Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

muminki

Oczywiście że mogę ;-) tylko o co konkretnie chodzi .....o jakie fotki . Przypomniała mi sie jedna sytuacja z rozmowy ze swoim murarzem ...tz. pytałem go o rodzaj pustaka - gęstoś pęcherzyków ..inaczej przewodzenie ciepła ...mówiłem mu że martwie sie jakością tej ściany ......on się roześmiał ....spokojnie , bdziesz jeszcze miał na co wydawać kase ...poczekaj ;-) 24 pustak i do tego styropian i będzie ciepły jak ta lala ;-) ...Jest to sprawdzona praktyka ponieważ w okolicy z dwoma właścicielami rozmawaiłem u ktorych owy murarz stawiał domki ....Dziś mi powiedział ...uwaga że na początku Listopada mogę się wprowadzać ....;-/ ...;-)))...nieźle co ?

pozdrowionka dla całej reszty

Ja też dość długo zastanawiałem się nad wyborem materiału. Dzisiaj policzyłem sobie współczynniki przenikania ciepła dla kilku konstrukcji ścian + 15cm styropianu tym kalkulatorem: http://www.termoorganika.com.pl/kalkulator/kalkterm.html.

Chyba zdecyduję sią na suporex + styropian 15cm, ściana tej konstrukcji ma bardzo dobre właściwości cieplne a poza tym suporex to dość nie drogi materiał.

Rafaello, czy budowałeś twój dom na klej czy też używałeś tradycyjnej zaprawy?

Witam Was oraz Ciebie ogórb13 ;-) .....miedz jest tylko przy samym piecyku reszta w rurkach z tego spec. tworzywa jest ok ....ale wiecie co ? podgrzewana podłoga - bajka super ;-))))) strzał w 10 ! jest cieplutko mmmmmmmmmmmmmmmmmm;-)

Piec jest 17 KW ...moge palić miał ,śmieci no głłównie eko-groszek ...oj przeszedłem szkołe palenia ;-/ KUpiłem elegancki groszek z Liroja ...ładnie fajnie pakowany w woreczki foliowe szt. 5 .....no i pora uruchomić piec ;-))) Groszek miał na imie "Tani Opał" kaloryczność i wszystkie tam takie rzeczy super - oczywiście tylko napisane ;-)

tydzień walczyłem z piecem ...dzwoniłem do instalatorów itd ......z pytaniem o co chodzi z tym piecem , dlaczego mi po kilku godzinach gaśnie ...

Co się okazao ?.......zmieniłem groszek kupiłem na próbe inne .....straszna różnica ....z tamtym to tak było jakbym kamienie chciał spalić . Teraz jest wszystko ok ;-))) Mam super eko=groszek workowany za 795 / t. uuuufffffffff ;-)))))

Witam serdecznie,

buduję dom podobny wielkościowo do Lolka i mam pytanie odnośnie kosztu instalacji hydraulicznej c.o. i wody. Czy mogłabym prosić o takie krótkie podsumowanie kosztów ... tzn. jakie materiały i za ile zużyłeś?

Przymierzam się do tego, ale nie wiem, czy w obecnej chwili mnie na to stać :(. Pozdrawiam i gratuluję wybudowania świetnego domu.

Betusia

Stan surowy zamknięty za 180tys. zł "Lolek"???? Z czego zamierzasz budować???

Michal, nie stresuj się tyle zakładam na wszelki wypadek, jeżeli uda mi się zmieścić w 155tys jak Emde to tym lepiej, więcej kasy zostanie mi na wykończenie. Budował będę chyba z Siporexu (na 90%) lub z Porothermu gr 30cm.

msz1 czy liczysz z instalacjami? Mi ekipa wyliczyła stan surowy otwarty - fundament, mury, strop, dach bez drzwi i okien za 95tys. robocizna z materiałem. Budowa z suporexu na klej. No i tak się zastanawiam co zawiera ta cena którą przewidujesz. Pozdrawiam.

msz1 czy liczysz z instalacjami? Mi ekipa wyliczyła stan surowy otwarty - fundament, mury, strop, dach bez drzwi i okien za 95tys. robocizna z materiałem. Budowa z suporexu na klej. No i tak się zastanawiam co zawiera ta cena którą przewidujesz. Pozdrawiam.

Ja mówię o stanie surowym zamkniętym, poza tym w cenę wliczam też dokumentację i wykonanie przyłączy.

chcialbym wiedziec ile potrzeba pustakow na lolka powiekdzonego o 0.50 od strony garazu i kuchni ? zakupilem juz 28 palet jakies 180m2 jezeli dobrze pamietam, ale nie wiem czy to nie zamalo? a zdrugiej strony moze ktos wie ile potrzeba kabli elektrycznych (metrow )? dzieki za odpowiedzi , podaje tez moj e mail [email protected]

figurka79 jeżeli chodzi o porotherm 25 to my zużyliśmy jakieś 1560 sztuk podnosząc ściankę kolankową o jeden pustak nie powiększaliśmy domu o dopuszczalne 0,5 m arbo125 jeżeli chodzi o przewody to na dzień dzisiejszy poszło jakieś 230 m 3x1,5mm2 i niecałe 200m 3x2,5mm2 do tego 40m 4x1,5mm2 i 20m 5x4mm2 ale zużycie zależy jak mocno rozbudujesz instalacje my nie oszczędzaliśmy za bardzo :) do tego mam kupione 200 m przewodu antenowego i 200m przewodu 8x0,5mm2 na instalacje alarmową. Korzystając z okazji wrzucam zdjęcia naszego domu z oknami :)

IMG_2777.jpg

IMG_2775.jpg

IMG_2780.jpg

IMG_2788.jpg

IMG_2754.jpg