Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

witam wszystkim budujacych lolkachcialbym sie dowiedziec na jakim poziomie cenowym kreuje sie budowa tego projektu jedni pisza ze jest to koszt 38 tys za stan surowy zamkniety drudzy mowia ze troche wiecej mowa tu oczywiscie o robociznie. nurtuje mnie wlasnie pytanie jaki jest mniej wiecej faktuczny koszt budowy lolka za sama robocizna no i materialy wiem ze zalezy od materialów ale jak byście mogli pomoc i udzielic jakis odpowiedzi byl bym wdzieczny. kolejne pytaie moze ktos z forumowiczow buduje badz wybudowal lolka w woj warminsko mazurskim niedaleko Olsztyna, bym byl wdzieczny o kontakt chetnie bym porozmawial.

w miedzy czasie pozdrawiam i zycze udanych budów.

• Odpowiedzi 1,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

witam wszystkim budujacych lolkachcialbym sie dowiedziec na jakim poziomie cenowym kreuje sie budowa tego projektu jedni pisza ze jest to koszt 38 tys za stan surowy zamkniety drudzy mowia ze troche wiecej mowa tu oczywiscie o robociznie. nurtuje mnie wlasnie pytanie jaki jest mniej wiecej faktuczny koszt budowy lolka za sama robocizna no i materialy wiem ze zalezy od materialów ale jak byście mogli pomoc i udzielic jakis odpowiedzi byl bym wdzieczny. kolejne pytaie moze ktos z forumowiczow buduje badz wybudowal lolka w woj warminsko mazurskim niedaleko Olsztyna, bym byl wdzieczny o kontakt chetnie bym porozmawial.

w miedzy czasie pozdrawiam i zycze udanych budów.

Co do cen robocizny to jest to bardzo rożnie ja płace mojej ekipie 30 tys za stan surowy zamknięty z częściowym podpiwniczeniem, miałem tez innych budowlańców co krzyczeli 41 tys i 45 tys. Po prostu trzeba poszukać i się potargować, dużo osób natomiast myśli że jak drożej płacą to będzie lepiej, nie zawsze jest jednak tak, np u mnie majster ma małą firmę ale pracuje na równi ze swoimi pracownikami. Zawsze można wziąć tez inspektora który za nas będzie pilnował roboty. Co do cen materiałów to wydałem 60 tys( to częściowe podpiwniczenie trochę pochłonęło) +wspomniane 30 za robociznę= 90 tys, a tak z grubsza można powiedzieć że 100 tys powinno każdemu spokojnie wystarczyć. Pozdrawiam i życzę wybudowania Lolka

Witam Was ;-)

bardzo się ciesze że mój Lolek podoba sie ....jestem strasznie zalatany , jedyny dzień w tygodniu to sobota . Jutro zrobie kilka zdięc i je opisze ....kotłownia i garaż jest już zrobiony .....a poza tym to gładzie gipsowanie i gipsowanie ...;-))))......we wtorek wchodzi do łazienki na poddaszu ...zobaczymy jak to wyjdzie ....podobno 2 tyg. i bedzie koniec

podrawiam

• 2 weeks później...
Ale wam zazdrościmy że już wasze Lolki prawie gotowe. Cieszymy się jednak że wreszcie u nas coś ruszyło. Wykopy i zbrojenie ław już gotowe. W poniedziałek zostanie wylana ława i po 4-5 dniach staną ściany fundamentowe z bloczka. Ława została zwężona z 70 na 60 cm bo u nas nie było sensu robić tak mocnych fundamentów jak przewidział projektant.

Rafaello901 super wyszła ta łazienka. Na początku nie podobał mi się pomysł z taka kabina prysznicowa ale teraz zmieniam zdanie. Temperaturę ustawiasz tylko na piecu czy masz coś na styl sterownika "pogodynka" który sprawdza tez temperaturę na zewnątrz? Znajomy założył coś takiego i pomimo kosztu (sam sterownik 3 tyś) to piec utrzymuje temperaturę 23 w domu i sam zmienia swoją temperaturę w zależności od pogody na zewnątrz. Oczywiście spadło zużycie w jego przypadku ekogroszku. Mam nadzieje że za bardzo nie zakręciłem ;)