Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

witam po przerwie, wlasnie zakonczylismy kupno dzialki

teraz zajmujemy sie zmianami w projekcie takie jak

poszerzenie garazu o 0.50cm i salonu 0.50cm czyli z lewej i prawej strony

taras na tyl domu

2 male okna na strych

i podniesienie o 1 pustak

tyle z wiekszych zmian

a w tym samym czasie zaczynamy starac sie o pozwolenie podobno jakies 2 miesiace i powinno byc gotowe

wiec mamy nadzieje zrobic fundamenty w tym roku i niech do wiosny sie osiedzi

• Odpowiedzi 1,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

witam po przerwie, wlasnie zakonczylismy kupno dzialki

teraz zajmujemy sie zmianami w projekcie takie jak

poszerzenie garazu o 0.50cm i salonu 0.50cm czyli z lewej i prawej strony

taras na tyl domu

2 male okna na strych

i podniesienie o 1 pustak

tyle z wiekszych zmian

a w tym samym czasie zaczynamy starac sie o pozwolenie podobno jakies 2 miesiace i powinno byc gotowe

wiec mamy nadzieje zrobic fundamenty w tym roku i niech do wiosny sie osiedzi

Witam robicie podobne zmiany jak my mamy w planach. Tak z ciekawości ile za adaptacje z poszerzeniem budynku chce od Was projektant ?

Witam robicie podobne zmiany jak my mamy w planach. Tak z ciekawości ile za adaptacje z poszerzeniem budynku chce od Was projektant ?

witamy serdecznie, za same zmiany placimy 500pln +2200pln za zalatwienie pozwolenia z przylaczami + wydatki

narazie tak to wyglada oby dalej nam to tak dobrze szlo to bedziemy zadowoleni

Witam,

My też dodajemy okienko na strychu, tylko jedno po jednej stronie. Druga połowa strychu znika, bo planujemy mieć otwartą przestrzeń aż do dachu - nie wiem za bardzo jak to fachowo nazwać :)

Nasza projektantka niemiłosiernie przedłuża każdy etap adaptacji, więc już nie wierzymy, że zaczniemy fundamenty w tym roku, tym bardziej, że planujemy też piwnicę. A na adaptację czekamy od początku marca!! Kobieta powiedziała, że bierze 2500zł za adaptację plus załatwienie papierów. Nie jest to dużo, tylko szkoda, że nie wspomniała o czasie jaki jej to zabiera. Straszną nerwówę przez nią mamy.

Z drugiej strony, z tą kwotą za adaptację to też bywa różnie. Znajomi zdziwili się, jak ich projektant podliczył ich na 5000zł nie dokonując przy tym większych zmian w projekcie, a wspominał na początku o 3000zł.

Chyba dobrze jest podpisać umowę z takim fachowcem, czego oczywiście nie zrobiliśmy.

Pozdrawiam

Dorota

Dzień dobry!

Zastanawiam się nad budową Lolka. Od dłuższego czasu projekt mi się podoba.

Mam jednak kilka fundamentalnych pytań: czy ktoś buduje w systemie trójwarstwowym, z wykończeniem przy pomocy cegły licowej? Jeśli tak, to jaki jest koszt budowy do stanu "pod klucz", mniej więcej. Jeśli się na licówkę nie zdecydowaliście, tylko na 2-warstwowe ściany, to czy z powodów ekonomicznych, jak podejrzewam???

Czy ktoś buduje bądź zbudował Lolka w Łodzi lub okolicach???

Z góry dziękuję za odpowiedź.

I - do następnego - mam nadzieję :-)

Witam ponownie. Za około trzy tygodnie otrzymamy pozwolenie na budowę lolka :) Teraz kolejny etap, czyli staranie się o kredyt :(

Zwracam się do wszystkich którzy już są po otrzymaniu kredytu, bądź, budowie domku. POTRZEBNE NAM CAŁKOWITE ZESTAWIENIE MATERIAŁÓW, aby zrobić kosztorys dla banku. Będę bardzo wdzięczna za pomoc. mój adres email [email protected]

witam

corax7 -----ja buduję w Tomaszowie Maz. 50 km od Łodzi. Ściany dwuwarstwowe TERMOton P+W 29 i styropina 15cm.

ogórb13----- tynków mi wyszło 480 m2. zrobiłem cementowo wapienne KREISEL 500 kładzione maszynowo.

Naprawdę jestem zadowolony, super materiał po zatarciu jest naprawdę gładki. Na upartego nie trzeba robić gładzi.

Jestem na etapie kończenia centralnego i we wtorek robię wylewki.

• 2 weeks później...

Witam wszystkich serdecznie,

mam nadzieję, że znajdę u Was pomoc, bo obawiam się, że niedługo zwariuję... W maju mieliśmy zacząć budowę naszego wymarzonego domu (projekt indywidualny), pogoda nam w tym przeszkodziła. I wtedy przyszło olśnienie: ten dom jest dużo za duży... Pewnie niejeden z Was puka się po głowie, że rychło wczas nas olśniło... Z drugiej strony może lepiej być parę tysięcy "w plecy" niż kilkadziesiąt. Zaczęliśmy szukać od nowa, no i to, co miało być najprzyjemniejszym etapem budowy zamienia się w koszmar. Trafiliśmy w końcu na LOLKA i to forum i w końcu zabłysło i zaiskrzyło. Wydaje się być idealny dla naszej trójki, ale wolałabym najpierw obejrzeć go na żywo. Czy ktoś z Was nam pomoże i pozwoli zobaczyć dom? Mieszkamy na Śląsku, a pod koniec przyszłego tygodnia będziemy na Mazurach (okolice Orzysza). Będę wdzięczna za odpowiedź.