Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

dokladnej ceny za same okna nie znam, ale wydaje mi sie ze taniej -byl dobry upust ;D .. jak juz bede wiedzial dokladnie ile to napisze....

kolor z obu stron .. 5 komorowe z 2 uszczelkami z 6 miejscami do regulacji -tyle wiem, bo takich szukalem...

no ale musimy doliczyc koszta drzwi wejsciowych,bramy oraz drzwi z tylu domu bo takowe wstawiamy :D

wlasnie ile kosztuje brama roletowa z napedem ?

jakie piece kupujecie do swoich lolków?czym opalane? prosze o marki ewentualnie modele?

czy ktos zastanawial sie jak sensownie roziwazac przejscie z sieni do garazu?

znacie jakas firme ktora zajmuje sie ogrodkami zimowymi-malymi 3x3 m bo o takim marzymy ale jak rozgladalismy sie na necie to koszt takiego ogordu to 20 tys plus przygotowanie podloza tarasu ...

my teraz wybieramy wklad kominkowy i zastanawiamy sie czy z plaszem wodnym czy bez ? no i cena bo na prawde jest w czym wybierac ...

aha co do slupka to na bank jest to słup ozdobny ...

na dniach rozmawialismy z elektrykiem na temat alarmu i rozprowadzenia tv ... cena ktorza nam zaproponowal powlila z nog ... :(

pozdrawiamy Wszytskich

Witam,!

Ja właśnie z mężem cały czas zastanawiamy sie nad kotłem. Bierzemy pod uwagę piec na pellet jest z w Buderusie ale drogi (około 14tyś.) gdzie na węgiel i ekogroszek kosztuje połowę mniej w tej firmie. Barlinek - producent pelletu na swoich stronach poleca piec firmy Urlich ale niegdy wczeniej nie słyszałam o tej firmie i nie wiem co myśłec- a kosztuje kolo 8tys.. I co tu wybrać...

Zastanawialiśmy sie tez nad kominkiem z płaszczem wodnym ale w przypadku gdy planujemy kocioł do ogrzewania domu na węgiel i piec odradzono nam, mówiąc ze nie potrzebny dodatkowy koszt drugiej instalacji - plaszcza wodnego.

Aaasika,

tak, ale dopłata pomiedzy zwyklym wkladem kominkowym, a takim z plaszczem nie jest drastyczna, a przy płaszczu podczas palenia w kominku jest duzo latwiej utrzymac czystosc co osobiscie potwierdzam chcodzi i o pył itp ....rozpatrujemy oczywiscie sytuacje kiedy kominek jest rozpalany wiecej niz raz w roku ;D a n ie tylko na romantyczne wieczory ... my zastanawiamy sie nad takim wkladem zeby mozna bylo w nim palic caly sezon grzewczy (moi znajomi tak robia gdy zima jest slaba..... opalaja kominkiem, ciepła jest wystarczajaco a przy okazji jest ciepla woda) a sama instalacja nie jest az tak kosztowna ... najrozszy jest sam wklad ten "podstawowy" a to czy z płaczszem czy bez to .... juz mała dopłata ...

moze kiedys bedziecie chcieli ogrzewac kominkiem, a jak juz wszystko bedzie zrobione na "tip top" to szkoda bedzie niszczyc dom zeby polozyc instalacje ..

co do pieca, to zbeiram informacje, a jest ich sporo, my chyba wybierzemy na ekogroszek z mozliwoscia palenia innymi "paliwami" ...

najwygodniej byloby wstawic gaz badz olej, ale to kosztowna sprawa jezeli chodzi o ekspoatacje-tak mi sie wydaje, tak tez mowią ludzie, ktorzy sami korzysta z pieca olejowego ... trudny wybór z tym piecem ;D

pozdrawiamy

G i R

My mamy piec na ekogroszek firmy Elektromet. Do pieca jest dodatkowy ruszt na wypadek awarii i z tego rusztu mozna palić np drewnem. Piec jest b. ekonomiczny. Używamy go tylko w sezonie to poza nim wodę grzejemy bojlerem. Kupujemy najlepszy i zarazem najdroższy ekogoszek - tona 720 zł, ale mimo to koszt ogrzewania miesięcznie nie przkracza 400 zł (poza sezonem oczywiście 0 zł). W domu mamy ogrzewanie podłogowe na dole i w łazience na piętrze i muszę powiedzieć, że jeśli temperatura oscyluje w okolicy zera to bez otwierania okien nie obejdzie się! Musicie pamiętać, że to jest węgiel i aby zachować cykl pracy pewne minimum i tak zużyje, dlatego nie ma sensu zmniejszanie temperatury na piecu (zresztą producent tego nie zaleca, bo występuje tzw. szronienie prowadzące do szybszego zużycia pieca). Wszyscy znajomi mówią, że u nas jest inaczej niż u innych osób mających dom, bo nie trzeba ubierać swetrów, a najlepiej krótki rękaw. Co do kominka to nie mamy płaszcza i nie chcę oceniać czy ma to sens czy nie. Trzeba jednak pamiętać o pewnej rzeczy charakterystycznej dla Lolka, a mianowicie, że w salonie, gdzie jest kominek są schody i siłą rzeczy ciepło samo ucieka na górę! Jeszcze słowo o ekogroszku - mimo, że jest to węgiel to nie ma większych problemów z utrzymaniem czystości w kotłowni. Ekogroszek nie pyli mocno, a z zaprzyjaźnionego składu opału przywożą go w workach od zboża. Tak więc prosto z worka do zasobnika. Pozdrawiam Tomek.

hej,

ile wynosi Wasz miesieczny koszt ogrzewania gazem jesli moge zapytac?

czasami myslelismy, ze na zime bedziemy grzali ekogroszkiem, a na lato moze uda sie wynegocjowac 2 taryfe i wtedy bojler

...myslelismy takze o solarach wygoda ogromna - ale koszt ... mowie o plytach grzewczych, ktore grzalyby wode nie tylko przez 3 miesiace lecz dluzej ...kosztuja wiecej ale dluzej pracuja w cyklu rocznym

pzdr G i R

my budujemy systemem szkieletowym, jakby ktos budowal tez w tym systemie to bardzo bym prosil o pare fotek na temat centralnego kanalizacji itp ogolnie interesuje mnie jak to wszystko wyglada

oto moje fotki

http://foto.onet.pl/dec03,4sjxzgb0hgjz,htzxy,u.html#

Witam. W kuchni wnęka jest w większości wykorzystywana do wstawienia lodówki. Czy to aby dobry pomysł skoro tylna ściana jest od komina i lodówka znajduje się w pobliżu kominka? Biorąc pod uwagę energooszczędność nie powinno się stawiać urządzeń chłodzących w ciepłych pomieszczeniach, zwłaszcza w pobliżu kaloryferów, grzejników, pieców lub w miejscach silnie nasłonecznionych.

Korzystając z okazji witam na forum. Miło się ogląda Wasze zdjęcia z budowy, jeszcze milej z gotowymi już Lolkami :wink: .

W moim przypadku z żoną jesteśmy jeszcze na etapie wyboru projektu i przyznaje, że Lolek najbardziej przypadł nam do gustu.

Pozdrawiam serdecznie

raczej nie powinno byc problemow ....

ale jesli masz obawy to zawsze mozesz inaczej wykorzystac te przestrzen np: we wnece na lodowke mozesz zrobic przeszklona, podswietlana od dołu szafke ze szklanymi drzwiami na wszelkiego rodzaju szklanki, roznego rodzaju kieliszki itp ...efekt murowany... badz tez szafke zamknieta na cokolwiek z kuchni ... a lodowke wrzuic do kuchni

pzdr

Gosia i R

Witam wszystkich planuje rozpoczecie budowy domku LOLEK.

Poszukuje zestawienia materiałów potrzebnych do budowy tego domu lub kosztorysu.Jeśli ktoś znalazł by jakiekolwiek materiały pomocne mi w obliczeniach kosztów materiałów bede bardzo wdzięczny.Pozdrawiam

[email protected]