Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Koszty zakupu domu.

Recommended Posts

Czy ktos orientuje sie dokladnie ile wynosza wszelkie koszty zwiazane z zakupem domku powiedzmy o wartosci 150 tys. zl. Oplaty skarbowe, oplaty za akt notarialny, wpisy do ksiag wieczystych, hipoteka (bo bedzie brany kredyt) itp, itd. Czy ktos przez to przechodzil i moze sie podzielic doswiadczeniem. Chodzi mi o to co nalezy zaplacic i ile ...

Dzieki.

i znowu Wega. Pieknie dziekuje !!! Widze ze odpowidasz szybko i czesto zatem wnioskuje ze mozesz miec stale lacze. Jesli masz numer GG to podaj a bedziemy mogli pogadac nie zasmiecajac forum. Zdaje sobie sprawe ze niektore moje pytania sa banalne i nie chcialbym starych bywalcow zanudzac :smile:

moj numer GG: 1194282 (mam status niewidoczny ale czesto jestem on-line)

He..he..:smile:...szybko i często?!.. raczej okazjonalnie i lakonicznie, łącze faktycznie, stałe, moja dane są w profilu, jestem zawsze za chmurką, przy kompie gdy pracuję (czasem na okrągło, czasem dla odebrania poczty), mój komp jest faktycznie cały czas włączony bo obsługuje sieć domową, gdy nie odpowiadam, znaczy że mnie nie ma...:smile:

Pzdr.

Kupowałem w zeszłym roku na kredyt i mam dokładne zestawienie kosztów. A więc przyjmijmy, że dom kosztuje 150.000. Zatem kredyt prawdopodobnie będzie brany na 120.000 - reszta wkład własny. Zatem:

- prowizja biura nieruchomości (jeśli kupujesz przez biuro) - 2,5% (często 3%): 3750zł

- dobra flaszka dla fachowca, który rzuci fachowym okiem czy warto kupować: 50zł

- flaszka dla rzeczoznawcy z banku, który wycenia nieruchomość do kredytu: 41zł

- weksel in blanco na podwójną kwotę kredytu: 240 zł (PKO BP)

- podatek od czynności cywilno-prawnych za poręczyciela kredytu: 7zł

- podatek od czynności cywilno-prawnych za mnie: 120zł

- ubezpieczenie kredytu do czasu wpisania hipoteki do ksiąg wieczystych: 79,20zł za każdy miesiąc oczekiwania - można czekać nawet kilka miesięcy, ja szczęśliwie czekałem tylko miesiąc :smile:

- prowizja od kredytu: 0,8-1,2%: 960zł-1440zł

- obowiązkowe przy kredycie ubezpieczenie domu na 2 lata: 200zł (na rok 120zł)

- opłaty notarialne: 6711zł (w Twoim przypadku - wg kalkulatora) + 6zł za stronę odpisu aktu notarialnego, czyli: 3 odpisy po 5-6 stron = ok. 15 stron*6zł = 90zł

- opłata skarbowa za wydanie odpisu księgi wieczystej: 6zł

- opłata za wpis hipoteki do księgi wieczystej: 380zł

- koszty korespondencji sądu: 13,50zł

- zbiornik paliwa i trochę czasu... :wink:

Uff! To by było na tyle... :smile:

Patrząc realnie (wliczyłem flaszki, prowizja agencji 2,5%, prowizja banku 1,2%, ubezpieczenie domu za 1 rok) suma wychodzi... około 13047zł. :smile: