N I E Z A B U D O W A N Y WĄSKA DROGA. ŻADNYCH LUDZI!!!!!!!!!!!!! MÓJ BRAT JEDZIE A PRZED NIM KIEROWCA SUNIE 60 KM/ h NIE MA MOŻLIWOŚCI WYPRZEDZIĆ, DOPÓKI KIEROWCA PRZED NIM NIE ZJEDZIE. A NIE ZJEDZIE. BO NIE MUSI, TAK? i TAK JADĄ TAKIM TEMPEM KILKA KILOMETRÓW.

jesli dalej chcecie robić ze mnie idiotkę a z mojego brata krwiożerczego mordercę - to bardzo proszę. ulzyjcie sobie. ja wymiękam :-?

o czymś to świadczy

Moze jednak Ty zajrzyj do kodeksu Joshi.

W Polsce obowiazuje ruch prawostronny.

W ogole odnosze wrazenie ze w swoim zacietrzewieniu dawno juz "misnelas"

sedno sprawy .

Lewy pas słuzy do wyprzedzania

mnie wkurzają sieroty ktore łamią przepisy nieswiadomie

są bardziej niebiezpieczne od tych co robią to swiadomie ...

ooo... to ja :oops: :( :( :(

co..??? głupio Ci :wink:

ni.... wstyd ino :wink:

(ps. nie mozesz sie na Nas (mowie to w imieniu wszystkich "sierot zakółkowych" :wink: :lol: ) wkurzać :p Toc my ...niechcacy... no :wink: )