Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

ja zrezygnowałem z lukarny bo mnie wkurzała :-? zamiast garażu mam pokój, a na ścianie zewnętrznej robię wiatę. W piątek wylewka podłogi, od poniedziałku ocieplanie poddasza. Potem tynki, ale mam dylemat, czy cem-wap czy gipsowe? Ponoć jak zrobię w liściopadzie gipsowe to mi nie wyschną nawet do wiosny.... nie mam prądu więc nie podsuszę ich .... Jak to jest u Was? Stan deweloperski zamknę dużo poniżej 300 000zł , może nawet ok. 260 000zł Pozdrawiam i życzę wytrwałości :wink:

Witam Lolkomaniaków :D Jestem na etapie instalacji i negocjacji.(ceny)

Wiem że co region to inna bajka ale jak macie chwile do wpiszcie swoje wydatki .Elektryka i Ogrzewanie z wodą .U mnie ma być kominek z płaszczem podłogówka tak jak w projekcie i kocioł gazowy (kondensacyjny) .Jak ktoś już przeżył zimę na kominku z płaszczem to proszę o wrażenia ...A jeszcze pytanko odnośnie instalacji wentylacyjnej (jak macie rozwiązane ) grawitacyjna czy elektryczna ile kominków na dachu i czy osobne kominki wentylacyjne do wc a inne do kuchni i pokoi.Pozdrawiam :wink:

przyszedl dzeszcz.. a mieli wlasnie ukladac strukture na elewacji:(

nic poczekamy na lepsza pogode.. w miedzy czasie skoncza podbitke...

w srodku szpachlowanie skosów i sufitow i bedzie mozna dzrzwi wstawiac i ukladac panele i glazure... w sob wstawiaja kominek-a jescze nie mamy wybranej zabudowy-WKLEJCIE ZDJECIA SWOICH KOMINIKÓW pliz .. ale na szczescie kuchnia juz zamowiona...

jaki sprzet do kuchni wybralisie jakie konkretne modele mozecie polecic? chodzi mi o piekarnik, oddzielnie płytę, lodówke no i zmywarke do zabudowy..

no i najgorsze plantowanie działki i pomysł na płot... wiadomo pomysl na płot zaleny od funduszy a z tym coraz trudniej ..kurcza sie :)

slowo dot. kominka z płaszczem...sami bylismy "ostro napaleni" na ten sposob ogrzewania..byliśmy..

bylem czestym gosciem w domu gdzie w zimie grzano wlasnie kominkiem z plaszczem-pytalismy bo nas to intersowalo .. zimno nie było wcale :) tym bardziej ze to bylo podstawowe zrodlo ciepla...ale ... sam wlasciciel przynal ze to jest meczace ... na poczatku frajda ale pozniej ... narzekał na przynoszenie opału (wiate z drzewem mial tuz przy domu) ale mimo wszystko.. szczegolnie rano... podkladal wieczorem i zeby miec ciepełko o 7 rano budzil sie o 5 i dorzycal polano albo rozpalal na nowo jak ogien wygasl... pozniej juz czesc drzewa przenosil do garazu zeby bylo blizej i nie trzeba bylo wychodzic na mroz...

Pani Domu tez nie byla pocieszona ze w salonie ma mini kotlownie- chociaz mieli sprytne nosidelko do drzewa i tak sie cos sypało na podloge no i nie oszukujmy sie jesli palisz dzien w dzien to chocbys mial najdrozszy wklad swiata nie ominie Cie czestsze malowanie pokoju i samego kominka.. no i zrezygnowalismy z płaszcza... w lolku jest stosunkowo nieduzy salon-inaczej sprawa wyglada w duzych domach-nie rzuc sie tak w oczy brud z sadzy...

chociaz znam tez tych ktorzy tylko od czasu do czasu uzywaja kominka z plaszczem i sa happy... pala dla przyjemnosci a przy okazji podgrzewaja wode i maja cieplo.. sadze ze przy gazie to moze miec sens.. przy ekogroszku nie koniecznie bo i tak nie wygasisz do konca pieca w ziemie gdy kominek bedzie podgrzwal wode ...podsumowujac jako 2 zrodlo ciepla - okazjonalne piec z plaszczem polecam.. jako podstawowe niekoniecznie..

p.s. co do wentylacji to wc oddzielnie, kuchnia/pochlaniacz oddzielnie ... z tego co pamietam

Agee2002 super ze juz mieszkacie.. zazdroszcze..fajnie Wam ...czekam na kolejne fotosy!!

dzieki za fote kominka ... kombinowalismy podobnie, ale tak zeby ten wklad odsunac "w głąb" zabudowy o jakies 10 cm, zeby nie byl zlicowany z płyta kamienna..

wlasnie plyte kamienną macie zlicowaną z zabudową z płyty?

czy tez plyta kamienna naklejona jest na zabudowie i "wystaje"?

jakiej grubosci jest ta plyta , ile za m kwadratowy jesli to nei tajemnica?

pzdr