aru140 26.05.2009 21:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2009 Witam, mam pytanie jaki kąt nachylenia dachu (40 czy 45 stopni) mają wasze Lolki i czy podnosiliście ściankę kolankową np. o pustak? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agee2002 27.05.2009 05:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2009 aru140 my podnosilismy o pustaka i jest super naprawde wiecej miejsca a nie traci sie na urodzie Lolka nic wiec polecam i powiekszylismy garaz o 0.5 m Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tusia221 27.05.2009 05:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2009 Bazilio,czy wliczales tez fundamenty?[/u] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ogórb13 27.05.2009 12:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2009 WitamElizakop-gratulacje,ja podobnie zdałam za pierwszym razem-ogromna radość i satysfakcja! tyle,że ja 11 lat temu:( życzę gumowych drzew i szerokiej drogi oraz przyjaznych panów policjantów:)Tusia-nasz strop schnie drugi tydzień ,kosztował ok . 9tys.mamy właśnie zwykły wylewany-deski,stal i beton!pozdrawiam serdecznie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ogórb13 27.05.2009 12:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2009 Tusia-fundamenty nas wyniosły ok.18tysięcy,stal,beton,bloczki,z tym,że mamy dodatkowe zbrojenia na krzyż-bo mogą wystąpić u nas szkody górnicze,także licz mniej.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
babazanetti 27.05.2009 15:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2009 Witam ,piszecie o powiększeniu garażu ale to już w fazie projektowej ? ,ja mam w tej chwili stan zero ,i już chyba nic nie poradzę jedynie co mi zostało to tylko drzwi garażowe powiększyć albo ściankę przesunąć od pom gosp,przespałem ten temat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bazilio 27.05.2009 15:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2009 Tusia, już otwieram zeszyt: stal na ławy 765zl , beton b20 na ławy 4450zł , zaprawa do murowania bloczków 3m3- 900zł , bloczki betonowe 600szt, papa, dysperbit, styropian, siatka, kołki - 3645zł , piasek 120 ton 2500zł , beton b20 na płytę 10m3 - 2600zł Razem ok. 15000zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tusia221 28.05.2009 15:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2009 Dzieki ogórb i bazilio za odpowiedzi,mam pytanie,czy zastanawial sie ktos nad stropem gestozebrowym typu fert?Cenowo wychodzi podobnie a mniej pracy i schniecia? I jeszcze pytanko,w jaki sposob wybieraliscie fundamenty;ręcznie czy koparką,co jest lepsze noi tansze oczywiscie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aru140 29.05.2009 18:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2009 Agee2002 pierwsza myśl jaka mi się nasunęła gdy zdecydowaliśmy się na Lolka to że trzeba poszerzyć garaż bo 2,90 m to zdecydowanie za wąsko. Ile wynosi teraz ściana kolankowa u waszego Lolka i pod jakim kątem nachlenia macie dach ?? PS. Wasz Lolek naprawdę wygląda SUPER Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agee2002 30.05.2009 06:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2009 aru140 dziekuje za komplementy rzeczywiscie warto poszerzyc ten garaz zreszta nietylko gaaz bo wtedy 2 pokoje u gory tez sa wieksze co do kata nachylenia dachu to nie mam zielonego pojecia a kolanko jak na foto widac http://1.bp.blogspot.com/_Sz2m9YVwqL0/ShWv3i4_uuI/AAAAAAAADT0/UhPBDl2W-fU/s1600-h/P5210008.JPG Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aru140 30.05.2009 10:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2009 agee2002 dzięki za info. Na zdjęciach widać, że budujecie Lolka w wersji dwuwarstwowej (pustak + styropian) czy projekt też zamawialiście w takiej wersji czy może na etapie adaptacji zmieniliście z trzech na dwie warstwy. Ile kosztowała was adaptacja? Pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agee2002 30.05.2009 13:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2009 aru140 wiesz co takie typu rzeczy nie wymagaja ujecia ich w adaptacji. Koszty 2,5 tys z mapkami do celow projektowych plus ok 400 zl powiekszenie budynku gdyz trezba wtedy zrobic dodatkowy projekt z zamiennymi obliczeniami. pozdrawiam serdecznie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gosia i Robert 01.06.2009 12:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2009 aru140 wazne jest to aby sie zmieścic w wymiarach w obrysie budynku-zeby nie bylo komplikacji podczas odbioru... a to czy juz dasz np: klinkier dwie lub trzy warstwy to juz nidywidualna sprawa ... niby zmienia to charakter elewacji ale... teraz zmienilo sie prawo i zmiana elewacji, koloru dachu, usytuowania okien nie sa zaliczane do istotnych zmian i mozna to zrobic na "zapis w dzienniku budowy... my to co "odpadło" na wymiarach po rezygnacji z klinkieru dalismy wlasnie do garazu.. i dzieki temu poszerzył sie o jakies 25-30 cm .. scianke kolankowa podnieslismy o jeden suporex-dzieki temu bez problemu wejdzie pralka i ogolnie latwiej zagospodarowac powierzchnie.. polecam ten zabieg!!! bo na 100% ułatwi zycie w przyszłości.. a pozytwywne skutki podniesienia scianki kolankowej widac nie tylko w lazience... co do ceny adaptacji ...naszą robiłem sam ... ale na moją wiedzę to koszt mniej wiecej tak jak napisala agee2002 ... wliczając w to jakies niewielkie zmiany np: doprojektowanie pom. gospodarczego... jedno jeste pewne jezeli chodzi o strop i wiezbe dachowa pod blachodachówke to jest troche przeprojektowana... spokojnie mozna zmniejszyc grubosci.. pzdr dla wszystkich aktywnych z lolkowego Forum p.s. u nas problem bramy juz rozwiązany ... sprzedalismy tę która przyszła i juz zanówilismy nową z wysokimi prowadnicami.. jakos nie moglismy sie zdecydowac na drzwi do garazu z głównego salonu.. jeszcze tylko osadzic trójkątne okienko i za tydzien wchodza hydraulicy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agee2002 01.06.2009 12:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2009 Gosia i Robert super u nas siedzi elektryk teraz pozniej wod kan itp ma byc do 2-3 tygodni zrobiony okno trojkatne zainstalujemy jak tynki wyschna celowo zostawiamy zeby szybciej schlo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bazilio 01.06.2009 19:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2009 napiszcie proszę ile kosztuje Was instalacja elektryczna i wod-kan, chcę mieć jakieś pojęcie zanim będę negocjował z majstrami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aru140 01.06.2009 21:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2009 agee2002 i Gosia i Robert serdeczne dzięki za wszystkie sugestie, na pewno skorzystamy z waszych doświadczeń. Przed nami jeszcze daleka droga na razie jesteśmy na etapie mapki do celów projektowych, może na jesień uda nam się dostać pozwolenie na budowę. Pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agee2002 05.06.2009 14:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2009 bazilio nas elektryka wyjdzie ok 4500zl tzn powiedzial nam gostek ze nie przekroczy tej kwoty z tym ze to zalez od ilosci gniazdek itp ja ich troche mam i schody podswietlane wiec kwestia indywidualna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tusia221 06.06.2009 06:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2009 Witam! Mam pytanie,ile moze kosztowac zrobienie wody w domu i kanalizacji(studzienki),zastanawiam sie ile moze wyniesc mniej wiecej zrobienie domu do s6tanu deweloperskiego,stad to pytanie? I jescze raz podnosze,ile wyniosl was strop w lolku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bazilio 06.06.2009 07:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2009 co do stropu, ja robię terive z keramzytu, stal 1250zł, bloczki i belki 5000zł, deski na szalunek wieńca ok 500zł, potem pójdą na dach, no i beton, ale wylewam w przyszłym tygodniu więc jeszcze nie wiem ile - napiszę po całej akcjiMi elektryk z materiałem krzyknął 8000-10000zł nie widząc domu, poza tym liczy górne światło i jego włącznik jako 2 pkt. Podziękowałem mu grzecznie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ogórb13 07.06.2009 18:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2009 Nas strop wyniósł niecałe 9tysiecy-jest wylewany żelbetowy.Właśnie wysechł i od wtorku jedziemy pod dach pozdrawiamy wszystkich Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts