janus_z 06.06.2006 03:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2006 WitamZamierzam niedługo ocieplac fundament i zaizlowowac go równiez, mysle zrobic to dysperbitem, tylko w zwiazku z tym moje pytanie w jaki sposób przyklejacie póxniej styropian do tej scinay posmarowanej dysperbitem tj. czy takim klejem cementowym jak sie normalnie klej styropian, czy tez uzywacie np. Styrbitu do klejenia, bo mam obawy czy klej cementowy bedzie sie trzymał dysperbitu. Z tego co czytałem tym Styrbitem tez mozna izlolować fundamenty tylko ze jest on ponad 100% drozszy od Dysperbitu i chyba uzyje go tylko do przyklejejnia, oczywicie jesli mozna zrobic tak jak mysle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lemon 06.06.2006 06:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2006 ja będę przyklejał 5 cm styropianu do części ściany fundamentowej wystającej ponad grunt klejem izolbet (chyba tak sięnazywa ale jeszcze sprawdzę), myślałem jeszcze żeby to kołkami zakotwić. ścianę w gruncie pomałowałem dysperbitem, obłożyłem styropianem, zabezpieczyłem folią i zasypałem piachem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sebo8877 06.06.2006 06:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2006 Ja przyklejałem Styrodur Izolbetem S - po obwodzie płyty i placki wewnątrz - wszystko docisnięte - i zastrzelone kokiem na czas przyklejania reszty płyt. potem obsypka żwirem i gruntem rodzimym sebo8877 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
toomas 06.06.2006 07:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2006 Ja mam planie Izohan WL. Izolbet S też sie nadaje - zobacze co będzie tańsze... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
menago3 06.06.2006 07:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2006 Sądze że spokojnie klej do styropianu wytrzyma ( Atlas albo jakiś podobny) , dodatkowo można zawsze dac jeszcze ze dwa kołki - nie zaszkodzi. Poza tym IZOLBET S wychodzi chyba drożej ( 1,5 kg/ m2 jak podaje norma producenta). Ocieplenie fundamentów i tak jest potem zasypywane zwiemią a więc nic sie nie odrewie ani nie przemiesci. ważne jest tylko żeby spoiny i łaczenia były szczelne. menago3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawelurb 06.06.2006 09:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2006 przyklejałem normalnym klejem do styropianu , trzymało bardzo dobrze ( i trzyma ) potem ponad poziomem gruntu jeszcze pokołkowałem zakleiłem siatką i klejem, to wszystko jeszcze raz posmarowałem dysperbitem, obłozyłem folią kubełkową i zasypałem, wytrzymało całą zime, bez problemu. Metoda tania łatwa w wykonaniu i chyba wystarczająco skuteczna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
toomas 06.06.2006 09:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2006 przyklejałem normalnym klejem do styropianu , trzymało bardzo dobrze ( i trzyma ) potem ponad poziomem gruntu jeszcze pokołkowałem zakleiłem siatką i klejem, to wszystko jeszcze raz posmarowałem dysperbitem, obłozyłem folią kubełkową i zasypałem, wytrzymało całą zime, bez problemu. Metoda tania łatwa w wykonaniu i chyba wystarczająco skuteczna. Piszesz że ponad poziomem gruntu posmarowałeś a potem zasypałeś..czyli jak..masz częśc wystającą (cokół) obłożony np płytkami czy nie? Bo ja się właśnie zastanawiam jak wykończyć cokół. Pomaluje dysperbitem całość, potem część wystającą ponad grunt ocieple styro, na to siatka z klejem i planuje płytki klinierowe... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawelurb 06.06.2006 09:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2006 przyklejałem normalnym klejem do styropianu , trzymało bardzo dobrze ( i trzyma ) potem ponad poziomem gruntu jeszcze pokołkowałem zakleiłem siatką i klejem, to wszystko jeszcze raz posmarowałem dysperbitem, obłozyłem folią kubełkową i zasypałem, wytrzymało całą zime, bez problemu. Metoda tania łatwa w wykonaniu i chyba wystarczająco skuteczna. Piszesz że ponad poziomem gruntu posmarowałeś a potem zasypałeś..czyli jak..masz częśc wystającą (cokół) obłożony np płytkami czy nie? Bo ja się właśnie zastanawiam jak wykończyć cokół. Pomaluje dysperbitem całość, potem część wystającą ponad grunt ocieple styro, na to siatka z klejem i planuje płytki klinierowe... Tzn. posmarowałem tylko do tego miejsca gdzie będzie poziom terenu , zostawiłem 30 cm bez smarowania . A cokół planuję wykończyć tynkiem mozaikowym , widziałem u sąsiada i wygląda ok, płytki klinkierowe , nie chce mi się , bo za dużo zabawy , klejenie, fugowanie , ryzyko że coś odpadnie za jakiś czas, tynk zrobi się w jeden dzień i po kłopocie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
toomas 06.06.2006 12:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2006 Rozumiem, że pod ten tynk dajesz styro? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawelurb 06.06.2006 12:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2006 Rozumiem, że pod ten tynk dajesz styro? tak, styropian jest zaciągnięty klejem i siatką i to stanowi podłoże do tynku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anpi 06.06.2006 13:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2006 Ja przyklejałem Styrbitem, bez kołkowania. Na styropian dałem folię kubełkową i zasypałem piaskiem. Na fundament ok. 60 m2 poszły 2 wiadra Styrbitu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
janus_z 06.06.2006 20:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2006 Znaczy sie smarowliście np. dysperbitem i po jego wyschnieciu klej do styropianu taki cementowy?, bo jakos mam watpliwości jak sie ten klej cemenowy złapie Dysperbitu. Pytanie do Sebo, izolowałeś wczesniej fundamenty np. Dysperbitem i dopiero póxniej ten klej Izolbet S czy od razu kleiłeś bezpośrednio na fundament? Ile ci tak mnie wićej poszło tego Izolbetu S na samo przyklejanie i jak to wygląda kosztowo? Ja u siebie mysle zasypać to po ociepleniu glina, podobno bardzo dobry izolator od wilgoci, sasiad ma i jest OK ps. A z piecem to na razie kicha, tak jak i u Ciebie brak gotówki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Geno 06.06.2006 20:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2006 Znaczy sie smarowliście np. dysperbitem i po jego wyschnieciu klej do styropianu taki cementowy?, bo jakos mam watpliwości jak sie ten klej cemenowy złapie Dysperbitu. Pytanie do Sebo, izolowałeś wczesniej fundamenty np. Dysperbitem i dopiero póxniej ten klej Izolbet S czy od razu kleiłeś bezpośrednio na fundament? Ile ci tak mnie wićej poszło tego Izolbetu S na samo przyklejanie i jak to wygląda kosztowo? Ja u siebie mysle zasypać to po ociepleniu glina, podobno bardzo dobry izolator od wilgoci, sasiad ma i jest OK ps. A z piecem to na razie kicha, tak jak i u Ciebie brak gotówki Glina bardzo ładnie zimą łamie styropian Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
janus_z 07.06.2006 14:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2006 Podciągam do góry Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jabko 07.06.2006 14:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2006 Podciągam do góry Przy styropianie proponuje 30-50cm żwiru (frakcji 8/16) i dopiero gline. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mack 07.06.2006 16:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2006 a ja przyklejałem izolbetem S i smarowałem całe płyty styro wyszło sporo chyba 5 dużych wiaderek ale - będą w gruncie mam nazieje że to zwiększy ich trwałość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
janus_z 07.06.2006 17:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2006 Ja myslałem ta gline dać w celu lepszego uszczelnienia fundamentów od ziemi rodzimej, która jest teztakiego gliniastego typu i trzyma raczej wilgoć. Sasiad zrobił glina i w ciagu roku piwnice mu sie osuszyły. Tylko własnie tez sie obawiam żeby nie porozsadzało styropianu.Zwiru bym nie chciał dawac bo naokoło jest raczej grunt nieprzepuszczalny i nie chciałbym sobie jeziorka robic, a drenazu to nie mam gdzie odprowadzić, a o tej glinie to przeczytałem równiez na formu, jest taki watek o glinie. A jaki styropian dawaliscie do fundamentów, zwykły czy jakis specjalny ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Kali 07.06.2006 19:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2006 No właśnie, jaki dawaliście styropian? FS 20, a może coś specjalnego jak np. płyty FUNDA, a może bardzo drogi niestety polistyren ekstrudowany?Muszę szybko podjąć decyzję i mam w związku z tym takie dylematy:- czy jak się daje polistyren ekstr. ( styrodur), to można sypać piach prosto na niego już bez dodatkowych zabezpieczeń?- czy jak się daje zwykły FS 20 i z zewnątrz folię kubełkową, to jak mocować tę folię do styropianu? Przebijać się kołkami aż do sciany ? Czy taka operacja nie będzie szkodliwa dla ciągłości hydroizolacji? Do jakiej wysokości folia kubełkowa, czy do poziomu gruntu i na tej wysokości listwa zakończająca? - Czy styropian przykryty folią kubełkową nie będzie się utleniał? Martwi mnie ewentualna perspektywa znikania izoalcji z czasem, słyszałem że to możliwe.Pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EZS 07.06.2006 21:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2006 na zewnatrz styropian ekstrudowany. Mozna tez Hydromax Styropolu, podobno tanszy. To opinia speca od styropianu, ktory zmienial branze na welne, czyli juz mu nie zależy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anpi 08.06.2006 04:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2006 Ekstrudowany jest kosmicznie drogi, nie warto przepłacać - lepiej dać FS 20, nawet trochę grubszy.Ja dałem FS 20, na to folię kubełkową. Nie trzeba mocować foli, po zasypaniu fundamentu sama się trzyma styropianu - jest dość sztywna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts