Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam,

jestem zainteresowany projektem Lolka lecz chciałbym zobaczyć ten domek już wybudowany, więc poproszę o kontakt osoby które wybudowały ten domek w okolicach Radomia lub Wrocławia. Poproszę o kontakt na maila [email protected].

Z góry bardzo dziękuję

• Odpowiedzi 1,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Chodzi o to, że w projekcie, przynajmniej w części rysunkowej nie podali na jakiej wysokości należy umieścić okna. Może jest to zawarte w opisie technicznym, muszę sprawdzić.

Witam, wszystko zależy z jakiego pustaka budujesz i jakiej wysokości chcesz mieć okna. U mnie okna są na wysokości 105 cm od chudziaka (4 pustaki) do tego trzeba doliczyć 10 cm styropianu, 6 cm wylewki i jakieś 2 cm np na płytki. Wysokość otworu okiennego 142 cm, ściny z Leier 30. W projekcie okna masz 120 więc parę cm trzeba doliczyć.

Pozdr.

Witam serdecznie wszystkich miłośników Lolka ;] My również postanowiliśmy wybudować ten projekt. Uważam, że jest najlepszy :)

U nas papierologia trwa, czekamy na pozwolenie na budowę i mamy zamiar ruszyć na początku czerwca. Ta stronka to naprawdę rewelacja, tyle przydatnych porad i uwag, wiele można się dowiedzieć. Nasz Lolek powstanie w woj. pomorskim.

Pozdrawiam wszystkich sympatyków Lolka:)

Witam wszystkich Lolkowiczów :)

Wraz z żoną wybraliśmy właśnie ten projekt i jestesmy nim zachwyceni . Również czekamy na zezwolenie na budowe którego spodziwamy sie w połowie kwietnia :)

Start budowy planujemy na maj i juz nie możemy się doczekać :D Nasz Lolek będzie stał w okolicach Częstochowy

Pozdrowienia dla wszystkich Lolko maniaków :)

Od dłuższego czasu śledzę forum , bardzo ciekawe źródło wiedzy a szczególnie miło ogląda się Wasze foty ukończonych, częściowo wykończonych domów :)))

Szukałem ale jest tak duzo wpisów ,że niestety nie mogłem znaleść nic na temat kominów , z jakich materiałów wykonywaliście i jak to finansowo wygląda ?

http://images35.fotosik.pl/587/2725675f2cddc7b5med.jpg

Zalewanie stropu :)

Miało nie być zmian ale w trakcie kilka weszło w życie a kilka jeszcze wejdzie:

-usunięcie i tak zaślepionych kanałów wentylacyjnych z komina na parterze co dało szersze przejście przy wc do kuchni

-dodanie 40 cm do balkonu (teraz ma 160 a nie 120). Będzie troszkę wystawał poza dach ale nam to nie przeszkadza.

-ściana kolankowa pójdzie o 1 pustak do góry

-drzwi z garażu do kotłowni pójdą na środek (będą przesuwne) żeby zrobić miejsce dla zmiękczacza wody.

Witam!

Jeżeli ktoś poszukiwałby projektu domu LOLEK to bardzo chętnieodsprzedam swój projekt. Mieliśmy z mężem budować LOLKA, ale trafił się okazyjnie fajny gotowy już domek więc projekt leży w szafie. Cena projektu ok 700 zł.

Tel. 605 118 461

Pozdrawiam Kucza Agnieszka

Stali kupowałem na strop 50 12 metrowych prętów fi 12 i 100 6 metrowych prętów fi 6 ale tego wystarczy jeszcze na wieniec a mamy dodatkowo wysunięty balkon o 40 cm. Zbrojenie jest jak w bunkrze :) Betonu poszło 12,5 metra i zmarnowało się tyle co z dwóch taczek więc myślę że nieźle majster wyliczył.

Aga&Aro napisał: "usunięcie i tak zaślepionych kanałów wentylacyjnych z komina na parterze co dało szersze przejście przy wc do kuchni"...Moje pytanie brzmi o co chodzi z tymi kanałami wentylacyjnymi bo nie rozumiem jak zaślepionych ? Kanałów wentylacyjnych w domu nigdy za wiele i żeby jeszcze je likwidować tylko po to żeby mieć szersze przejście o 15 cm które i tak jest na tyle szerokie żeby swobodnie się poruszać zupełnie dla mnie niezrozumiałe...

Aga&Aro napisał: "usunięcie i tak zaślepionych kanałów wentylacyjnych z komina na parterze co dało szersze przejście przy wc do kuchni"...Moje pytanie brzmi o co chodzi z tymi kanałami wentylacyjnymi bo nie rozumiem jak zaślepionych ? Kanałów wentylacyjnych w domu nigdy za wiele i żeby jeszcze je likwidować tylko po to żeby mieć szersze przejście o 15 cm które i tak jest na tyle szerokie żeby swobodnie się poruszać zupełnie dla mnie niezrozumiałe...

Wentylacja będzie oczywiście wykonana a u nas w projekcie te kanały na parterze są zaślepione. Co do ilości kanałów to oczywiście ich ilość musi być ograniczona bo ciekawe ile by wyniosły straty ciepła zimą więc ich liczba nie może być ani za duża ani za mała. Porobienie tyle kanałów ile się da to bardzo mylne podejście. Dla jednego to przejście jest wystarczające a dla nas nie. Każdy buduje pod siebie a my mieliśmy taki kaprys żeby było szersze ;)

Edytowane przez Aga&Aro

drodzy lolkowicze poszukuje szkiców lub gotowych zdjęć łazienki na dole z prysznicem czy to w ogóle wyjdzie i jak wygląda a wiem ze kiedyś coś takiego widziałem , cała łazienkę już w płytkach i nie mogę teraz tego znaleźć a prysznic by sie przydał na dole nawet ze wzgledu ze na początek tylko dół bedzie wykończony a góra z czasem i jak many many pozwoli

Czy można umieścić zdjęcie 1 strony Projektu LOLKA, bo odkupiliśmy od kogoś na allegro i nie wiemy czy to nie kserówka. Brak na wszystkich hologramu, czy po prostu DOMINANTA go nie ma??? i czy jest potrzebna faktura za projekt np. do adaptacji bo takowej nie otrzymałem

Bardzo prosimy o pomoc!!!

Edytowane przez szuma2