Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam

Odnośnie stropu każdy ma swoje zdanie i gusta, a znimi się nie dyskutuje. Nie jestem expertem od budownictwa ale wybrałem strop lany. Strop teriva wcale nie jest koszt mniejszy, wręcz przeciwnie. To zależy od kilku czynników. Zaczynam budowę i wybrałem go ze względu na rozmowy z wieloma osbami fachowcami. Każdy z ekipy budowlanej bedzie chciał strop z terivy o wiele mniej pracy szybciej, ale nie o to chodzi. My bedziemy tam mieszkac nie pracownicy którzy murują. Popytajcie sie znajomych najlepiej budwolańców z rodziny, tylko nie słuchajcie firm które buduja wam dom. Dla nich teriva bedzie najlepsza. Takie jest moje zdanie

Podobna sytuacja jest z dachami folia i listewy i do tego dachówka. Za duze obciażenie, po za tym folia tak pieknie reklamowana ostatnio za kilka lat zamieni się w pył i dach pozostanie bez dobrej izolacji. Wybrałem deski i papę, koszt wyzszy zgoda ale pod względem trwałości według mnie nie ma co porównywać. Spójrzcie na stare kamieniczki i stare mieszkania budowane kiedyś. Nie mówie tu absolutnie o mieszkaniach z wielkiej płyty, to w ogóle osobna kwestia. Myslicie z czego tam jest dach strop. Napewno remonty trzeba było przeprowadzać ale 90% tych budynków to sa porządne lane stropy z betonu i dachy obite z desek i położona papa. Ale tak jak mówiłem każdy ma swój gust

Kazdy ma napięty budet ja również. Lepeij poczekac z płytkami z panelami z wyposazeniem wewnatrz ale zbudowac solidny dom który ma słuzyc na lata. Ławy, fundamenty, strop, dach to są najwazniejsze elementy domu, na nie lepiej wydac wiecej kaski i miec spokój na lata niż za kilka lat przeprowadzać remont

Widzę ze muszę się wtrącić!myślę ze kolega ma racje-terriva po pierwsze jest droższa po drugie łatwiej ja zamontować-dlatego firmy ją wolą!a po trzecie nie jest tak sprawdzona jak wylany strop-kto chce mieć pewne że wytrzyma-na lata polecam wylewany.Ale jak mówił mój przedmówca Wolnoć Tomku w swoim domku!!!

Mam za to pytanko następujące:kto pamięta ile klinkieru potrzeba na oba kominy?i czy robiliście z dziurawki czy z pełnej-my raczej wybierzemy z dziurawki-wiadomo-kasa! ale jestem ciekaw !???

Witam ponownie!

miałam na myśli cegłę klinkierową,nie płytki naklejane na cegły!sorry źle się wyraziłam.Czy ktoś robił kominy z cegły klinkierówki?ile wychodzi Wam na oba kominy?mamy zamówionego matrixa firmy winerberger-nie jestem pewna ile będzie dobrze-każdy liczy inaczej,pomóżcie pozdrawiam :)

Hejka!my już pomalowaliśmy boazerie-podbitkę w zeszłym tygodniu-wybraliśmy kolor kasztan,zajęło nam to 2dni w cztery osoby!ale najśmieszniejsze jest to że więźby nam jeszcze nie przywieźli-bo maszyna im się zepsuła...i mamy podbitkę gotowa a nie mamy więźby!jaja na kołach!!!mam nadzieję że we wtorek przywiozą-i będziemy malować -więźbę....a od czwartku będą robić nam dach-daj Panie Boże,bo czekanie jest dobijające!

pozdrawiam wszystkich :p

Witam Lolkowiczów ,(po przerwie ) jestem na etapie zalewania stropu i temat więżby dachowej męczy mnie coraz częściej, a konkretnie rodzaj i ilość .Pytanie do forumowiczów czy zmienialiście coś w wymiarach (więżby) i ile dokładnie wychodzi tego drzewa w kubikach.i jakie drzewo najlepsze,?pozdrawiam i życze wytrwałości w walce z przeciwnosciami