Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witaj!! Szybko poszła budowa , można wiedzieć jaką kwotę przeznaczyłeś na wybudowanie Lolka+wykończenie do zamieszkania?

Krzysiek Monia na tą chwilę około 255 tysięcy. Zostało mi jeszcze położenie koloru na elewacji, podbitka dachowa, ogrodzenie ale to na przyszły rok.

Ale tez dużo walczyłem z hurtowniami o ceny materiałów, naprawde bardzo dużo mozna zaoszczedzić w moim przypadku w porównaniu do cen w innych hurtowniach to kilkanaście tysięcy. Znalazłem hurtownie i wszystko juz u nich brałem.

Praktycznie nic nie robiłem nie mam nikigo w rodzinie z tej dziedziny robiły to ekipy, lub cała wykończeniówkę 2 chłopaków których sam zatrudniłem, nie musiałem płacić podwójnie szefowi. Naprawde kolejne bardzo duże kwoty równiez mozna zaoszczędzić. Tylko trzeba ich dobrze dopilnować. Al enaprawde super wyszło ocieplenie dachu, ściany malowanie zabudowa karton-gips, płytki

• Odpowiedzi 1,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Ale jak wspomiałem zostało jeszcze kilak rzeczy do zrobienia ale mysle, że naprawdę za 280 tys domek będzie miał wszystko zrobione oczywiście bez wyposażenia to juz inna bajka. Koszty niepoliczalne, zawsze czegoś brakuje.

W zeszłym roku tez były inne ceny, to był praktycznie dołek inne ceny, więcej ekip do wyboru.

Wiesz mogłem dużo zaoszczedzic na materiałach ale chciałem mieć dobre. Zastosowałem troszke lepsze okna, wełne na ocieplenie o lepszych parametrach. Na poczatku chciałem schody u mnie ażurowe bez podmurówki bukowe skończyło się na dębowych czyli kilka tys do tyłu. Podobnie z kominami . Kominek wziąłem tez jeden z lepszych do tego dgp. Można by wymieniać bez liku. Ale uważam że warto było dołozyć kaski, najwyżej reszte mebli i zabudowę kuchni zrobie poźniej.

Pozdrawiam i życze wytrałości w budowie

Edytowane przez lukas1261

do lukas 1261

bardzo dziękuję za odpowiedz, piękny też wasz Lolek, rozwiązanie kominka poprostu rewelacja, gratuluję pomysłu. My będziemy zaczynali dopiero na wiosnę, mam nadzieję, że pójdzie nam tak szybko jak wam. Jeśli to nie problem to napisz jeszcze czym ogrzewasz ten piękny domek. Jestem zauroczona jak pięknie jest wykończony.:rolleyes:

Witam.

Dołączam się do pytania Magdesi. Dach i ogrzewanie ważne sprawy no i ich koszty..... Czy ktoś ma tylko kominek z płaszczem wodnym i czy to się sprawdza ?

Lukas tylko Ci pozazdrościć , My też planujemy zmiany takie jak wy.

Pozdrawiam Renata

Edytowane przez renata2005tychy

WItam ponownie. Również ponawiam pytanie o dach i ogrzewanie. Dodatkowo nurtuje mnie sprawa instalcji elektrycznej. Piszecie tu o kwocie 5,500-6000zł. Ja dziś poprosiłam sąsiada-elektryka o wycenę instalacji , a On zaśpiewał 15,000 !!! Cóż mam o tym sądzić??? Czy koleś chce zedrzeć, czy może podajecie kwotę tylko robocizny, bez materiałów?? Bardzo proszę o odpowiedź.

Witam wszystkich bardzo gorąco ;-)

Łukasz kawał niezłej roboty gratuluje ;-))) ...i jednocześnie zazdroszcze że już jesteś przy mecie ;-)

Instalacja jest u mnie na fazie końcowej ....chciaem Wam przyblizyc co ta cena obejmuje .... zalozylem alarm , okolo 9 tys. Teraz czas na inst wod. kan umowilem sie na 12.5 tys lacznie z montazem pieca ...ale bez szamba tz. przydomowej oczyszczalni bo taki cel sobie wyznaczylem .

pozdrowionka 3majcie sie cieplutko ;-))))

do lukas 1261

bardzo dziękuję za odpowiedz, piękny też wasz Lolek, rozwiązanie kominka poprostu rewelacja, gratuluję pomysłu. My będziemy zaczynali dopiero na wiosnę, mam nadzieję, że pójdzie nam tak szybko jak wam. Jeśli to nie problem to napisz jeszcze czym ogrzewasz ten piękny domek. Jestem zauroczona jak pięknie jest wykończony.:rolleyes:

Dziękuje bardzo za miłe słowa

Krzysiek Monia kwestia ogrzewania u mnie jest ten plus, że mam gaz z sieci kupiłem piec kondesacyjny i polecam wam opłaca sie montować go przy powierzchni wiekszej niz 80 m2, jeśli ktoś rozważa oczywiście ogrzewanie gazem. Do tego bedę czasami uzywał kominka z dgp. W zimie jako wspomagacz gazówki.

Do Magdesi

U mnie koszt całej instalacji elektryczej+kilka dodatkowych punktów+rozprowadzenie instalacji pod alarm 7 czujek i manipulator i 2 wyjścia na steronik pogodowy do pieca koszt razem z materiałem 5500 zł brutto i wszystko na fakturze. Do tego ta sama ekipa montowała alarm z czujka przeciw gazową w kotłowni i czujka przeciw dymową koło kominka 2500 zł. Sprawdzałem cena lepsza niz na alegro. A alarm ma tak zwane powiadamianie sms. Juz sprawdzałem podczas pobytu na małym wypadzie za granicą rodzinka przeprowadziła małe włamanko a ja dostałem wiadomość sms o załaczeniu sie alarmu a byłem około 1700 km od domu.

Jesli rozważacie założenie alarmu naprawde polecam ta funkcje.

Zycze wytrwałości w budowie.

Więc uważam Magdesia że cena 15 000 za elektrykę to stanowczo za dużo. Przelicz sobie obecnie ceny kształtuja sie od 25 do 35 zł za punkt. Przelicz sobie ile chcesz punktów i bedziesz miała cene za robociznę. Materiał standardowo do gniazdek uzywa sie kabla 3*2,5 kwadrat do oswietlenia 3*1,5 kwadrat ale tego to mozna zuzyc nawet kilka km.

Z tego co sie ostatnio orientowałem 25 m bieżących tego kabla to koszt około 50- 60 zł w hurtowni. Ale jesli jest to ekipa to jeszcze jakis rabat powinna wywalczyć.

Do tych cen dolicz głowny kabel zasilający zakopany w ziemi u mnie to około 15 m od skrzynki coś koło 200-400 zł i skrzynka z bezpiecznikami i puszki taka sama ilośc jak ilość punktów.

Ogólnie polecam branie ekip, ktore mają mozliwośc załatwienia taniej materiału

U mnie np ekipa od istalacji co i woda załatwiła mi piec gazowy z zasobnikiem na wode 150 l 2500 zł taniej niz ja bym sam kupywał w sklepie.

Życzę wytrwałości w budowie

Edytowane przez lukas1261
oko

Nikt się ostatnio nie odzywa...chyba wszyscy ciężko zapracowani. Ja ponownie proszę o pomoc. Jestem na etapie wyboru materiałów. Chciałam stawiać dom z ytonga 24, lub gazobetonu solbet 24, jednak prawie wszyscy mi odradzają tego typu materiału. Podobno najlepiej ceramika bądź silikat. Z czego zbudowaliście, budujecie, lub będziecie budować. Czy gazobeton jest aż tak złym materiałem??

Pozdrawiam i proszę o pomoc!!!!!

kochani Lolkowicze... czytam regularnie forum. Mieszkam w Lolku juz prawie rok....

z oknem w kuchni tez mialam dylemat ale zostawilam takie jakie jest w projekcie... efekt mozecie zobaczyc na foto ktore na ktorejsc tam stronie sa... to juz kwestia gustu ja nie chcialam okna za nisko zeby mi ze zlewu nie chlapalo na szyby.

my budowalismy z pustaka maxa ale pamietam ze maz sie nad gazobetonem zastanawial ale czemu zostalo na maxie nie pamietam...

Lukas piekny LOLUS!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! schody bombowe!!

a co do schodow my mamy wylewane ale stopnie sa drewniane powiem wam tylko ze wzgledow praktycznych lepsze sa jasne schody strasznie sie kurza ja c drugi dzien jasne odkurzam itp bo mnie trafia a przy ciemnych to jzu wogole ale przyznam ze ciemniejsze sa ladniejsze takze cos za cos. jak macie jakies pytania to pytajcie .

aha jeszcze jedno ktos chcial przeniesc drzwi z wiatrolapu do salonu (te do garazu). Wedlg mnie to nie najlepszy pomysl... wchodzic z garazu od razu do salonu.... nie polecam w zimie z garazu tez zimno ucieka troszke do salonu a przy deszc, sniegu wchodzic z mokrym ubraniem butami do salonu?? niby przedtem tak sobie myslalam zemoze wtedy lepiej bo wiatrolap zyska szafe czy cos ale teraz zrobilismy szafe zaraz po wejsciu do salonu po lewej stronie w kacie i wszytsko gra. ja moge powiedziec tylko ze wzgledow praktycznych jak juz sie Lolka uzytkuje... nie kazdy pomysl co na etapie budowy wydaje sie dobry jest taki w praktyce...

I radze powiekszyc sobie garaz... ja sobie nie wyobrazam gdyby byl o te 0,5m wezszy mamy Forda Focusa Kombi i jest w sam raz a przeciez w grazu oprocz auta jest jeszcze masa innych rzeczy, ktore tez miejsca troszke zajmuja.

Pozdrawiam i zycze powodzenia

Mało wpisów, wszyscy zapracowani, my zresztą też:) jesteśmy na etapie więźby, czyli jeszcze daleko do końca. Mam wielka prośbę do Was Lolkowicze: jeśli bylibyście tak mili i przesłali nam zdjęcia Waszych pięknych domków, bo na forum na pewno nie ma wszystkich :) mój mail: [email protected] Pozdrawiamy serdecznie :D

wiecie co jeszcze jesli chodzi o schody to osoby ktore maja dzeci lub zamierzaja miec pomyslcie o schodach pelnych... tzn niekoniecznie wylewanych ale tak skonstruoanych aby dziecku nozka nie mogla sie do przodu poslizgnac... w momencie kiedy sa "dziury" jest dla dzieci niebezpiecznie. ja sama sie wywrocilam raz na swoich schodach :/ moze to glupie ale czesto ml;odzi ludzie ktorzy jeszcze nie maja dzieci nie mysla o takich sprawach a moze warto wczesniej... tak dla bezpieczenstwa. pozdr

Pozdrowionka dla wszystkich ;-)

Z tymi schodami to prawda my też głównie dla bebieczeństwa dzieci była podjęta decyzja pełnych schodków .

Ja jestem na etapie zakończonej instalacji elekt. oraz wod - kan ....jutro zalewanie posadzek .

Apropo materiału ....ja mam ściany z suporeksa na klej do tego przyjdzie styropian 12......mam bardzo dobrzego murarza ....nie tylko od pracy ale jeszcze od podjęcia najbardzie kożystnej opcji .

pozdrawiam Was Lolki ;-)

20100802(005)..jpg

20100802(010)..jpg

20100802(007)..jpg

20100802(004)..jpg

Edytowane przez Rafaello901