Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Mam takie pytanie czy ktoś z forumowiczów ma pełne podpiwniczenie LOLKA ??

Jeżeli tak to jak rozwiązał wejście do piwnicy ??

Pod schodami na piętro ??

P/S Zastanawiam się właśnie nad piwnicą bo coś za mało powierzchni mi wyjdzie biorąc pod uwagę ambitne moje plany i plany małżonki :D

Witam wszystkich planuje rozpoczecie budowy domku LOLEK.

Poszukuje zestawienia materiałów potrzebnych do budowy tego domu lub kosztorysu.Jeśli ktoś znalazł by jakiekolwiek materiały pomocne mi w obliczeniach kosztów materiałów bede bardzo wdzięczny.Pozdrawiam

[email protected]

Również proszę o takie dane [email protected]

Dzięki

• Odpowiedzi 1,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Zastanawiam się właśnie nad piwnicą bo coś za mało powierzchni mi wyjdzie biorąc pod uwagę ambitne moje plany i plany małżonki :D

Też się nad tym zastanawiałem i jestem ciekawy odpowiedzi naszych forumowiczów. W Lolku brakuje mi trochę miejsca i piwnica byłaby dobrym rozwiązaniem.

Ja z kolei myślę, że taka wielkość domu wystarczy. Zamierzam zagospodarować garaż jako składzik, komórkę. Oddzielny garaż wybudujemy obok domu. Większy - na dwa samochody. Myślę, że ten metraż domu wystarczy na wychowanie dwójki dzieci, a później na starość kto da radę śmigać po tylu schodach ze ścierą. Ale jak kto lubi. Wszystko zależy od upodobań. Dla mnie im mniej schodów, tym lepiej.

Tusia, jak do tej pory wydaliśmy około 107 tyś. W tym okna,drzwi wejściowe i brama garażowa 14 tyś i częsc kosztów dachu. Dokładnie jeszcze nie wiem ile będzie kosztował cały wykończony dach.

Czy ktoś zamierza zrobic ogrzewanie podłogowe na całym parterze? Mi jakoś ten grzejnik pod oknem a salonie się nie podoba. Nie chciałam terakoty w salonie, ale może drewnopodobne płytki gresowe? Co Wy na to?

Ja z kolei myślę, że taka wielkość domu wystarczy. Zamierzam zagospodarować garaż jako składzik, komórkę. Oddzielny garaż wybudujemy obok domu. Większy - na dwa samochody. Myślę, że ten metraż domu wystarczy na wychowanie dwójki dzieci, a później na starość kto da radę śmigać po tylu schodach ze ścierą. Ale jak kto lubi. Wszystko zależy od upodobań. Dla mnie im mniej schodów, tym lepiej.

Gdybym miał większą działkę niż 500 m2 to bym nie myślał o podpiwniczeniu. A tak wole je zrobić żeby później nie żałować że jest za mało powierzchni użytkowej.

Pozdr.

U mnie na pewno będzie rosła brzoza i jakiś zwykły świerk. Jestem wielbicielką drzew, jakbym mogła to bym cały las na działce zasadziła. Kilka iglastych krzaczków, a reszta to będzie zielona trawka. Będę sadzic jesienią. Wcześniej nie będę miała okazji. Ale fajnie jest o tym pomyślec wcześniej, i jak się wprowadza, to działeczka jest już zagospodarowana i zielona. Altanka też by się przydała, ale zanim to wszystko nastąpi, wydaje się, że jeszcze dużo wody w rzece musi upłynąc. Oby tylko starśc nas na budowie nie zastała, hihi.

elizakop ja uwielbiam brzozki ale ich nie zasadze bo moj tato w radiu wysluchal ze najwiecej kleszczy w brzozach jest a ja ze wzgledu na dziecko i w przyszlosci dzieci po prostu nie chce ryzykowac:( szkoda bo sa piekne moje ulubione drzewka ;)

ja na pewno bede miec jakas choinke przed oknami nie wiem jaka jeszcze kidys na allegro znalazlam taka nietypowa dwukolorowa cudna ;) a reszta to jakies krzewy zaslaniajace sasiadow ;|)

Agee, kleszcze wolą krzaki i wysokie trawy. Nie wspinają się na drzewa, występują tylko do wysokości 1,5 m. Najczęściej siedzą w paprociach, leszczynie i czarnym bzie, w lesie i na łąkach. Myślę, że bez strachu można sobie pozwolić na jedną brzózkę. Może po kilku latach znajdziemy pod nią prawdziwka na zupkę grzybową.