agee2002 17.02.2009 11:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2009 Sluchajcie Lolkowicze moj maz Widział ostatnio u znajomego że obklada ściany i sufity płytami G-K. Prosze o informację jak wy to widzicie? Czy może ktoś podać przybliżoną powierzchnię scian i sufitów do tynkowania. Dzieki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
memo79 18.02.2009 12:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2009 Maaarteczka śliczne te twoje schody, takich jeszcze nie widziałam. dawaj więcej zdjęć jak postępuja prace. Czekam z niecierpliwością na wszelkie zdjęcia z urządzania, bo mnie to czeka już niedługo. Na razie budowa zapadła w sen zimowy.pozdrawiam wszystkich zapracowanych! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dussia 19.02.2009 19:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2009 Witam wszystkich na tym forum. My z mężem też planujemy budowę Lolka w woj. małopolskim. Na razie jesteśmy na etapie załatwiania wszelkich pozwoleń, ale mam nadzieję, że już niedługo ruszymy z budową Mam taki małe pytanko do Maaarteczki, a mianowicie czy podnosiliście na górze o jeden bloczek ściankę kolankową, czy rzeczywiście tyle jest miejsca na poddaszu w każdym lolku? My zamierzamy poszerzyć prawą, zewnętrzną ścianę (bok) domu o ok 0.5 m żeby zyskać dodatkową przestrzeń (przede wszystkim w kuchni) ale nie zmieniając jej dotychczasowego wyglądu (podoba nam się ta wnęka i balkon). Rezygnujemy też z okna w kuchni przy tarasie i dodamy okno dachowe nad klatką schodową i po jednym dachowym w pokojach (robimy tak dlatego bo okna tych pokoi wychodzą od północy i z doświadczenia wiemy, że będzie w nich strasznie ciemno). A no i byłabym zapomniała- chcemy wybudować Lolka w projekcie drewnianym ale w technologi murowanej, i nie tylko ze względu na to, że ma większą powierzchnię użytkową ale przede wszystkim z powodu jego rzutów (łazienka w głównej sypialni) na co zwracaliśmy również uwagę wybierając projekt. Lolek okazał się najlepszy i cieszę się że to właśnie jego budujemy!!!! Ps. Super te Wasze Lolki!!! Ach chciałabym być już na tym etapie budowy co niektórzy z Was. Pozdrawiam serdecznie -Dussia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agee2002 20.02.2009 07:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2009 Dussia witaj ja tez w malopolskim Lolka buduje tzn na razie fundamenty stoja bo pogoda nie pozwala ruszyc dalej a o,5 tez powiekszylismy ale garaz akurat, z okna tez rezygnuje kuchennego, nad schodami tez daje okno dachowe tylko w pokojach nie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tusia221 20.02.2009 18:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2009 Lolkowicze czy ktoś robił strop systemowy i czy nie było problemów z otworem na schody.Murarz sugeruje że musi był słup wspierający a ja oglądając zdjęcia na forum nie widzę go-on tylko może przeszkadzać.Nie podoba mi się ten pomysł. Co wy na to? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maaarteczka 21.02.2009 16:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2009 Dussia nie podnosiliśmy ściany kolankowej o bloczek jedynie moze 10 cm na wieńcu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gosia i Robert 22.02.2009 19:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2009 hej, agee2002 tak, budujemy jak tylko pogoda pozwala ....gdy zapowiadaja mrozy robota stoi, ale jak jest tak gdzies do -3 C -4 C to praca, praca, praca.... specjalna chemia do betonu i .... niby mozna wg producenta budowac do - 8 C, ale my dmuchamy na zimne ... i jak gdzies jest tak do -5 C to sciany pną sie do góry ...chcemy jak najszybciej stan surowy postawic zadaszyc ... tak zeby przestał do maja czerwca odrobinę sie "podsuszył" i wtedy zaczniemy go wykańczac ... powinien przestac dluzej chociaz zdania sa podzielone ..na tyle na ile kasa pozwoli oczywiscie... agee2002 u nas gaz odpada bo po I koszta, a po II za mala działka i nie pozwola zbiornika wkopac a nie ma instalacji z miasta.. rekuperator fajna sprawa...tez o tym myslalem ... agee2002 co do płyt GK .. moj znajomy ktory tez teraz jest na etapie budowy domu.. ma w GK cała chate tzn sciany i sufity wewnatrz - wyglada to super bo mozesz wtedy dowolnie obnizyc sufit albo jego wybrane fragmenty co uatrakcyjnia wnetrza ..to samo ze scianami jakies wneki fajnie oswietlenie itp-tyle ze oczywiscie zabiera to troche powierzchni(ale dobrze przemyslane wyglada na prawde efektownie) -obadaj link mowie "mniej wiecej" o czyms takim, oczywisice inwencja tworcza i efekt ostateczny zalezy od upodoban inwestora i profesjonalizmu majstra foty tylko przykladowe http://www.quatro.net.pl/img/news/salon-1.jpghttp://www.bezpiecznykomis.pl/files/Nokia093.jpg ...na dobrze połozonych plytach GK nie widac pekniec .. poza tym moze je dowolnie wykonczyc tapeta, malowanie itp ... my na skosach na pietrze w Lolku dajemy GK... sciany na dole raczej tynk ...nad sufitem myslimy .. co do liczenia powierzchni to brak czasu:) doł to nie problem pow. sufitu to mniej wiecej pow. podłogi minus otwór na schody..sciany (dł. x wys.) minus pow. okien drzwi .... na górze liczysz podobnie ale masz wiecej zabawy bo sa skosy no i sciana kolankowa ..to tak mniej wiecej... wymiary bierzesz z rzutów i przkeroju, sa w projekcie... pzdr , G i R Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agee2002 23.02.2009 07:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2009 Gosia i Robert dziekuje za odpowiedzi. Wiecie co jednak zostaniemy przy tynkach bo moj tato ktory ma firme malarska jednak nam odradzil GK. a gora skosy itp to oczywiscie ze GK ;)ale aranzacje rewelacyjne sa. Jestescie w podobej sytuacji co my tzn my chcemy w padzierniku sie wprowadzac juz ale roboa stoi niby wiemy o tej chemii do betonu itp ale sama nie wiem jakie temp sa w nocy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gosia i Robert 23.02.2009 07:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2009 agee2002 wazne jest aby faktycznie dodawac ta chemie budowlana do zaprawy bo z dosw. wiem ze roznie z tym bywa... wtedy przy niskich temperaturach tak - 4 C do -5 C mozna spokojnie budowac ...( ja tego nie wymyslilem tylko madrzejsi ode mnie )... tez mielismy obiekcje na poczatku ale teraz ... sam widze, ze jak jest mroz to ekipa zostawia naszego Lolka i rusza gdzies na wykonczeniówke... bardzo istotna sprawa jest to, aby materiały tzn cement piasek itp nie byly skrystalizowane tzn nie byłby przemarzniete (dosłownie skute warstewką lodu ...podczas np: mieszania nie ma sypkiego materiału tylko bryłki, ktore maja w sobie czasteczki zamarznietej wody)... gdy sa wtedy nie nalezy budowac ... tylko poczakc na cieplejsze dni ...albo dogrzac materiał ... p.s. ja tez z Gosią wybrałem tynki ( płyta tylko na skosach na gorze i w lazience wneki na kosmetyki z płyty na stelazu) co z sufitem nie wiem, zalezy na jakie wykonczenie sie zdecydujemy... agee2002 dlaczego Wasz Tato odradził GK? pzdr, G i R Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agee2002 23.02.2009 11:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2009 Gosia i Robert dzieki za podpowiedzi zaraz wszytsko mezowi przekaze. Najgorsze to ze my jeszcze wylewki nie mamy zrobionej tylko fundamenty ehhh piach nawieziony i rozlozony ale musi go maz jeszcze tym skoczkiem ubic tato odradzil ze wzgledu na pekanie. Dom jednak "pracuje" rzez kilka lat i z tego co na robotach widzi to najgorsze sa GK wiec ja dziekuje ide do domu po to zeby uniknac pekniec jak mam w bloku z plyt:) W przypadku domow z drewna to wiadoma sprawa ze GK ale tak jak mamy wbor to zdecydowanie tynki. My sie zastanawialismy nad GK ze wzgledu na to ze nie trzeba czekac jak przy tynkach ze to wyschnie a nas czas goni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GrześSabina 23.02.2009 19:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2009 witamy jesteśmy na etapie budowy Lolka,mamy już stan surowy cały podpiwniczony z czego jesteśmy bardzo zadowoleni ,zdięcia postaramy się w najbliższym czasie dołączyć pozdrawiamy "lolkowiczów" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agee2002 23.02.2009 20:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2009 Grześ&Sabina witajcie i od razu gratulacje a fotki zawsze tutaj mile widziane pozdrowienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gosia i Robert 23.02.2009 22:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2009 dobrywieczór, agee2002 thx za info dot. GK .. ja swego czasu slyszalem ze wlasnie GK ukladali gdy strop byl prefabrywkowany bo pękał na łączeniach gdy budynek "pracował" ... poza tym uzywano GK gdy sciany byly krzywe widze jednak ze zdania sa podzielone.. http://images36.fotosik.pl/66/5f559df838ba310fmed.jpg sa juz sciany parteru :) jak widzicie u Nas wejscie na taras jest z tyłu domu i dobudowalismy taka przybudowke na kosiarke, rowery, ekogroszek itp jest jeszcze kilka zmian ale o nich napisze innym razem ... pzdr for All, G i R Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agee2002 24.02.2009 07:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2009 G i R tzn masz racje a propos tych GK ale obkladanie calego domu a pewnych miejsc to roznica zreszta ja nie wiem sama zdania sa podzielone ak jak pisaliscie... tak czy siak robimy tynki gratluje postepow jeszcze niedawno nic nie bylo a teraz prosze idziecie jak burza!! a te miejsce z tylu na rowery itp to wprowadzaliscie te zmiany na projekt?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gosia i Robert 24.02.2009 08:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2009 czescagee2002 - tak wszelkiego rodzaju zmiany kształtu obrysu domu, wszelkie przydobudówki murowane itp nalezy wykonac juz w czasie adaptacji projektu przez architekta przed zlozeniem pozwolenia na budowe; inaczej tzn juz w trakcie budowy gdy chcemy dostawic przybudowke to nowe warunki i pozwolenie .. podobnie z otworami okiennymi, drzwiami, kolorystyka dachu bo tez wplywaja na kształt i wizerunek elewacji..chociaz w wypadku stolarki kier. budowy moze zaznaczyc w dzienniku, ze to zmiana nieistotna (nie narusza pow. i kształtu bryły) , ale o tym juz pisalem...u Nas tak bedzie np: zmiana wys. okien juz na etapie budowy z wspisem do dziennika .. myslelismy tez o zmianie koloru dachu na zielony( w warunkach wpisali nam od czerwieni do brązu), ale tego juz sie nie da "zmienic" poprzez wpis do dziennika tylko trzeba na na nowo starac sie o pozwolenia ..wiem bo bylem i pytałem ..pzrd, Gosia i Robert Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agee2002 24.02.2009 09:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2009 G i R szczerze powiem ze dla mnie to smieszne zeby narzucac komus nawet kolor dachu u nas dzieki Bogu nic takiego nie ma. Ale pomysl z ta przybudowka jest swietny szkoda ze jakos mysmy wczesniej o tym nie pomysleli Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tusia221 24.02.2009 09:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2009 GiR,widze,ze budujecie z suporexa,dobrze widze?Mam pytanko,ile wyniosly was fundamenty jesli mozna wiedziec? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gosia i Robert 24.02.2009 12:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2009 tusia221 tak z suporexa, a cena to nie tajemnica - tyle, ze... my podpisalismy umowe z wykonawaca "pod klucz" i szczerze powiem ze nie pamietam ile konkretnie za fundamenty, ławy itp - nas interesowała cena ogólna za dom w okreslonym przez nas standardzie wykonania i tę kwote porównywalismy z ofertami innych firm...ale spojrze w kosztorys wieczorem..aha, wykonawca jest moj Kolega ... kwota za metr kwadrat, ktora zaproponował byla nizsza od innych propozycji wykonawców ... pzrd. G i R agee2002 jak zalozyc taki blog jak Wy macie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hulk 24.02.2009 15:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2009 Gosia i Robert jak wejdziesz na blog agee2002, na górze po prawej stronie masz odnośnik "Utwórz Bloga". EDITPo pracy troszkę czasu miałem i znalazłem taki internetowy blog budowlany: http://www.mojabudowa.pl/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gosia i Robert 24.02.2009 23:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2009 tusia221 (poprawione) (poprawione) (poprawione) roboty ziemne 3200 ławy fundamenty z bloczkow wience 7400 (dwa razy policzyłem te kwote) izolacje podklady obsybki 1450 mniej wiecej tak chyba to wyglada (poprawione) (poprawione) (poprawione) tak wiem ze roboty ziemne wyszly drogo, ale u Nas na działeczce byla gorka i sporo ziemi trzeba było usunąć ..sama praca koparki u Nas to 100 za godz + transport na wywóz + faktyczne wykopy pod fundament i tak wyszło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts