Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witamy serdecznie Wszystkich :lol:

Za jakieś dwa miesiące rozpoczynamy budowe domu, niby wszystko mamy już ustalone, jednak chcielibyśmy porozmawiać z kimś kto jest w trakcie budowy lolka, bądź może już po. Czekamy na kontakt z lolkowiczami.

• Odpowiedzi 1,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Dzięki za odpowiedz. Oczywiście przeczytaliśmy praktycznie wszystkie wypowiedzi, forum bardzo pomocna rzecz. A jeszcze jedno pytanie. Może ktoś buduje lolka w woj. lubelskim? Fajnie byłoby jakoś wcześniej zobaczyć nasz projekt na żywo.

gdybym mógł cofnąć czas to poszerzyłbym o 1m domek od strony kuchni i salonu, zwiększyłaby się kuchnia, salon, sypialnia i garderoba na piętrze, to byłby dom idealny :D zostało mi 10 dni na zrobienie salonu, kuchni i schodów wewnętrznych. Będziemy mieszkać bez wody i prądu, grzejąc tylko kozą 14kw. Opiszę Wam wrażenia :wink: jak śniegi puszczą pociągną wodę i prąd, ale kiedy to będzie ??? .... :roll:

O rany, Bazilio :o w takim razie módlmy się,żeby te śniegi przeszły jak najszybciej. Warunki polowe :p

My też zmieniliśmy mnóstwo rzeczy w projekcie :D Podnieśliśmy Lolka o 2 cegły, dzięki czemu mamy użytkowy strych - w sensie wyższy niż normalnie w projekcie, dorobiliśmy lukarnę... zlikwidowaliśmy w ogóle tą malutką łazienką przy wejściu, dzięki czemu poszerzyliśmy kuchnię (zawsze nam się marzyła wieelka kuchnia ;) ), i całkowicie zamurowaliśmy tą część - tam chcemy umieścić stolik z krzesłami :) ale za to małą łazienkę przenieśliśmy .. pod schody :p Uznaliśmy,że nie za bardzo zagospodarujemy to miejsce pod schodami :) troszkę ucierpiał na tym salon, ale muszę Wam powiedzieć, że naprawdę super wyszło. Schodzi się do łazienki schodkami w dół, właściwie jak do piwnicy :D W związku z tym było nieco komplikacji - np. kominek wyszedł prawie na wejście do malutkiej łazienki i musimy teraz zrobić narożny, albo mamy malutkie okienko w łazience, które na czas oddania domu trzeba zamaskować - ale nie szkodzi :p Nie mamy tez tych okien w głębi salonu (są tylko te wielkie przeszklone drzwi - potrójne).

Co do piętra też zmieniliśmy układ. Nie mamy garderoby (nad czym ja strasznie ubolewam, bo akurat ten pomysł mi się nie podobał - zawsze marzyła mi się garderoba :cry: ), ale dzięki temu mamy większe pokoje. Łazienkę przenieśliśmy, jak wchodzicie schodami w Lolku, to od razu do pokoju po prawej stronie (wybraliśmy większe pomieszczenia na łazienkę niż w projekcie, żeby mieć wielką łazienkę).

Więcej grzechów nie pamiętam :p ale możliwe,że jeszcze przeoczyłam jakieś zmiany w Lolku, ale jak mi się przypomni na pewno napisze :)

Asia & Paweł - myślę,że jeśli Wam się coś nie podoba/chcecie skorygować i dostosować do własnych potrzeb w projekcie, to zmieniajcie. W końcu to Wy macie się tam czuć dobrze i komfortowo :)

Gosia i Robert - kuuuuuuuuurcze, szkoda, że nam nie wpadł ten pomysł ze schodami w sypialni :cry: :cry: świetne z krętymi schodami i biurem na strychu! Normalnie, aż mam ochotę to pozmieniać u siebie :p ale chyba przyjdzie mi na to poczekać kilka lat :D ale już teraz wiem, że nie odpuszczę sobie tego pomysłu!

Pozdrawiam Lolkowiczów! :)

Witajcie ! Razem z mężem przygotowujemy się do budowy Lolka :) Mamy już projekt, załatwiamy dokumenty. Bardzo cieszyłabym się gdybyście mogli przesłać mi zdjęcia domku :) Uwielbiam oglądać je i marzyć jak to będzie u nas :D Oto mój adres: [email protected] . Dziękuje i pozdrawiam wszystkich Lolkowiczów :)

[/i][/b]agee2002 Tak obejrzałam już wiele zdjęć na forum są super. Wasz Lolek jest śliczny , pięknie urządzony. Niestety nie widze zdjęć z pierwszych stron :( . Kiedyś je widziałam i po obejrzeniu zadecydowaliśmy, ze budujemy właśnie Lolka :D . Obliczyłam, Ty agee2002 wprowadziłaś się już po 11 miesiącach :o super ! Mam nadzieje, ze nam też pójdzie szybko... bardzo bym chciała. Czekamy jeszcze na papiery. Mam nadzieje, ze uda nam się ruszyć wiosną :) .

Chciałabym Was zapytać ile płaciliście fachowcom za postawienie stanu 0, od nas nasz majster chce 18 tyś. Wydaje mi się, ze to dobra cena, ale nie wiem do końca ? Co Wy na to ?

Pozdrawiam ![/u]

Witam

Też zaczęłam budowę Lolka w zachodniopomorskim.

U nas za wybudowanie Lolka do stanu surowego zamkniętego

za robociznę fachowcy różnie wołają. Trzeba złożyć ofertę przynajmniej u trzech.

Jeden chciał 45000, drugi 60000 a trzeci 38000. Wszyscy trzej mają dobrą opinię

a jaka różnica.

Jak na razie za wykonanie fundamentów zapłaciłam 8tys.

Pozdr.

witam

mam stan surowy zamknięty.Na dachu ceramika, rozprowadzone po działce przyłącza, ( woda, kanalizacja i prąd ), na poddaszu ułożona wełna 15.

za murowanie 14500zł ( w tym fundamenty, poziom zero, murowanie i zrobienie stropu, kominy w klinkierze)

za zrobienie dachu na gotowo tj więźba, dachówka, rynny, okna dachowe i obróbki blacharskie zapłaciłem 9500

w tym stanie dom mnie wyniósł ok 90000 wraz z robocizną

takie rzeczy jak wstawienie okien, rozprowadzenie przyłączy po działce czy ułozenie wełny robiłem sam

ps. pozdrawiam DRWALA no i KRZYŚA B.