Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Trzeba było wybrać błoto i zastosować wariant dodatkowy podsypka pod zbrojenie z żwiru 0,16 gruby z kamieniami i z tego samego żwiru wylać chudziaka około 3 m3. Dalej prace posuwały się zgodnie z harmonogramem aż doszły na dzień dzisiejszy do takiego efektu

http://lukas-lolek.blogspot.com/2009/08/lolek-fundamenty.html

Zgodnie z sugestią kierownika budowy i wuja geodety podniosłem Lolka o 2 bloczki. Zwiększyłem także ławy do 80 cm. Szef ekipy powiedział, że koszt większy na betonie około 500 zł ale te ławy utrzymaja dom do 22o m2 powierzchni uzytkowej. Zawsze lepiej wyżej jak niżej. Po obliczeniach wyszło, że potrzebuje około 250 ton piasku do zasypania. Czytajac wasze wcześniejsze posty o około 120 tonach piasku które zużyliście na fundamenty troszkę mnie to zszokowało. Podniosłem Lolka o 2 bloczki ale aż taka róznica. Biorąc wymiary Lolka średnio 10m na 9m razy wysokość przy standardowych fundamentach 1,10 wychodzi około 90 m3 piasku. Masa przesypowa piasku w tonach na m3 kształtuję się w okolicach około 1,5 do 1,8 tony piasku na m3 w zależności od tego czy jest suchy czy mokry. Czyli średnio około 160 ton. Do tego trzeba liczyć minimum 30 ton na przysypanie od zewnatrz. Chyba, że ktoś używał ziemi z wcześniejszego wykopu ale nie wiem który kierownik budowy by sie pod tym podpisał. Ziemia zawsze spowoduje szybsze przenikanie wilgoci i gnicie styropianu nawet przy zastosowaniu follii kubełkowej. Dlatego prosze o podanie jak u was wyszło z tym piachem do zasypania.

Na dzień dzisiejszy same koszty budowy bez pozowleń i papierków

- Zwiększona ilośc bloczków około 900 sztuk po 2,7 netto za stukę

- beton b20 15 m3 po 235 netto z pompą

- zbrojenie nie wiem dokładnie ile ale około 400 kg po 1700 netto tona

- piasek domurowania i ten droższy na podsypke niwelująca powodź po 700 zł za 18 ton około 1600 zł

- styropian folia kubełkowa, kleje, papy, emulbity około 3300 zł

W sumie około 14 tys nie licząc piasku na zasypanie. Poczekamy zobaczymy. Ale liczę, że zamknę się kwota około 20 tys z chudziakiem i innymi wydatkami, przy podniesieni fundamentów i zastosowaniu jeszcze jednej podsypki i dodatkowego chudziaka

Jak u was sytuacja wygląda z ekipami mi się udało podspiać umowę z ekipa na stan surowy około 21000 tys netto jak również około 10000 tys z ekipa bez umowy na dach z całkowitym wykończeniem połozenie wieźby desek, papy, blachodachówki i wykończenie orynowaniem. Myślę, że te ceny biorąc pod uwage rejon trójmiasta są satysfakcjonujace

lukas12611261 my z tego co pamietam to oczywiscie ziemia z wykopanych fundamentow poszla do srodka ale jest to ok 20-40 cm a pozniej wyrownywailsmy piaskiem Wszyscy tak robia nie wiem czym mialo by byc to gorsze:/ a poza tym co ma folia kubelkowa ktora daje sie na zewnatrz do rodzaju materiału wewnatrz

a komin my mami z Leiera. Nie wiem co radzic nowym budujacym. Kazdy fachowiec mowi co innego dlatego my sie decydujemy na srednie cenowo i takie co sa dluzej na rynku czyli sprawdzone czasami nie warto przeplacac na czymkolwiek tylko ze wzgledu na firme. Nie mowie o kominie ale o wszytskim :) kazdy swoje chwali sprzedajacym juz nie wierze bo chca srzedac po prostu a am wujka co ma hurtownie materialow budowlanych i jemu ufam co nam doradzi ;)

lukas12611261 nie wiem jaki Ty masz tam grunt ale już po tym co napisałeś to nie wiem po co zwiększyłeś ławy do 80 jak już 70 jest grubo przesadzone tym bardziej ze chyba robisz ścianę dwuwarstwową.Sam piszesz że utrzymają teraz dom 220metrowy ale lolek ma niecałe 100 także nie widzę sensu podnoszenia kosztów,tym bardziej ze już podwyższyłeś klasę betonu z B15 na B20,raczej w twoim terenie szkód górniczych nie ma.W sumie masz ładnie zrobioną izolację ścian fundamentowych tyle że pionową a nie widać izolacji poziomej na ławach,chyba że jest na fotkach nie widoczna.Ja mam ławy zrobione na 55cm i uważam że jak na lolka i ścianę dwuwarstwowa w zupełności wystarczy.

A jeśli chodzi o ziemię z wykopu to bardzo dobrze nadaje się na obsypanie od zewnątrz i nie jest to wcale błędem.Do środka jednak musi być już piasek ale taki najtańszy u mnie taki kosztuje 230zł za 17 ton a do murowania obsiewany 300zl.U mnie na ławy wyszło 11m3 betonu i teraz 720-750 bloczków betonowych 38x25x14.Jestem tego samego zdania co agee 2002,nie ma co przesadzać jeżeli nie ma takiej potrzeby.A zwykły styropian nie bardzo nadaje się na ocieplenie ściany fundamentowej jak już to chociaż styropian hydrolizowany a najlepiej polistyren ekstrudowany, który jest co prawda dużo droższy ale prawie wcale nie chłonie wilgoci i nie jest potrzebna wolia kubełkowa chyba że wodę gruntową masz na poziomie 0,5m

:D witam, jestem pierwszy raz na forum i jak wszyscy jestem bardzo zainteresowana tym projektem, i mam prośbę do Aasiki żeby dodała więcej zdjęc tej dobudówki przed wejściem bo podoba mi się takie rozwiązanie a czy taka zmiana była dokonana przez projektanta adaptującego projekt, my zamiast garażu chcielibyśmy zrobic pokój, niektóre zdjęcia są naprawde śliczne, pozdrawiam :lol:

praca- budowa- budowa- praca nawet nie ma kiedy zajrzeć na forum ..

witamy Wszystkich ..

widze ze u Was prace posuwaja sie do przodu ...mam nadziej ze wkrotce wrzuce kilka fotek .. juz tynkowanie wewnatrz mamy za soba, zabieramy sie za wykonczeniowke no i elewacje ..

jaki kolor struktury wybrac? do brazowego dachu okien i pobitki ?

macie jakies linki do fajnych elewacji?

myslimy nad zgniła zielenia..

p.s.

sień z przodu , dobudówka na kosiarke grila rowery itp z tylu-jak dopiero zaczynasz zabawe w budowanie to warto to przemyslec .. wszyskie wieksze zmiany staraj sie zrobic na etapie adaptacji projektu zeby pozniej nie robili CI zadnych problemow przy odbiorze..

http://images48.fotosik.pl/177/8d43095b26f06194med.jpg

pozdrawiamy Gosia i R

po 1.

pod koniec budowy gdy zglaszasz budynek do uzytkowania mniej wiecej w przeciągu miesiąca moze (ale nie musi) wpaść kontrola i sprawdzić czy wszystko jest zgodnie z projektem np: głównie wymiary kształt domu czy zgodnie z tym co w pozwoleniu czy nie powiekszyłes sobie itp...

poza tym kontrole z nadzoru bud. na budowach są częstą praktyka szczególnie w ciepłe dni.. mają prawo skontrolować czy obiekt budowany jest zgodnie z tym co masz w papierach w trakcje realizacji..

po2.

poza tym ani dobudówki z tyłu ani z przodu sieni żaden szanujący się inspektor nie wpisze Ci na dziennik budowy...tym bardziej jak nie było tego uwzglednionego na etapie aptacji i nie ma tego w pozwoleniu na budowe.. bo to istotna zmiana która wpływa na metrarz, zarys i kształt budynku... a jak inspektor wpisze to na dziennik to nadstawia kark swoj i twoj jako inwestora, w takiej sytuacji gdy sie ktos czytaj kontrola przyczepi to kara $ ... moga nawet wydac nakaz rozbiórki tej części, która jest niezgodna ze sztuka budowlana albo nie ma jej w projekcie i pozwleniu ..

pewne zmiany są nieistotne takie jak np: powiekszeni okna, likwidacja okna itp -okresla je prawo budowlane- można zrobić je już w trakcie budowy i zwyczajnie wpisac je do dziennika budowy (teraz zmieniło sie co nie co i jest to bardziej liberalne, można więcej)...

natomiast zmiany kubatury budynku, kształtu, powierzchni to zmiany istotne i najlepiej przewidzieć to juz na etapie adaptacji zeby nie było problemów pozniej ...