Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• 2 weeks później...

mariuszce

wełna na poddaszu 20+5 cm

ocieplenie z zewnatrz 15cm

na podłodze góra 4cm i dół 8cm

ogórb13 no ja zdecydowanie polecam gaz aczkolwiek bede was informowac ile nas wyjdzie np w grudniu bo poprzedni miesiac byl cieplejszy. Dogrzewamy kominkiem i jest cieplusio siedze teraz w krotkim rekawku a temp na piecu nastawiona jest na 19,5 stopnia w dzien i 19 w nocy:) pozdr

Witamy. Jesteśmy tutaj nowi, chociaż forum o lolku przeglądamy systematycznie dopingując wszystim Lolkowiczom. Na wiosnę ruszamy z budową naszego Lolka. Mamy już pozwolenie, teraz załatwamy kierbuda i geodetę. Trzymajcie kciuki :wink: ...

Witajcie

Cieszę się że temat LOLKA nie "umarł" ... cały czas go obserwuję.

Mam pytanie jaki jest przybliżony koszt wybudowania LOLKA do stanu surowego zamkniętego... może ktoś ma kosztorys na 2009r ?

Czy zna ktoś (może polecić) firmę z woj.pomorskiego która mogłaby być inwestorem zastępczym.

Zastanawiam się również nad szkieletowym LOLKIEM i tu również pytanie czy jest jakaś dobra Firma w woj,pomorskim która buduje tą technologia a przy tym jest konkurencyjna cenowo?

Pozdrawiam

Piękne te wasze LOLKI :)

Witam u mnie w Lolku ocieplony jest sufit na piętrze (wełna 20 cm ), ale zastanawiam się nad ociepleniem tzw (stryszku) .Podobno strych który nie jest ogrzewany niby lepiej nie ocieplać .(internet).Narazie jestem na etapie wykańczania się przez znienawidzoną na wiele lat zimę ,ale jak dojde do siebie najprawdopodobniej ocieple też i stryszek (wełna 15 ).Teraz jak jest temp (-6. -10) na zewnątrz .cały dom ogrzewany powietrze ciepłe ucieka do góry ,przy otwartym włazie na stryszek na górze masakra wszystko oblodzone i wilgotne . Pozdrawiam Lolkomaniaków

Cześć,

słów kilka co do strychu...

jezeli macie mozliwość (wiadomo mowie o finansach bo to kosztuje-wbrew pozorm strych nie jest maly) to proponuje go docieplic, 18-20 cm jest ok, zeszta kazda grubosc na pewno wplynie na + ; pamietajcie tylko, aby umozliwic cyrkulacje-wymiane powietrza;

jezeli bedziecie chcieli po dociepleniu "wybic" strych plytami - poecam :) to po wykonczeniu domu gdy juz wyłaz na strych bedzie zamontowany - nie bedzie mozliwosci wniesc na góre całych arkuszy plyt bo sie nie znieszcza-etap budowy to wg mnie najlepszy czas aby to zrobic... wiem bo mielismy ten sam dylemat, chcielismy to zrobic za jakis czas ze wzgledu na finanse, ale po przeanalizowaniu teamtu zrobilismy to na etapie budowy.

Moze tez warto pomyslec o poprowadzeniu jakis rur na gore chociaz na jeden grzejnik-tak na wszelki wypadek :) moze kiedys jakas antresola nad pokojem sypialnym :):) my zrobilibysmy to juz teraz ale kasa :( głownie male, kute krecone schody robione na zamowienie tak zeby nie zabrały za duzo miejsca w sypialni to koszt 12 tys i wiecej , mozna kupic tansze systemowe ale nam sie nie podobaly..moze kiedys ta antresola powstanie bo na strychu jest na prawde sporo miejsca np na 2 poziom sypialni polaczonej z gabinetem na poddaszu ;) na wszelki wypadek zmocnilismy konstrukcie podlogi na strychu...gdyby ktos o tym myslal to warto zainwestowac w przeszkolony docieplony wylaz dachowy zeby wpuscic tam troche swiatla albo jedno dodatkowe okno dachowe na strychu-my o tym oknie zapomnielismy :( mamy jedynie docieplony przeszkolony wylaz...

pozdrawiam