Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

hej,

tak jak mówiłem my stawiamy pod klucz, konkretna kwota za metr kwadratowy wykończonego domu razy powierzchnia ... nas interesowała cena ostateczna ...

co do poszczególnych prac to tak miałem w kosztorysie wiec napisałem, ale juz na wstepie zaznaczyłem, ze to nie bedzie obrazowe ...

jedna pozycję wpisałem 2 razy :D

juz poprawiłem ...

mamy taki układ, ze jak cos znajdziemy taniej (mowa o materiałach takich jak blachodachówka drzwi okna montaz biały kocioł wkład kominkowy glazura itp) to wtedy wykonawca odejmuje nam tą pieniązki od kwoty całosciwej ...analogicznie gdy my chcemy wiekszy standard to wtedy roznice miedzy cena z kosztorysu (taka jaka on przyjal) a sklepowa doplacamy my ..

tego typu pozycje nas interesuja najbardziej i na nie zwracamy uwage..

np: okna do całego domu białe + dodatkowe skrzydło wykonawca wycenił na 5500, my załatwilismy za podobna cene, ale w kolorze złotego debu z obu stron (gdzie u niego byłoby o 25 % 30 % drozej)

agee2002 te ceny ktore podałas to robocina majstra + materiały tak? czy sami robiliscie?

pzdr, G i R

My teraz nakładamy tynki maszynowe w środku domku. Dla orientacji mogę podać Wam- Drodzy Lolkowicze ile i za ile nam wyczliczyli.

Powierzchnia scian wewnętrznych z sufitami - 4600 m2, koszt - 25zł/m2 z materiałem.

Pozdrawiam i życzę postepów w budowach i jak najszybciej cieplutkiego lata.

Witam wszystkich!jestem nowa,nie mamy jeszcze nawet projektu Lolka ale od czegos trzeba zaczac! narazie szukamy,sprawdzamy,przepytujemy znajomych!mam pytanie czy ktos z was instalowal w Lolku rekuperator???jesli tak to jaki jest przyblizony koszt i czy rzeczywiscie mozna wiele zaoszczedzic na ogrzewaniu???z gory dziekuje i pozdrawiam wszystkich Lolkowiczow!!!

agee202!ty juz mieszkasz w swoim Lolku?jesli tak to jak w praktyce wychodzi ogrzewanie gazowe+rekuperator?chodzi mi o to,czy to prawda,ze mozna 4 a nawet 5-ciokrotnie obnizyc koszty ogrzewania?w jakim stopniu trzeba korzystac z ogrzewania gazowego jesli mamy rekuperator?pozdrawiam

sylwianamonika tzn nie wiem czy wystarczy czy nie ale wapie dlatego bedziemy ewenualnie dogrzewac gazem. Moja znajoma pokazywala mi rachunki za gaz przy metrazu ok 160m2 placi od 200-300 zl w sezonie grzewczym ale ma oczywiscie ten rekuperator. Pralke bede miec w pomieszczeniu gospodarczym i wanienke czyli taka mala pralnie

hej,

mamy prosbe do kazdego kto ma juz w miare wykonczony badz wykonczony w pełni dom badz jego czesci pokoje np: schody, lazienki, pokoje, kuchnie salon, ewentualnie jakies inne elementy typu kominek, ciekawie zabudowane szafy zmienione scianki itp ELEWACJE o wklejenie zdjec ....

bardzo nam na tym zalezy ... z góry dziekujemy i pozdrawiamy ...

gdzie chcecie wstawic pralkę?

pzdr R i G

elizakop no superasno jzu zaczyna wszytsko wygladac :)

My ruszamy w poniedzialek z wylewka i we wtorek mury juz nie moge sie doczekac. mam tylko nadzieje, ze pogoda znow nie pokrzyzuje nam planow ;)

Aaaasika ja kilkakroptnie probowalam wlasnie wejsc na waszego bloga i podkukac jak prace ida ale sie nie dalo, fajnie ze znow dziala a z tynkami juz wyglada swietnie ;)