Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam! My bedziemy budowali Lolka na wiosne...w Nakle nad Notecią (woj. kuj.-pom.) A teraz jestesmy juz na koncowym etapie spraw papierkowych, tzn. za kilka dni bedziemy juz skladac papiery by uzyskac pozwolenie na budowe. Podobno teraz czeka sie na nie od 3- 6 tygodni...pozniej znalesc tylko dobra ekipe, materialy i po zimie ruszac-rozpoczac spelnianie marzen!!!

• Odpowiedzi 1,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam,

cieszymy (ja i żona) facjaty, bo dostaliśmy wreszcie pozwolenie na budowę chaty, tj. Lola :) Jednak nie ruszym z budową przed wiosną, tym bardziej, że nasz Bob Budowniczy nie znajdzie dla nas czasu w tym roku. Chcemy jednak przed zimą kupić nieco materiałów, stąd prośba do wszystkich miłych Lolkowiczek i Lolkowiczków: napiszcie (na priv lub w temacie), ile na Lolka potrzeba np. porothermu (raczej na niego się zdecydujemy w wersji 25 P+W i styropian) albo maxów, ile stali do fundamentów, stropu (mamy częściowe podpiwniczenie z części południowej, a to przy stali chyba nie gra roli, a np. przy bloczkach bet.).

Jeśli kotś buduje/budował w okol. Wadowice - Bielsko - Oświęcim, to bardzo chętnie się skontaktujemy, wymienimy doświadczenia i będziemy wdzieczni za namiary na materiały.

Pozdrawiamy i powodzenia wszystkim Zalolkowanym życzymy :)

Dzisiaj dogadałem się z wykonawcą Lolka, od fundamentów po pokrycie dachu zaproponował mi 48 tys.

cześć ja również buduję Lolka, nie chce się wtrącać bo to nie moja sprawa ani tez nie wiem z jakiego regionu Polski jesteś, ale myślę ze to zdecydowanie za dużo, moja ekipa za ta sama robotę weźmie ode mnie 30.000 z częściowym podpiwniczeniem, chociaż miałem ekipy co krzyczeli 40.000 wiec naprawdę warto się zastanowić i poszukać czegoś tańszego. pozdrawiam Lolkowiczów

witam wszystkich lolkowiczów i że dopiero mozna powiedziec że zaczynam przygode z budowa bo jak na razie to tylko plany a Wy juz zaawansowani w tym temacie rozchodzi mi sie o:

mam dostac działke od rodziców 18,5m szeroka na ponad 200 m długa co daje prawie 5000 m. Działka jest działką rolna i jest przy drodze asfaltowej w sasiedztwie budynków gospodarst rolnych, podobno gmnny geodeta powiedział ze z budowa raczej nie bedzie problemu ale tylko podobno powiedział a druga sprawa moja tov to ze chciałbym sie obgrodzić mniej wiecej na 18,5m x 50m a reszta z tyłu by sobie rodzice obrabiali dalej a pożniej zostało by dla potomnych (-:

. czy po budowie domu cała działka stanie sie działka budowlana i jakie sa koszty podatku gruntowego od takiej duzej działki,

z góry dziekuje i przepraszam za odchodzienie od tematu głównego

witam forumowiczów

msz1 dzieki za pdf

lolek jest na etapie planowania bo juz lepszego projektu chyba nie znajde , ale do rzeczy lolek na stanąć na wsi na waskiej działce ,ogrzewany na paliwo stałe z wiadomego powodu, chciałbym umiescic prysznic w wc na dole ze zwzgledu iz na poczatek chciałbym zrobic sam dół a pieterko wraz z mozliwościami finansowymi ipowiekszajaca sie rodzinką a jak na razie tylko ja i żoncia .

koledzy forumowicze jezeli juz ktos tez takie miał plany i zapewne posiada wieksza wiedze w budowie lolka to prosze o porady co jeszcze można zmienic w tym pieknym projekcie bo wiadomo co głowa to pomysł

moj lolek.JPG

szuma

My równiez łazienke na dole powiększyliśmy ale w taki sposób że przesunęliśmy ścianki w lewo od strony wiatrołapu i kuchni. Więc będzie przejście do kuchni od strony korytarza również. Dobrze jest mieć wejście do kuchni nie tylko od strony salonu bo jak się przyjdzie do domu z dużymi zakupami to warto mieć bliżej do kuchni i nie musieć przechodzić przez salon.Poszerzyliśmy dom o 0.5metra od strony garaż i 0.5m- kuchnia. w łazience na dole wejdzie prysznic (po poszerzeniu) i dodatkowo będzie małe okno. Przy tak małej łazience z prysznicem dobrze aby było w niej okno - nie będzie tyle wilgoci. Okno w kuchni te od strony tarasu pomniejszyliśmy(jest niewiele większe od tego z garderoby), kuchnia tym samym jest bardziej ustawna. Mając 2 duże okna w kuchni ciężko jest ją zabudować. Na górze z większych zmian to podniesienie domu o jeden pustak oraz wyrównanie ściany od największego pokoju - bez wcięcia od strony balkonu - poniewaz balkon jest ciężko ocieplić i moga być duże straty ciepła w salonie od sufitu. To są nasze główne zmiany.

Witam wszytskich bardzo serdecznie... Właśnie przymierzam się do rozpoczęcia budowy LOLKA - a właściwie przygotowania się do budowy. W związku z tym ma prośbę do wszystkich dobrych duszyczek o podanie szacunkowych kosztów stanu surowego otwartego lub też potrzebnych materiałów - chciałabym do tego stanu budować z własnych pieniążków ale nie wiem czy mi wystarczy :) Bo jeżeli okaże się że jednak mam za mało to będę musiała zacząc starać się o kredyt... Jeżeli ktoś znajdzie chwilkę żeby wspomóc mnie radą to podaje swój adres mailowy - [email protected].

Pozdrawiam już wszytskich szcześliwców którzy mają już własny śliczny dome :D

Mam pytanie do grayman. Ile poszło Ci materiałów na ten stan co masz?? Chodzi mi o belit i cegłę na kominy.. Ściany fundamentowe wykonane są z bloczków czy wylewane betonem?? Pozdrawiam.

Czy ktoś buduje Lolka w okolicach LUBLINA????????????

Edytowane przez michal1980r

Hej "Lolkowicze"!!! My przed zima chcemy zdążyć z fundamentami. Długo się zeszło ale wreszcie ruszamy. Reszta startuje na wiosnę. Budujemy domek w systemie ścian jednowarstwowych (suporex 24x24x59 plus styropian na zewnątrz ale tu jeszcze myślimy jaka grubość (a raczej kierownik zadecyduje). Jeżeli ktoś z was buduje tą metodą to prosilibyśmy o ilości ile czego poszło. Pustak cały, polówka, cegła. Materiał chcemy kupić jeszcze w tym roku. Wiadomo vat idzie w górę. Może stawia ktoś Lolka w okolicy Sierpca (Mazowieckie).

michal1980r Wy z tego co widzę chyba macie ściany jednowarstwowe tak? My też budujemy odbicie lustrzane :)

Edytowane przez Aga&Aro

Do michal1980r.

Na SSO poszło ca:

910 sztuk betonu komórkowego 24cm

530 sztuk betonu komórkowego 12cm

2120 sztuk cegieł na kominy

350 sztuk cegieł klinkierowych

Proszę te dane traktować poglądowo, ponieważ były drobne zmiany

w stosunku do oryginalnego projektu.

Ściana fundamentowa jest z bloczka betonowego zakończona zbrojonym wieńcem.

Na ten rok kończymy sezon budowlany (nie licząc zabezpieczenia otworów i sprzątania).

http://ciechanow24.pl/lolek/forum/miniatura/P1030487.jpg

Pozdrawiam

Edytowane przez grayman

Ale walnąłem gafę. Nie zwróciłem uwagi że to nie zdjęcia domku michala1980r tylko graymana ale odpowiedź na swoje pytanie mniej więcej mam :)

Jeszcze pytanie do graymana jak grube ocieplenie elewacji planujecie? Jak coś czasem pomylę z nazewnictwem to się nie wkurzajcie. Ciągle się uczę bo raczej nie miałem z budownictwem do czynienia wcześniej.