Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witajcie Lolkowicze ja tez mam nadzieje do was dolaczyc :) projekt jest idealny na nasza dzialke.

Maaarteczka super ze wkleilas zdjecia. Cudownie wszytsko wyglada i fajnie ze czlowiek moze sobie to przestrzennie wyobrazic ;) bo wiadomo projekt projektem ;)

Ja mam pytanko czy jest ktos z okolic Tarnowa kto buduje lub wybudowal Lolka?

tak mnie zaraziliscie Lolkiem czytajac wszytskie posty ze juz sni nam sie po nocach haha

pozdrawiam

• Odpowiedzi 1,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Dzięki Aaasika za informacje na temat kosztów budowy LOLKA, troszkę drogo myslałam ze w 250 się zmieszczę razem z cześciowym umeblowaniem. Ale im wiecej oglądam zdjęć Lolka tym bardziej jestem przekonana do tego projektu ładny, zgrabny i powabny :lol: . Mam tatę elektryka który umie co nieco więc liczymy na to że wyjdzie taniej. Jeżeli ktoś z Lolkowiczów chciałby sie jeszcze podzielić kosztami budowy to bardzo z góry dziękuję.

Agee 2002 nie ukrywam ze będzie to dom stawiany własnymi siłami, chociaż stan surowy zamknięty chcemy aby zrobiła nam firma resztę własnymi sami oraz przy pomocy rodziny. Elektrykę, hydraulike oraz CO będzie robił mój tato, szwagier zaczyna budowę w tym roku więc nauczymy się wiele na jego ścianach gdzie później miejmy nadzieję że on nam pomoże. Więc planujemy robić to dwojako, sami oraz za pomocą firmy, wiadomo co można samemu a co trzeba zlecić. Więc z góry dzięki za info na temat kosztów.

Witam

Jestem tu nowa chociaż już od jakiegoś czasu podczytuję. Postanowiłam się ujawnić :wink:

My z mężem także budujemy Lolka. Szczerze powiem że wybór tego projektu był spowodowany wielkością i kształtem działki. Jak zaczęłam przeglądać projekty to tylko parę spełniało moje kryteria czyli trzy sypialnie na górze i garaż . Większość domów by się nie zmieściła. Teraz jestem bardzo zadowolona z wyboru bo tej wielkości dom mi zupełnie wystarczy a jakbym miała większą działkę to pewnie bym zaszalała z metrażem.

Co do samego domu to mamy w tej chwili "prawie"stan surowy zamknięty czekamy na drzwi wejściowe. W środku na tą chwilę mamy już instalację elektryczną i otynkowany. Wprowadzlismy parę zmian w projekcie zobaczymy czy dobrze zrobilismy jak już zamieszkamy. Tak więc zmienilismy :

1. Zamurowalismy jedno okno w kuchni to które jest zostało powiększone.

2. Zamurowaliśmy przejście z przedpokoju do kuchni, powiekszając łazienkę na dole. ( głównie z powodu że chcielibyśmy wcisnąć na dole prysznic ) ale czarno to widzę czy sie zmieści.

3. Przesuneliśmy scianke w łazience na górze zeby ścianka przy oknie była równa ( dość dziwacznie to wyglądało na projekcie ) przez to zmniejszył się troszkę jeden pokój na górze.

4. No i z takich większych zmian to zrobilismy zupełnie inne okno w łazience zamiast trójkątnego zrobilismy lukarnę czyli niejako zmienilismy też dach .

5. Podnieslismy na górze ścianke kolankową o jeden bloczek.

6. Dodalismy dodatkowe okno dachowe nad schodami.

To tyle z tego co pamiętam jak cos sobię przypomne to dopiszę. Pozatym budujemy niestety mało oszczędnie bo zatrudniając firmy ( w rodzinie niestety brak budowlańców ) :( Gdyby Ktoś był zainteresowany kosztami budowy bo staram sie wszystko notować to mogę napisać tak mniej więcej. Tylko nie wiem czy będzie przydatne bo ceny i tak zależą od regionu w jakim sie mieszka. Pozatym bloczki kupowaliśmy niestety chyba w ich najlepszym okresie kiedy były w cenie.

To chyba tyle na dziś i pozdrawiam wszystkich lolkowiczów

edyta-1974 Edytko witam i ciesze sie ze sie ujawnilas ;) i fajnie ze opisalas zmiany bo my tez bedziemy kilka wprowadzac.

Tez bede dawac okno nad schodami i murowac jedno kuchenne. Co do lazienki to wlasnie nie wiem co zrobic czy przesunac troszke scianke czy nie, ale nawet jak przesune to tam jest idealne miejsce na wanne a jak zakryc tpo trojkatne okienko? (bo chce je zachowac) jakbym miala las przed oknem to bym sie nie przejmowala ale wokol sasiedzi :) ani zaluzji ani rolety nie mam pojecia co :( chyba ze zmienie po prostu lokalizacje wanny. No ale tak czy siak w przypadlu lazienki przydaloby sie okno zakryc. Jedynym rozwiazaniem jest chyba specjalna szyba w oknie ;)

co do kuchni gnebi mnie strasznie czy nie postawic scianki albo barku ale chcialabym tez stol a gdzie tv? mnostwo mam pytan ale mam nadzieje ze jak juz wybuduje mury bede mogla sobie jakos to wyobrazic ;) Kuchnie otwarta fajnie miec ale z drugiej strony jak sa np goscie to nie cierpie jak mi ktos na rece patrzy...

okno w garderobie tez uwazam za zbedne wiec sie go pozbedziemy i chyba wogole z okien dachowych oprocz klatki schodowej zrezygnujemy. Wydaje mi sie ze bedzie wystarczajaco jasno(?)

ehhh mnostwopytan ale tak se zakochalam w Lolku ze inny nie bedzie i juz ;)

No cóż z tymi oknami dachowymi jest tak że ja zawsze chciałam mieć więc nawet nie pomyslałam żeby je usunąć ciężko jest mi powiedzieć jak bardzo jasno będzie w sypialni bez tych okien chyba żebym zasłoniła czymś dachowe. Co do otwartej kuchni to narazie taką zostawiam bo lubię otwartą przestrzeń ( tymbardziej że teraz się gnieździmy z dwójką dzieci w jednym pokoju) a jak mi się znudzi to wtedy pomyślimy jak to zrobić. Pozatym mnie np. denerwuje że jak mam gości w domu to cały dzień spędzam w kuchni i jestem wyłączona z całej imprezy :wink: a tak wprawdzie będą mi patrzeć na ręce ale przynajmniej wszystko będę miała pod kontrolą. Jeżeli zaś chodzi o łazienkę to musisz się sama zdecydować bo tak naprawdę rzecz gustu z tą ścianką mnie się podoba bardziej jak jest przesunięta i też mam tam fajne miejsce na wannę. A z oknem dopóki się nie zdecydowaliśmy na zmianę to też miałam problem co tam później w to okno dać, jak je zasłonić.

Edytko dalabym wtedy na ta scianke naprzeciw wejscia do kucni w kat. Rezczywiscie ta wneka jest na lodowke ale dla mnie troszke niepraktycznie choc ty masz inaczej bo juz widzisz mury ja tylko projekt wiec zobacze w praniu:) na razie na papiery czekamy :) a wy kiedy myslicie konczyc Lolka?? :)

Edytko dalabys rade zrobic zdjecie tej wneki na lodowke i tego okna twojego w lazience? i wyslac mi na poczte [email protected] jesli nei to nic sie nie dzieje ale sprobowac warto :)

Witaj agee2002 i edyta-1974, pośledziłam Waszą korespondencję na temat Lolka, ja od 2 tygodni mieszkam w swoim ale w kanadyjskiej wersji projektu ( szkielet drewniany), przed chwilą wysłałam do agee2002 mailem zdjęcia z wnętrz mojego Lolka mam nadzieję że się przydadzą w planowaniu.

Gdybyście miały jakieś pytania to śmiało na nie odpowiem.

Okna dachowe - w sypialniach to uważam że są super, bardzo doświetlają pokoje, ja mam dom częściowo przy lesie i dzięki oknom dachowym jest jaśniej, chociaż w głównej sypialni zostawiliśmy tylko 1 okno i przeniesliśmy je do pokoju na prawo od wejścia na schody.

Wnęka na lodówkę- jest idealnie dobrana, ale jak ktoś ma mniejszą lodówkę to pozostanie niewykorzystana przestrzeń, ewentualnie na szafkę

okna w kuchni-- ja pozostawiłam dwa okna, jak mówiłam mam działkę z lasem, więc okna wspaniale doświetlają wnętrze kuchni, wprawdzie nie mam wiszących szafek ale jakoś wszystko pomieściłam

okno w łazience na górze- my też przesunęliśmy ściankę łazienki kosztem pomniejszenia jednej sypialni, ale efekt jest super, jest dużo miejsca na trójkątną wannę, a okno w łazience cóż zawsze chciałam je mieć, na szczęście sąsiadów brak więc nie muszę go zasłaniać

Jakby co śmiało pytajcie :D[/b]

Asiu dziekuje ci bardzooooo ale mnie milo zaskoczylas. Zdjecia sa super no i domek juz znam na pamiec bo galerie z twoim domkiem ogladnelam juz z mezem i rodzina chyba ze 20 razy :) jest sliczny i dziekuje ci za wszytskie rady i opis zmian w projekcie dzieki takim ludziom jak ty czlowieka jeszcze bardziej cieszy ta cala budowa bo moze wyobrazic sobie koncowy efekt. Zycze wam zeby Lolek w pelni spelnil swoja funkcje! dzieki Asiu i zagladaj do nas pomimo ze Loka masz juz gotowego :) pozdrawiam :)

Do agee2002 przejrzałam swoje zdjęcia z budowy i zakończyłam na zdjęciach istalacji elektrycznej. Tak więc jutro postaram się zrobić zdjęcia o które prosiłaś i Ci je prześlę. Do Asi Twoje zdjęcia też trochę poprzeglądałam choć nie tak duzo razy jak agee ;-) ale zauważyłam że masz więcej zmian niż pszesz. Powiedz co to masz za otwory w ścianie waszej sypialni ( chyba dobrze zauważyłam?)no i kominek też masz jakoś pod kątem? u mnie ta ścianka do kominka inaczej wygląda. No i najważniejsze powiedz mi czy biorąc pod uwage że mam zamurowane przejscie do kuchni i o tyle powiększoną łazienke na dole mam szansę wcisnąć prysznic. Bo mi pomimo tego że fizycznie widzę już rozmiar łazienki ciężko jest sobie to wyobrazić. Ja bym chciała to wszystko wcisnąć w takiej kolejności na wejściu umywalka, potem muszla i na końcu prysznic, wykorzystując ściany wymurować brodzik i zrobić prysznic. Jak myślisz mam szanse? I jeszcze jedno jak poradziłaś sobie z garderobą i tym małym okienkiem nie przeszkadza? Bo ja powiem szczerze miałam je zlikwidować ale zapomnielismy powiedzieć budowlańcom o tym i oni je zrobili a potem jeszcze facet od okien nas przekonał że w garderobie przydaje sie przewietrzyć i tak zostało. A co do okna w kuchni które zlikwidowalismy to nie załuje bo my mamy taka śmieszną działkę że to okno wychodziło na ogrodzenie i na sąsiadów i byłoby dla mnie zupełnie nie przydatne ( za sąsiadami nie przepadam;-)

Witam LOLKOWICZÓW.

Przez ostatni miesiąc w ukryciu czytałem co się nowego pisze o Lolku,ale nie wytrzymałem mysłe że choć mam dopiero działkę zarośniętą trawą gdzieś tam w głebi czuje sie już lolkowiczem.

Dokumenty się drukują projekt Lolka zakupiony teraz dopiero się zacznie....

Pozdrawiam wszystkich lolkowiczów.

Witam babazanetti ktoś tu musi robić ruch na tym wątku :wink:

I jeszcze do agee2002 pytałaś się kiedy planujemy zakończyć budowę . Cięzko powiedzieć ja miałam taką cichą nadzieję że na Święta Bożego Narodzenia się przeprowadzimy. Ale ostatnio w to zwątpiłam bo jest problem z różnymi fachowcami (dobrymi) dużo ich wyjechało a Ci co zostali to mają długie terminy. Więc teraz myślę że na Wielkanoc zdążymy.

Cześć,

Cieszę się że mogłam chociaż trochę pomóc, ja mimo próśb otrzymałam tylko kilka zdjęć, wiem że to nic nie kosztuje a może komuś pomóc :D

odnośnie zmian w naszym Lolku:

1.wycięte otwory w ścianie sypialni od strony schodów zrobiliśmy na luksfery, dzięki którym doświetliliśmy korytarz i schody i moglismy zrezygnować z okna dachowego które ciężko się myje

2.okno w garderobie jest super, chcieliśmy je zachować ze względu na wietrzenie garderoby, dodatkowo obecnie zmieściłam pod oknem deskę do prasowania i dzięki okienku nie muszę włączać światła aby coś wyprasować, i tak jest dużo miejsca w garderobie, na razie nie mam półek tylko wieszaki ale i tak garderoba pomieściła dużo rzeczy, jak pisałam zrezygnowaliśmy z łazienki przy sypialni dzięki czemu garderoba jest na prawdę duża

3.kominek- zmieniliśmy trochę jego położenie,zrobiliśmy go pod kątem od wnęki w której stroi lodówka, chcieliśmy aby płomień był widoczny zarówno dla osób siedzących przy stole jadalnym jak i tych którzy siedzą na kanapie, efekt jest super bo z każdego miejsca widać kominek

4.Proponuje również przenieść jedno okno dachowe do innej sypialni, bo rano mimo że mamy tylko jedno okno dachowe jest tak jasno że bez rolet na dłuższą metę nie da rady a okno i tak jest trochę oddalone od łóżka

Odnośnie pytania edyty czy zmieści się prysznic zabudowując przejście do kuchni to myślę że spokojnie, jest dosyć dużo miejsca w tym przejściu, moja koleżanka ma jeszcze mniejszą łazienkę i też zmieściła mały prysznic wykorzystując dwie ściany łazienki zrobiła wnękę na małą kabinkę, wstawiła szklane dzrzwi, my tez myśleliśmy o zrobieniu prysznica ale zanim się zorientowaliśmy już było po temacie

Pozdrawiam Wszystkich Lokowiczów bardzo serdecznie i polecam się jeśli chodzi o zdjęcia Lolka :D

Asia

Edytko bylismy u tej kuzynki i oni buduja dom o pow 135 m2 plus garaz i stan surowy bez okien wyszedl ich 80 tys zl. Wszytsko robili robotnicy choc maz kuzynki jest budowlancem i nawet bedzie nasyzm kierownikiem budowy bo sie okazalo ze ma uprawnienia ;) ale tyle to wy juz macie zrobione a reszte teraz bedzie robic. \Okna wyszly go 7 tys a elewacja ze sterypoianem juz i tymi klejami itp itd zaplacil 4,2 tys ale to mu sie udalo tak zalatwic takze niewiele ci jestem w stanie pomoc. My w srodku wszytsko bedziemy miec robione przez mojego tate wiec tez robocizna zero zl.