Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam! Moglibyscie mi napisac ile placiliscie za adaptacje projektu? Ode mnie wolaja 1800zl+500zl za "przerobki". A kierownik budowy i ekipa budujaca? Ile brali? Chodzi mi glownie o zeszly rok no i obecny....bo wiadomo ceny sie zmieniaja....Z gory dziekuje za odpowiedz.

• Odpowiedzi 1,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam! Moglibyscie mi napisac ile placiliscie za adaptacje projektu? Ode mnie wolaja 1800zl+500zl za "przerobki". A kierownik budowy i ekipa budujaca? Ile brali? Chodzi mi glownie o zeszly rok no i obecny....bo wiadomo ceny sie zmieniaja....Z gory dziekuje za odpowiedz.

Hej. My jesteśmy w trakcie adaptacji, która będzie nas kosztowała 2500zł, + 600zł geodeta.

Pozdrawiam

Witam

Jestem nowy na tym forum, też wybraliśmy razem z narzeczoną Lolka od samego początku nas urzekł, wiedzieliśmy że to po prostu ten domek. Za 2 tygodnie ruszamy z fundamentami a później stan surowy z dachem na zimę wstawimy tylko drzwi i okna, a potem po kolei instalacje itd. My ze względu na to ze działkę mamy na spadku robimy częściowe podpiwniczenie tj pod garażem i kotłownia, dzięki temu zyskamy na miejscu garażu sypialnie i jakąś spiżarkę a koszt naprawdę niewiele większy, Bo trzy pokoje na górze i salon na dole to jednak ciutke za mało a tak będzie idealnie( mam nadzieje) . Za to elewacja będzie wymarzona, bo dajemy deskę elewacyjna imitująca bala, zawsze bowiem chcieliśmy dom z bala ale koszt wiadomo bardzo duży i trochę niebezpiecznie bo wiadomo drewno łatwopalne jest, a tak będzie deska drewniana i tez będzie piknie, zaoszczędzimy na czym się da ale to musi być zresztą majster który buduje nam dom umie robić taka elewacje wiec policzy nam taniej, Lolka budujemy u pod nurza przepięknych Bieszczad. Pozdrawiam wszystkich lololkowiczow

Lolek pomalutku rośnie.Z istotnych zmian to zamiana tarasu ,tam gdzie było duże okno jest taras a gdzie był taras jest duże okno,. Po wielu przemyśleniach zrezygnowałem również z kominka a co za tym idzie w parze także z komina w salonie bo planuję wentylację mechaniczną.Poza tym reszta pozostaje jak w projekcie,może jeszcze zmienię układ ścianek działowych na poddaszu ale to jeszcze nie postanowione.Fotki dostępne na;

http://foto.onet.pl/4z1hx,4ucsk8s8ughk,nh1pg,u.html#nh1pg

Witamy!

Również wybraliśmy Lolka. Jesteśmy na etapie adaptacji i planujemy sporo zmian, np. likwidacja kominka i lukarny, częściowe podpiwniczenie, zmiana wymiarów okien, oczywiście na większe, przeniesienie tarasu na tył domu (ze względu na szerokość działki i widok), inne drobne zmiany.

Nastawiamy się na długotrwałą budowę systemem gospodarczym. Jak na razie sadzimy drzewka, siejemy trawkę i uprawiamy ogródek na naszym 20-arowym pasie startowym o szerokości 18 metrów i dużym spadku :). Zimą będziemy wjeżdżać do warzywniaka na sankach :)

Chcielibyśmy bardzo skontaktować się z kimś budującym Lolka w okolicy Bielska, Wadowic czy Oświęcimia. Jeśli jest ktoś taki, prosimy o kontakt na nasz mail - [email protected].

Pozdrawiamy Lolkowiczów

Dorota i Michał

Do ostatniej chwili zastanawiałem się nad tym kominkiem i ostatecznie pozostała wersja bez kominka i to nie dlatego że było by za zimno od kominka ale obawiam się że mogło by być za gorąco,poza tym więcej minusów niż plusów.Myślę że rezygnacja z kominka czy nawet z komina nie jest to aż tak istotne odstępstwo od projektu i pewnie bez problemu załatwisz to z kierownikiem budowy,który tą zmianę zaznaczy w dzienniku budowy i po temacie.A kominka to pewnie wcale nie musi zaznaczać,chyba że rezygnujesz również z komina.

Witam! Jestem na etapie zalatwiania niezbednych pozwolen potrzebnych do budowy domu lolek. Mam pytanko: Na ktorej stronie kupiliscie projekt? Ktora polecacie?

Witam!

Ja kupowałem projekt ze strony Biura projektów Dominanta ,koszt był równe 2 tyś.!Pozdrawiam

Witam! My bedziemy mieli piec wielofunkcyjny na eko groszek, pellet, zboze... podobno firmy Heitz sa dobre.... a co do kotlowni...bedzie z niej raczej mala spizarka, suszarnia...a kotlownia bedzie w piwnicy, poniewaz dom bedzie podpiwniczony, a przy wjezdzie do garazu wsyp...

Cześć!

Nasz Lolek będzie podpiwniczony, tylko że częściowo w połowie, od tyłu pod salonem i pomieszczeniami gospodarczymi. Tak że kotłownia również będzie mieścić się w piwnicy.

Kati060, masz może już wstępny kosztorys zbudowania swojej piwnicy? Tak w ogóle to budujecie z firmą czy trybem gospodarczym? My raczej to drugie z wiadomych względów.

Pozdrawiam.

DoraMichal, my jestesmy dopiero na etapie adaptacji projektu, takze kosztorys jest nam jeszcze nie znany...i zapewne jakas firma bedzie sie zajmowala budowa, poniewaz w rodzinie nikogo takiego nie mamy kto moglby sie tym zajac...dopiero jesli chodzi o wykonczenie domu, zajma sie tym czlonkowie rodziny....pozdrawiamy! Edytowane przez kati060

Żeby uniknąć podatku od darowizny bardzo chcielibyśmy zacząć we wrześniu, ale nie wiem, czy to wykonalne, bo już połowa maja a nasza projektantka ma trochę ślimacze tempo. Wszystko tak długo trwa..

Poza tym na pozwolenie w naszym starostwie czeka się od 4-6 miesięcy.

A u Was ile się czeka na pozwolenie? Co zmieniacie w projekcie?

U nas na pozwolenie czeka sie do 2 miesiecy...ale moze da sie zalatwic to szybciej... A zmian mamy duzo...

- podpiwniczenie prawie pod calym domem, oprocz garazu (pod garazem bedzie zrobiony kanal)

- strop inny, wylewanego nie bedzie.

- schody wylewane oddzielone scianka od salonu, a pod schodami wejscie do pomieszczenia gospodarczego,

- okno w salonie zamurowane,

- dodane male okienko w dolnej toalecie

- podwyzszenie scianki kolankowej o jeden bloczek,

- przesuniecie scianek w lazience kosztem pomniejszenia jednej z sypialni, po to by powstala wneka na wanne narozna no i to okno trojkatne ladnie wygladalo...

- dodanie okna dachowego w jednej sypialni

- no i chyba jeszcze kominek bedzie zrobiony pod katem po to by byl ustawiony bardziej w kierunku salonu a nie korytarza...