Gość Kali 08.06.2006 07:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2006 No a co z tą folią kubełkową : jak wysoko? Rozumiem, że cokół ( ścianę fund. nad poziomem gruntu) to już nie folią kubełkową ? No i jak z tym utlenianiem styropianu : prawda czy fałsz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anpi 08.06.2006 07:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2006 Folia kubełkowa powinna kończyć się powyżej poziomu gruntu. Nad nią można dać siatkę + klej i na to tynk albo jakieś płytki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Kali 08.06.2006 08:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2006 Dzięki! A gdybym jednak zrujnował się na polistyren ekstrudowany, to czy można go zasypywać bez dodatkowej osłony? Może ktoś to już robił? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
K74 08.06.2006 09:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2006 A nam wykonawca mówi, że dysperbitem maluje tylko ściany fundamentowe od wewnątrz. Te zewnętrzne najpierw okleja styropianem, póżniej siatką z przyległościami i dopiero na to dysperbit. Podobno klej do styropianu nie trzyma się dysperbitu. To jak jest poprawnie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EZS 08.06.2006 09:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2006 Dysperbit zapobiega podciaganiu wody. Ja sobie wyobrażam, że na ławy daje izolację, bloczki izoluję od zewnątrz (w środku będzie przecież piach!) a styropian to nie izolacja, a ocieplenie. Poza tym tak faktycznie to nie wiadomo, co się z tym styropianem dzieje po np 10 latach. Może sie okazać, że go nie będzie . Co ci wtedy zostanie z hydroizolacji? A co z tym Hydromaxem, też taki drogi? FS20 podobno namaka. Przecież nawet w środku nie kładziesz go na piach, lecz na coś (folię, papę). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anpi 08.06.2006 10:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2006 A nam wykonawca mówi, że dysperbitem maluje tylko ściany fundamentowe od wewnątrz. Te zewnętrzne najpierw okleja styropianem, póżniej siatką z przyległościami i dopiero na to dysperbit. Podobno klej do styropianu nie trzyma się dysperbitu. To jak jest poprawnie? To nieprawda. Są kleje służące do przyklejania styropianu do ściany zaizolowanej dysperbitem. Ja używałem Styrbitu - styropian trzyma się świetnie. Z drugiej strony - malowania ścian od wewnątrz nie rozumiem. Pod posadzką jest jakieś źródło wody? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
toomas 08.06.2006 10:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2006 A nam wykonawca mówi, że dysperbitem maluje tylko ściany fundamentowe od wewnątrz. Te zewnętrzne najpierw okleja styropianem, póżniej siatką z przyległościami i dopiero na to dysperbit. Podobno klej do styropianu nie trzyma się dysperbitu. To jak jest poprawnie? To nieprawda. Są kleje służące do przyklejania styropianu do ściany zaizolowanej dysperbitem. Ja używałem Styrbitu - styropian trzyma się świetnie. Z drugiej strony - malowania ścian od wewnątrz nie rozumiem. Pod posadzką jest jakieś źródło wody? Zjawisko naczyń połaczonych - jak się podniesie na zewnątrz tio i wewnątrz ma prawo ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anpi 08.06.2006 11:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2006 Zjawisko naczyń połaczonych - jak się podniesie na zewnątrz tio i wewnątrz ma prawo ) A jak wydostanie się powietrze które tam jest, przecież żeby woda mogła dostać się pod chudziak, musi jakoś "wypchnąć" powietrze które tam jest (między ziarenkami piasku). To jak? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
toomas 08.06.2006 11:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2006 Zjawisko naczyń połaczonych - jak się podniesie na zewnątrz tio i wewnątrz ma prawo ) A jak wydostanie się powietrze które tam jest, przecież żeby woda mogła dostać się pod chudziak, musi jakoś "wypchnąć" powietrze które tam jest (między ziarenkami piasku). To jak? W sumie dobre pytanie...trochę sie zacząłem zastanawiac..W sumie to chyba trochę zgłupiałem w tym momencie. Poddaje się. Może moja teoria jest błędna ale i tak planuje pomalować wewnątrz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Khermorh 10.06.2006 11:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2006 W Polsce głębokość przemarzania gruntu wynosi około 1,2 m i do minimum tej głębokości powinno się izolować fundamenty. Pierwsza warstwa bitumu modyfikowanego typu Sika Inertol Igolflex 2 lub PCI Pecimor 2N gr. około 1 mm w zależności od obciążenia wodą, druga warstwa np. Hydromax Styropolu ( w żadnym przypadku styropian, to pomyłka) przyklejane na ten sam material tzw. plaskami (mniejsze zużycie. Hydromax przyklejamy po wyschnięciu pierwszej warstwy, ponieważ są to dyspersje wodne i muszą odparować tak izolacja daje nam gwarancje suchej piwnicy przy każdym obciążeniu wodą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts