muminki 04.08.2010 16:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2010 Rafaello901 czy mógłbyś napisać czy przy budowie z suporeksu były jakieś utrudnienia, lub o czym wcześniej warto wiedzieć? My również będziemy budować na klej. Czy mógłbyś przesłać więcej fotek swojego lolka na [email protected]Z góry bardzo dziękujemy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
poloko2 04.08.2010 17:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2010 (edytowane) Witam wszystkich "Lolkowiczów" my też będziemy budowali na klej tzn. YTONG 24+15cm styropianu. Mamy 1100 pustaków całych i 450 połówek. Śledzimy forum od dawna i dziękujemy wszystkim za cenne rady oraz oczywiście za zdjęcia. W naszym regionie większość domów powstaje z gazobetonu. Chociaż murarze mówią ceramika jest ceramika ale... Pozdrawiam wszystkich. Edytowane 4 Sierpnia 2010 przez poloko2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rafaello901 04.08.2010 22:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2010 muminki Oczywiście że mogę tylko o co konkretnie chodzi .....o jakie fotki . Przypomniała mi sie jedna sytuacja z rozmowy ze swoim murarzem ...tz. pytałem go o rodzaj pustaka - gęstoś pęcherzyków ..inaczej przewodzenie ciepła ...mówiłem mu że martwie sie jakością tej ściany ......on się roześmiał ....spokojnie , bdziesz jeszcze miał na co wydawać kase ...poczekaj 24 pustak i do tego styropian i będzie ciepły jak ta lala ...Jest to sprawdzona praktyka ponieważ w okolicy z dwoma właścicielami rozmawaiłem u ktorych owy murarz stawiał domki ....Dziś mi powiedział ...uwaga że na początku Listopada mogę się wprowadzać ....;-/ ...))...nieźle co ? pozdrowionka dla całej reszty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agee2002 05.08.2010 08:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2010 mysle ze a propos materialow trzeba sie popytac osob tez neutralnych... murarze czasami poleca to z czego im latwiej i szybciej budowac. Pustaki maja rozna wielkosc im wieksze tym szybciej idzie robota. Mysle ze kazdy material ktory opisywaliscie z odpowiednim styropianem bedzie super. Ja mam maxa styropian 15 cm i jes cieplusio a w lecie chlodniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rafaello901 05.08.2010 12:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2010 Oczywiście że lepiej im z suporeksÓw stawiać ściany ...niż np.z czerwonej dzurawki ......ale co do YTONG-u to miał rację . agee2002 styropian to podstawa ...bez niego byłoby całkiem inaczej . Mam pytanie do Wszystkich ....ile płaciliście za wylanie posadzek ? pozdrowionka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
muminki 05.08.2010 16:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2010 Rafaello901 prosilibyśmy o fotki ścian zewnętrznych (chcemy zobaczyć z bliska jak wyglądają ściany na klej Z tego co widać na załączonych wcześniej zdjęciach to nie jest to suporeks na pióro-wpust?Interesowały by nas również zdjęcia pomieszczeń na górze - tych najmniejszych pokoi jeśli można. Z góry bardzo dziękujemyPozdrawiamy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rafaello901 06.08.2010 04:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2010 Witam Macie załatwione ...zrobie odpowiednie fotki i je Wam prześle ..pozdrawiam LOL Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rafaello901 10.08.2010 18:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2010 Witam wszystkich Jestem na etapie wylanych posadzek ....z 3 tygodnie pewnie musi sobie schnąć Ja w tym czasie zrobiłem zakupy potrzebne do dalszych prac ......... Spis materiałów regips – 90 m2 płyty zwykłe 12,5 37 szt. foila ilozacyjna żółta – 90 m2 wełna 18 – 90 m2 profile obrysówka 200 mb główny 300 mb wieszaki obrotowe 200 szt. Kołki szybki montaż 8x 4,5 ( 3 paczki po 100 ) narożniki 50 szt. - do gipsowania unigrunt 20lit. właz na strych szt. 1 maszynowy gips tynkowy KNAUF 30 worków siatka 2 rolki po 50 mb klej do kafelek Atlas - 30 worków gładzi 20 worków płyty osb 3 - 46 m2 płytki na taras i balkon - 37 m2 płytki garaż - 61 m2 drzwi wew. 80 4 lewe 2 prawe harmonijka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arbo125 12.08.2010 19:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2010 witamy was ponownie, mamy do was prosbe czy mozna by w jakis sposob obejrzec ktoregos lolka? kiedys pytalem o dolnoslaskie ale tu chyba nikt nie buduje.w sobote bedziemy na trasie legnica - olkusz moze ktos byl by na tyle mily i chcial nam pokazac swojego lolka? mozemy nawet nadrobic pare kilometrow. jesli ktos by byl taki mily to prosze o kontakt na meaila [email protected] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rafaello901 12.08.2010 21:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2010 ;-(((( To nie w moim rejonie ...a szkoda dobrą kavkę robie ))) pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ogórb13 14.08.2010 07:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2010 Kochani rozwińcie proszę temat centralnego ogrzewania,czym kto grzeje co lepsze jakie płacicie rachunki i za co jakie macie rozwiązania c.o. plissss. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agee2002 15.08.2010 08:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2010 ogórb13 my grzejemy gazem plus mamy rozprowadzenie ciepla (turbina na strychu) od kominka w sufitach na gorze tzn na pietrze. najwiekszy rachunek w sezonie grzewczym na gaz w najwieksze mrozy to 385zl. Piec mamy w lazience bo obieg wody jest wtedy mniejszy nie trzeba pojemnika na ciepla wode i szybko ciepla woda leci z kranu. Piec Saunier Duval. pewnie kazdy bedzie swoje chwalil. Gaz niby drozszy ale najwygodniejszy. Sam sie wlacza kiedy trzeba nie trzeba myslec o dokladaniu do pieca, sprzataniu itp. cos za cos pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ogórb13 18.08.2010 11:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2010 agee2002 dzięki za odpowiedz,napisz jeszcze proszę czy to za miesiąc czy za dwa bo naprawdę wychodzi korzystnie nawet jak za miesiąc,a jak z kominkiem używacie go często i macie kotłowni w salonie czy raczej sporadycznie.Zachęcam innych do tego tematu mi i pewnie niektórym dużo to może podpowiedzieć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agee2002 18.08.2010 12:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2010 (edytowane) wlasciwie to nie za bardzo sie przylozylismy do kominka w tym roku. Grzalismy raczej na noc, wielkiego kloka i do rana spokoj byl Albo np w tych miesiacach przejsciowych wtedy wylaczamy gaz i jak jest nam zimno tylko kominek. Kotlownie to maja ci co maja plaszcz wodny... ja sobie nie wyobrazam tego sposobu ogrzewania domu. Edytowane 21 Sierpnia 2010 przez agee2002 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agee2002 21.08.2010 19:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2010 Dziś rozmawiałam z mężem i dokładnie tak jest z opłatami. To 385 to było do dopłaty rozliczenie za 6 miesięcy. W okresie grzewczym było to zawsze ok 400zł za 2 miesiące lub trochę powyżej 400zł. Teraz przyszły nowe zaliczki i poza okresem grzewczym mamy wystawione po nie całe 200zł. okres 1 roku zapłaciliśmy ok 2200zł (z tym co będzie płacone w następnej zaliczce). Poza tym przez zimę nie spaliliśmy 4m3 drewna (bo zostało) a na ten sezon kupiliśmy 5m3 bo drewutnia postawiona i jest gdzie składować.Sorka za wprowadzenie w błąd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
slawo_reda 26.08.2010 16:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2010 Nie mam jeszcze projektu ale przed zimą chciałbym zakupić materiały budowlane ,może w końcu zacznę budowę .Czy mógłby mi ktoś z szczęśliwych Lolkowiczów podpowiedzieć ile i co na początek zakupić? Z tego co wiem to potrzeba ok.1100szt. pustaków, 600 szt. bloczków betonowych a ile stali itp?Z góry dziękuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
emde 29.08.2010 14:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2010 Slawo_Reda rozumiem że mieszkasz w tej redzie w woj. pomorskim ?? Pozdrawiam Jak coś to za dwa tyg. wylewamy ławy pod lolka w gdyni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewkins 30.08.2010 18:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2010 Witam lolkowiczów Na wiosnę planuję rozpocząć budowe domku. Na chwile obecną czekam na pozwolenie na budowę czyli jakieś 6 tygodni.Szukam dobrej ekipy budowlanej i oczywiście w miare taniej bo budżet mam dość skromny w woj. śląskim jedna ekipa zaproponowała za stan surowy zamknięty 50000 tys. inna 40000 a jeszcze jedna 28000.Prosze napiszcie ile kosztowała was robocizna za loleczka Pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Orsolinka 31.08.2010 12:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2010 Witam!Czy ktoś buduje w woj.Lubelskim?chętnie skontaktowałabym się z kimś kto buduje Lolka w mojej okolicy.Ewkins-u nas realna cena jest 28tyś.Lolek jest mały i podobno prosty w budowie, więc 50 tys. to stanowczo za dużo! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dewq 31.08.2010 20:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2010 Witam, moja ekipa 20tys za fundament + mury + wiezba/deskowanie/papa. Lolek bedzie pod Chojnicami w pomorskiem Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts