Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam wszystkich.

Mój Lolek ma strop wylany i jestem na etapie zamawiania więźby. Majster mówił, że kto to taki stromy dach robi? Kazał mi zamówić krokwy główne o 30 cm krótsze niż podane są w zestawieniu w projekcie. Czyli z 7,60m na 7,30m. Jak jest u Was. Proszę o pilną odpowiedź.

• Odpowiedzi 1,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

My mamy jeszcze około trzech lat na budowanie i wykańczanie Lolka. Tyle czasu jeszcze zamierzamy pozostać za granicą, więc nam się nie spieszy. Dla nas najważniejsze jest to, aby nie brać żadnych kredytów i być bez długów wobec banków brrrrr....Wtym roku ścianki działowe i instalacje. Może uda się jeszcze coś zrobić, ale nie jestem pewna, bo chcę kupić samochodzik :D.

• 2 weeks później...

widze ze forum ucichlo wszyscy an budowie zapracowani haha

u nas gora juz skonczona tzn i tynki i wylewki wraz z podgrzewaniem podlogowym juz sobie schna i fachowcy zeszli na dol. Meble pomalu zamawiamy czekamy na wycene od jednego stolarza az sie boje bo jeden gostek wycenil nam w TOP KUchnie na 8700 zl. Mam nadzieje ze ten powie taniej i sie jakos dogadamy ... a jak u was prace sie maja??

u mnie zwalili więźbę (7000zł) teraz majster ją obrabia w jakieś wzorki. Od piątku mają już stawiać. Myślę, że do końca lipca stan surowy będzie. No i potem instalacje .... planuję podłogówkę : parter wiatrołap, korytarz, kuchnia, łazienka, na poddaszu łazienka. Do tego 5 dużych kalafiorów. A jak z tym u Was ? Jakie ogrzewanie ?

tempo dobre, bo płacę za wynajem mieszkania 1200zł. Zaczęliśmy 4 maja i na wigilię planujemy zamieszkać. Na pewno zrobimy parter, poddasze ocieplimy a reszta poczeka do wiosny. Zrobię fotki jak będzie dach, zobaczycie jak wygląda bez balkonu i jaskółki. Na górze robię 2 duże pokoje, w razie gdyby coś się urodziło :wink: to podzielę regipsem według projektu. Dom to ma być przestrzeń, nie po to sprzedałem mieszkanie w bloku, żeby mieć takie same klitki tylko, ze na wsi :p

jak nie będzie dzieci to będę miał salę kinową, bilard i studio muzyczne :p jak przyjdą dzieci to w 1 dzień się regips postawi i już. Ale ja mam większe problemy.... prąd jakieś 750m od domu, może na październik mi podciągną, wodociąg 250m , też w tym czasie, ale koszt ok 20000zł !!!! Liczę, że gmina i sąsiedzi się dołożą.

witam po przerwie.

Lolka bez balkonu możecie zobaczyć juz u mnie.

U nas układa się ogrzewanie podłogowe przed wylewkami (kuchnia, kibelek, wiatrołap i łazienka). Zastanawiamy się też, czy w łazience wystarczy podłogówka i nie montować grzejnika, bo byłoby to wygodniejsze. Czy ktoś tak robi? Samą podłogówkę? Czy nie będzie za zimno?