Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam

Elizakop-gratulacje,ja podobnie zdałam za pierwszym razem-ogromna radość i satysfakcja! tyle,że ja 11 lat temu:( życzę gumowych drzew i szerokiej drogi oraz przyjaznych panów policjantów:)

Tusia-nasz strop schnie drugi tydzień ,kosztował ok . 9tys.mamy właśnie zwykły wylewany-deski,stal i beton!

pozdrawiam serdecznie

Agee2002 pierwsza myśl jaka mi się nasunęła gdy zdecydowaliśmy się na Lolka to że trzeba poszerzyć garaż bo 2,90 m to zdecydowanie za wąsko. Ile wynosi teraz ściana kolankowa u waszego Lolka i pod jakim kątem nachlenia macie dach ??

PS. Wasz Lolek naprawdę wygląda SUPER :D

aru140 dziekuje za komplementy rzeczywiscie warto poszerzyc ten garaz zreszta nietylko gaaz bo wtedy 2 pokoje u gory tez sa wieksze :)

co do kata nachylenia dachu to nie mam zielonego pojecia a kolanko jak na foto widac

http://1.bp.blogspot.com/_Sz2m9YVwqL0/ShWv3i4_uuI/AAAAAAAADT0/UhPBDl2W-fU/s1600-h/P5210008.JPG

aru140

wazne jest to aby sie zmieścic w wymiarach w obrysie budynku-zeby nie bylo komplikacji podczas odbioru...

a to czy juz dasz np: klinkier dwie lub trzy warstwy to juz nidywidualna sprawa ...

niby zmienia to charakter elewacji ale...

teraz zmienilo sie prawo i zmiana elewacji, koloru dachu, usytuowania okien nie sa zaliczane do istotnych zmian i mozna to zrobic na "zapis w dzienniku budowy...

my to co "odpadło" na wymiarach po rezygnacji z klinkieru dalismy wlasnie do garazu.. i dzieki temu poszerzył sie o jakies 25-30 cm ..

scianke kolankowa podnieslismy o jeden suporex-dzieki temu bez problemu wejdzie pralka i ogolnie latwiej zagospodarowac powierzchnie.. polecam ten zabieg!!! bo na 100% ułatwi zycie w przyszłości..

a pozytwywne skutki podniesienia scianki kolankowej widac nie tylko w lazience...

co do ceny adaptacji ...naszą robiłem sam ...

ale na moją wiedzę to koszt mniej wiecej tak jak napisala agee2002 ... wliczając w to jakies niewielkie zmiany np: doprojektowanie pom. gospodarczego...

jedno jeste pewne jezeli chodzi o strop i wiezbe dachowa pod blachodachówke to jest troche przeprojektowana... spokojnie mozna zmniejszyc grubosci..

pzdr :) dla wszystkich aktywnych z lolkowego Forum

p.s.

u nas problem bramy juz rozwiązany ... sprzedalismy tę która przyszła i juz zanówilismy nową :) z wysokimi prowadnicami.. :)

jakos nie moglismy sie zdecydowac na drzwi do garazu z głównego salonu..

jeszcze tylko osadzic trójkątne okienko i za tydzien wchodza hydraulicy :)

co do stropu, ja robię terive z keramzytu, stal 1250zł, bloczki i belki 5000zł, deski na szalunek wieńca ok 500zł, potem pójdą na dach, no i beton, ale wylewam w przyszłym tygodniu więc jeszcze nie wiem ile - napiszę po całej akcji

Mi elektryk z materiałem krzyknął 8000-10000zł nie widząc domu, poza tym liczy górne światło i jego włącznik jako 2 pkt. Podziękowałem mu grzecznie...