Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam wszystkich na tym forum. My z mężem też planujemy budowę Lolka w woj. małopolskim. Na razie jesteśmy na etapie załatwiania wszelkich pozwoleń, ale mam nadzieję, że już niedługo ruszymy z budową :)

Mam taki małe pytanko do Maaarteczki, a mianowicie czy podnosiliście na górze o jeden bloczek ściankę kolankową, czy rzeczywiście tyle jest miejsca na poddaszu w każdym lolku? My zamierzamy poszerzyć prawą, zewnętrzną ścianę (bok) domu o ok 0.5 m żeby zyskać dodatkową przestrzeń (przede wszystkim w kuchni) ale nie zmieniając jej dotychczasowego wyglądu (podoba nam się ta wnęka i balkon). Rezygnujemy też z okna w kuchni przy tarasie i dodamy okno dachowe nad klatką schodową i po jednym dachowym w pokojach (robimy tak dlatego bo okna tych pokoi wychodzą od północy i z doświadczenia wiemy, że będzie w nich strasznie ciemno). A no i byłabym zapomniała- chcemy wybudować Lolka w projekcie drewnianym ale w technologi murowanej, i nie tylko ze względu na to, że ma większą powierzchnię użytkową ale przede wszystkim z powodu jego rzutów (łazienka w głównej sypialni) na co zwracaliśmy również uwagę wybierając projekt. Lolek okazał się najlepszy i cieszę się że to właśnie jego budujemy!!!!

Ps. Super te Wasze Lolki!!! Ach chciałabym być już na tym etapie budowy co niektórzy z Was. Pozdrawiam serdecznie -Dussia

hej,

agee2002 tak, budujemy jak tylko pogoda pozwala ....

gdy zapowiadaja mrozy robota stoi, ale jak jest tak gdzies do -3 C -4 C to praca, praca, praca.... specjalna chemia do betonu i .... niby mozna wg producenta budowac do - 8 C, ale my dmuchamy na zimne ... i jak gdzies jest tak do -5 C to sciany pną sie do góry ...

chcemy jak najszybciej stan surowy postawic zadaszyc ... tak zeby przestał do maja czerwca odrobinę sie "podsuszył" i wtedy zaczniemy go wykańczac ... powinien przestac dluzej chociaz zdania sa podzielone ..na tyle na ile kasa pozwoli oczywiscie...

agee2002 u nas gaz odpada bo po I koszta, a po II za mala działka i nie pozwola zbiornika wkopac a nie ma instalacji z miasta.. rekuperator fajna sprawa...tez o tym myslalem ...

agee2002 co do płyt GK .. moj znajomy ktory tez teraz jest na etapie budowy domu.. ma w GK cała chate tzn sciany i sufity wewnatrz - wyglada to super bo mozesz wtedy dowolnie obnizyc sufit albo jego wybrane fragmenty co uatrakcyjnia wnetrza ..to samo ze scianami jakies wneki fajnie oswietlenie itp-tyle ze oczywiscie zabiera to troche powierzchni(ale dobrze przemyslane wyglada na prawde efektownie) -obadaj link mowie "mniej wiecej" o czyms takim, oczywisice inwencja tworcza i efekt ostateczny zalezy od upodoban inwestora i profesjonalizmu majstra foty tylko przykladowe

http://www.quatro.net.pl/img/news/salon-1.jpg

http://www.bezpiecznykomis.pl/files/Nokia093.jpg

...na dobrze połozonych plytach GK nie widac pekniec .. poza tym moze je dowolnie wykonczyc tapeta, malowanie itp ...

my na skosach na pietrze w Lolku dajemy GK... sciany na dole raczej tynk ...nad sufitem myslimy ..

co do liczenia powierzchni to brak czasu:)

doł to nie problem pow. sufitu to mniej wiecej pow. podłogi minus otwór na schody..

sciany (dł. x wys.) minus pow. okien drzwi ....

na górze liczysz podobnie ale masz wiecej zabawy bo sa skosy no i sciana kolankowa ..to tak mniej wiecej...

wymiary bierzesz z rzutów i przkeroju, sa w projekcie...

pzdr , G i R

Gosia i Robert dziekuje za odpowiedzi. Wiecie co jednak zostaniemy przy tynkach bo moj tato ktory ma firme malarska jednak nam odradzil GK. a gora skosy itp to oczywiscie ze GK ;)ale aranzacje rewelacyjne sa. Jestescie w podobej sytuacji co my tzn my chcemy w padzierniku sie wprowadzac juz ale roboa stoi niby wiemy o tej chemii do betonu itp ale sama nie wiem jakie temp sa w nocy...

agee2002 wazne jest aby faktycznie dodawac ta chemie budowlana do zaprawy bo z dosw. wiem ze roznie z tym bywa... wtedy przy niskich temperaturach tak - 4 C do -5 C mozna spokojnie budowac ...

( ja tego nie wymyslilem tylko madrzejsi ode mnie )... tez mielismy obiekcje na poczatku ale teraz ... sam widze, ze jak jest mroz to ekipa zostawia naszego Lolka i rusza gdzies na wykonczeniówke...

bardzo istotna sprawa jest to, aby materiały tzn cement piasek itp nie byly skrystalizowane tzn nie byłby przemarzniete (dosłownie skute warstewką lodu ...podczas np: mieszania nie ma sypkiego materiału tylko bryłki, ktore maja w sobie czasteczki zamarznietej wody)... gdy sa wtedy nie nalezy budowac ... tylko poczakc na cieplejsze dni ...albo dogrzac materiał ...

p.s. ja tez z Gosią wybrałem tynki ( płyta tylko na skosach na gorze

i w lazience wneki na kosmetyki z płyty na stelazu)

co z sufitem nie wiem, zalezy na jakie wykonczenie sie zdecydujemy...

agee2002 dlaczego Wasz Tato odradził GK?

pzdr, G i R

Gosia i Robert dzieki za podpowiedzi zaraz wszytsko mezowi przekaze. Najgorsze to ze my jeszcze wylewki nie mamy zrobionej tylko fundamenty ehhh piach nawieziony i rozlozony ale musi go maz jeszcze tym skoczkiem ubic ;)

tato odradzil ze wzgledu na pekanie. Dom jednak "pracuje" rzez kilka lat i z tego co na robotach widzi to najgorsze sa GK wiec ja dziekuje ide do domu po to zeby uniknac pekniec jak mam w bloku z plyt:) W przypadku domow z drewna to wiadoma sprawa ze GK ale tak jak mamy wbor to zdecydowanie tynki. My sie zastanawialismy nad GK ze wzgledu na to ze nie trzeba czekac jak przy tynkach ze to wyschnie a nas czas goni

dobrywieczór,

agee2002 thx za info dot. GK ..

ja swego czasu slyszalem ze wlasnie GK ukladali gdy strop byl prefabrywkowany bo pękał na łączeniach gdy budynek "pracował" ...

poza tym uzywano GK gdy sciany byly krzywe :D widze jednak ze zdania sa podzielone..

http://images36.fotosik.pl/66/5f559df838ba310fmed.jpg

sa juz sciany parteru :):):)

jak widzicie u Nas wejscie na taras jest z tyłu domu i dobudowalismy taka przybudowke na kosiarke, rowery, ekogroszek itp jest jeszcze kilka zmian ale o nich napisze innym razem ... :D

pzdr for All, G i R

G i R tzn masz racje a propos tych GK ale obkladanie calego domu a pewnych miejsc to roznica zreszta ja nie wiem sama zdania sa podzielone ak jak pisaliscie... tak czy siak robimy tynki ;)

gratluje postepow jeszcze niedawno nic nie bylo a teraz prosze idziecie jak burza!! a te miejsce z tylu na rowery itp to wprowadzaliscie te zmiany na projekt??

czesc

agee2002 - tak wszelkiego rodzaju zmiany kształtu obrysu domu, wszelkie przydobudówki murowane itp nalezy wykonac juz w czasie adaptacji projektu przez architekta przed zlozeniem pozwolenia na budowe;

inaczej tzn juz w trakcie budowy gdy chcemy dostawic przybudowke to nowe warunki i pozwolenie ..

podobnie z otworami okiennymi, drzwiami, kolorystyka dachu bo tez wplywaja na kształt i wizerunek elewacji..

chociaz w wypadku stolarki

kier. budowy moze zaznaczyc w dzienniku, ze to zmiana nieistotna (nie narusza pow. i kształtu bryły) , ale o tym juz pisalem...

u Nas tak bedzie np: zmiana wys. okien juz na etapie budowy z wspisem do dziennika ..

myslelismy tez o zmianie koloru dachu na zielony( w warunkach wpisali nam od czerwieni do brązu), ale tego juz sie nie da "zmienic" poprzez wpis do dziennika tylko trzeba na na nowo starac sie o pozwolenia ..wiem bo bylem i pytałem ..

pzrd, Gosia i Robert

tusia221 tak z suporexa, a cena to nie tajemnica - tyle, ze... my podpisalismy umowe z wykonawaca "pod klucz" i szczerze powiem ze nie pamietam ile konkretnie za fundamenty, ławy itp - nas interesowała cena ogólna za dom w okreslonym przez nas standardzie wykonania i tę kwote porównywalismy z ofertami innych firm...ale spojrze w kosztorys wieczorem..

aha, wykonawca jest moj Kolega ... kwota za metr kwadrat, ktora zaproponował byla nizsza od innych propozycji wykonawców ... pzrd.

G i R

agee2002 jak zalozyc taki blog jak Wy macie ?

tusia221

(poprawione) (poprawione) (poprawione)

roboty ziemne 3200

ławy fundamenty z bloczkow wience 7400 (dwa razy policzyłem te kwote)

izolacje podklady obsybki 1450

mniej wiecej tak chyba to wyglada

(poprawione) (poprawione) (poprawione)

tak wiem ze roboty ziemne wyszly drogo, ale u Nas na działeczce byla gorka i sporo ziemi trzeba było usunąć ..sama praca koparki u Nas to 100 za godz + transport na wywóz + faktyczne wykopy pod fundament i tak wyszło :(