Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Cześć.

Właśnie dzisiaj zamówiłem projekt Lolka w Dominancie.

Lukas, mam do ciebie pytanie: dlaczego zdecydowałeś się na dodatkowe okno dachowe doświetlające klatkę schodową, czy bez tego okna będzie ciemno na schodach?

Pozdrawiam.

Edytowane przez msz1

Do Rafaello901, mam pytanie, czy kotłownia w Lolku nie jest zbyt mała by pomieścić piec na miał i groszek oraz bojler ?? W przyszłości chciałabym zbudować Lolka i właśnie zastanawiałam się nad pomieszczeniem na piec w tym domku( chciałam zrobić częściowe podpiwniczenie). A zbudować domek bym chciała bez garażu,ponieważ chciałabym zaadoptować go na kuchnie albo sypialnie.

Witam wszystkich „lolkowiczów” bo zanosi się na to że dołączymy do waszego grona. Lolek został wybrany z masy projektów głownie ze wzglądu na jego prosta budowę a co za tym idzie funkcjonalnością pomieszczeń. Obecnie jesteśmy na etapie kupna działki, czekamy na decyzje o warunkach zabudowy, dlatego że nasza działka ma tylko 15.5 m i będzie konieczność budowy w granicy, dlatego podpisanie aktu notarialnego odkładamy do przyjścia decyzji, podobno decyzje dostaniemy, ale lepiej poczekać. W naszym Lolku będzie sporo zmian min. wyjście na taras będzie z tyłu, rezygnujemy z bocznego okna w kuchni i tych drzwi w salonie na rzecz wykuszu, powiększy on trochę przestrzeń miedzy salonem a kuchnią i wystarczająco doświetli całość. Zamiast garażu będzie mały pokoik biurowy i pomieszczenie gospodarcze z którego nabędzie się wchodzić do kotłowni. Ten pomysł nie bardzo widział się projektantowi doradził żeby kotłownie zrobić z przodu z wejściem od wiatrołapu a z tyłu pokuj. Odradzam wszystkim taki pomysł jeżeli macie kotłownie na paliwa stałe. Wszystko jest ładnie i pięknie jak jest nowe, po kilku latach kiedy przewody już nie są tak drożne i piec nie tak sprawny zaczyna się jazda, żadna wentylacja nie pomaga i nie wiem ja szczelne drzwi. Smród dymu czuć w całym domu i nie ma nic fajniejszego jak wejście do domu i zaraz w twarz dym z kotłowni!! Nie wspomnę o obsłudze takiej kotłowni, nie wiadomo czym będziemy palić za kilka lat, bo Eko-groszek pakowany w ładne czyste woreczki może być znacznie droższy od miału a wtedy …. powodzenia! Dlatego u nas takie rozwiązanie z ta kotłownią, to pomieszczenie gospodarcze w znacznym stopniu przejmie wszystkie zapachy z kotłowni a dodatkowo posłuży za niezłą „graciarnie”. Dodatkowe wejście z tłu do kotłowni pozwoli śmiało ją obsługiwać obojętnie czym byśmy nie palili! Nie to żebym się mądrował, po prostu mieszkam w domu jednorodzinnym i kotłownia jest w piwnicy, dom ma chyba z 50 lat i przy niesprzyjającej pogodzie czuć dym w całym domu. Piec który tam był miał chyba z 30 lat, teraz „nowy” ma 7 lat i już bym dwa razy remontowany, niestety tak to teraz jest! Dlatego nie róbcie kotłowni na paliwa stałe z wejściem z wiatrołapu, przeklniecie ją za parę lat!!!

Z takich ważniejszych zmian to tyle, oczywiście wykusz będzie wykorzystany jako balkon no i w ścianie w granicy żadnych otworów, na poddaszu podwójne okna dachowe w tych dwóch pokoikach, no i ten nieszczęsny ogniomór. Po tych zmianach to z tego Lolka nie wiele zostało ale miał być budowany na większej działce, ta trafiła nam się w ostatniej chwili za lepsza kasę i o wiele lepszą lokalizacją. Dlatego jeżeli tylko dostanie warunki zabudowy to będzie nasza, oby! „lolka” będziemy budować max systemem gospodarczym dlatego wybraliśmy projekt prosty konstrukcyjnie. Co sądzicie o tych wszystkich zmianach? Doradźcie coś.

Nasz budowa będzie w woj. Opolskim okolice Praszki, Kluczborka. Chcieli byśmy zobaczyć jeszcze przed budową domek tak więc jeżeli można to proszę o kontakt.

Jeżeli ktoś posiada zestawienie materiałów to tez proszę o kontakt, dlatego że chciałbym policzyć orientacyjne koszty materiałów żeby mieć jakąś cenę wyjściową.

[email protected]

Pozdrawiam

Cześć. Właśnie kupiłem projekt Lolka i zmiany jakie chcę wprowadzić są podpbne do twoich. To znaczy, chcę przerobić garaż na gabinet do pracy, i przerzucić drzwi tarasowe na tylną ścianę. Pomieszczenie gospodarcze pozostaje na swoim miejscu a będzie do niego wchodziło się przez gabinet. Ja zamierzam ogrzewać dom gazem ziemnym więc nie będę miał tych problemów o których pisałeś, zresztą drzwi zewnętrzne z pomieszczenia gosp. zepsują trochę moim zdaniem elewację.

Ponadto cały czas marzy mi się cegła klinkierowa na elewacji (tak jak w projekcie) ale jest to dość droga impreza, policzyłem wstępnie że elewacja z cegły Sahara z CRH klinier to koszt ponad 40tys zł (materiały i robocizna).

Jaki jest koszt zmian w projekcie takich jak: adaptacja garażu na kotłownię a pomieszczenia gospodarczego na pokój i zamienienie ich oczywiście miejscami żeby pokoik miał okno od frontu domu. Wstawienie okna dachowego nad schodami, pomniejszenie górnej łazienki max. do 1m, zamienienie garderoby na łazienkę (tak jak w projekcie Lolka drewnianego) oraz umieszczenie WC pod schodami, a powiększenie kuchni. Ile takie zmiany mogą kosztować? Wiem, czytając forum że niektórzy z was wykonali zmiany wyżej wymienione dlatego proszę o radę.

Z góry dziękuję i czekam na odzew...;)

Jaki jest koszt zmian w projekcie takich jak: adaptacja garażu na kotłownię a pomieszczenia gospodarczego na pokój i zamienienie ich oczywiście miejscami żeby pokoik miał okno od frontu domu. Wstawienie okna dachowego nad schodami, pomniejszenie górnej łazienki max. do 1m, zamienienie garderoby na łazienkę (tak jak w projekcie Lolka drewnianego) oraz umieszczenie WC pod schodami, a powiększenie kuchni. Ile takie zmiany mogą kosztować? Wiem, czytając forum że niektórzy z was wykonali zmiany wyżej wymienione dlatego proszę o radę.

Z góry dziękuję i czekam na odzew...;)

Alesis

Zmiany o ktrych piszesz nie powinny być drogie. Zależy na jakiego architekta trafisz, bo rozpiętości w cenach mogą być duże. Niektóre zmiany wewnątrz domu, o ile nie naruszają konstrukcji domu nie trzeba zamieszczać na projekcie (zależy od architekta). Wszystko co jest związane z zewnętrzną zmianą musi być naniesione. Niektórzy architekci liczą sobie za każdą zmianę, dlatego najlepiej nudać się do kilku i zasięgnąć opinii. My z naszym projektem przed podjęciem decyzji byliśm u 2 architektów i wiedzieliśmy wcześniej mniej więcej jakich cen się spodziewać. My za adaptację daliśmy 2500(tj wszystkie zmiany+ elektryk+sanitarny..+wpisanie szamba) i to jest najnizsza cena jaka oferowali - stan na dzień dzisiejszy. A zmian mieliśmy duzo: podniesienie sciany kolankowej o 1pustak, poszerzenie domu o 50 cm od stron garaz-salon, powiekszenie lazienki na dole, zmiana rozmiaru okien w garazu, wejscie do pomieszczenia gospodarczego od zewnatrz budynku, zamurowanie wejscia z garazu do pom. gospodarczego. zamurowanie drzwi - garaz-dom,wyrównanie sciany w duzym pokoju , aby balkon byl tylko na zewnatrz domu, likwidacja slupka w salonie, powiekszenie lazienki na gorze o maly kawalek tylko przy oknie, aby wanna tam weszla, w kuchni zmiana rozmiaru jednego z okien... inne. Mysle ze to duzo zmian a lepszej oferty nie znalezlismy...

witam wszystkich szczęściarzy, którzy budują loleczka.

mam nadzieję że niedługo dołączę do Waszego grona:)

Projekt wybrałm ze względu na funkcjonalnośc i stosunkowo niewygórowany koszt budowy domu. I tu mam pytanko do Rafaello901 Widziałam, że budujesz się w Kujawsko Pomorskim. Czy istnieje możliwośc przysłania kosztorysu?. Interesuje mnie szczególnie - stan surowy zamknięty

(wraz z fundamentami) A może ktoś z forumowiczów również buduje lolka w kujawsko pomorskim bardzo prosiłabym o info.

pozdrawiam wszystkich budujących i tych na pozwolenie czekających:)

Witaj Pawlo111

ja to wszystko mam jeszcze przed soba narazie biegam po bankach, które udzielaja kredytu na działkę a domek chcę budować "za swoje"

Rozumiem że czekacie na pozwolenie na budowę? jak długo już? Jak tak czytam opinie to jakaś masakra i miesiacami czeka się na pozwolenie. ja ma tylko nadzieje że w Bydgoszczy pójdzie szybciej(pewnie się łudzę ale co tam)

pozdrowionka i trzymam kciuki za sprawne załatwienie papierków

Mam pytanie do wszystkich Lolkowiczów którzy są już po stanie surowym zamkniętym i tych którzy już go wykończyli. Chciałabym byście podali swoje koszty wybudowania Lolka, tak mniej wiecej, plus-minus. Bo zastanawiam sie czy jest on tani w budowie:rolleyes:

CZEKAM NA ODZEW:)

pozdrawiam...:wiggle: