Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

klejenie styropianu do fundamentów

Recommended Posts

Gość Kali
No a co z tą folią kubełkową : jak wysoko? Rozumiem, że cokół ( ścianę fund. nad poziomem gruntu) to już nie folią kubełkową ? No i jak z tym utlenianiem styropianu : prawda czy fałsz?

Dysperbit zapobiega podciaganiu wody. Ja sobie wyobrażam, że na ławy daje izolację, bloczki izoluję od zewnątrz (w środku będzie przecież piach!) a styropian to nie izolacja, a ocieplenie. Poza tym tak faktycznie to nie wiadomo, co się z tym styropianem dzieje po np 10 latach. Może sie okazać, że go nie będzie :lol: . Co ci wtedy zostanie z hydroizolacji?

A co z tym Hydromaxem, też taki drogi?

FS20 podobno namaka. Przecież nawet w środku nie kładziesz go na piach, lecz na coś (folię, papę).

A nam wykonawca mówi, że dysperbitem maluje tylko ściany fundamentowe od wewnątrz. Te zewnętrzne najpierw okleja styropianem, póżniej siatką z przyległościami i dopiero na to dysperbit. Podobno klej do styropianu nie trzyma się dysperbitu.

To jak jest poprawnie?

To nieprawda. Są kleje służące do przyklejania styropianu do ściany zaizolowanej dysperbitem. Ja używałem Styrbitu - styropian trzyma się świetnie.

Z drugiej strony - malowania ścian od wewnątrz nie rozumiem. Pod posadzką jest jakieś źródło wody? :o

A nam wykonawca mówi, że dysperbitem maluje tylko ściany fundamentowe od wewnątrz. Te zewnętrzne najpierw okleja styropianem, póżniej siatką z przyległościami i dopiero na to dysperbit. Podobno klej do styropianu nie trzyma się dysperbitu.

To jak jest poprawnie?

To nieprawda. Są kleje służące do przyklejania styropianu do ściany zaizolowanej dysperbitem. Ja używałem Styrbitu - styropian trzyma się świetnie.

Z drugiej strony - malowania ścian od wewnątrz nie rozumiem. Pod posadzką jest jakieś źródło wody? :o

Zjawisko naczyń połaczonych - jak się podniesie na zewnątrz tio i wewnątrz ma prawo :))

Zjawisko naczyń połaczonych - jak się podniesie na zewnątrz tio i wewnątrz ma prawo :))

A jak wydostanie się powietrze które tam jest, przecież żeby woda mogła dostać się pod chudziak, musi jakoś "wypchnąć" powietrze które tam jest (między ziarenkami piasku). To jak?

A jak wydostanie się powietrze które tam jest, przecież żeby woda mogła dostać się pod chudziak, musi jakoś "wypchnąć" powietrze które tam jest (między ziarenkami piasku). To jak?

W sumie dobre pytanie...trochę sie zacząłem zastanawiac..W sumie to chyba trochę zgłupiałem w tym momencie. Poddaje się. Może moja teoria jest błędna ale i tak planuje pomalować wewnątrz.

W Polsce głębokość przemarzania gruntu wynosi około 1,2 m i do minimum tej głębokości powinno się izolować fundamenty. Pierwsza warstwa bitumu modyfikowanego typu Sika Inertol Igolflex 2 lub PCI Pecimor 2N gr. około 1 mm w zależności od obciążenia wodą, druga warstwa np. Hydromax Styropolu ( w żadnym przypadku styropian, to pomyłka) przyklejane na ten sam material tzw. plaskami (mniejsze zużycie. Hydromax przyklejamy po wyschnięciu pierwszej warstwy, ponieważ są to dyspersje wodne i muszą odparować tak izolacja daje nam gwarancje suchej piwnicy przy każdym obciążeniu wodą.