Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• 1 month później...
  • 2 weeks później...

Msz1, piękny Lolas ci się buduje :) Zazdroszczę, bo my dopiero na etapie piwnicy, z której wyjść nijak nie możemy i chyba na tym w tym roku się skończy nasze budowanie.

Aga&Aro, macie drewniany strop w salonie? Też o tym myślałam, ale nie jestem pewna, czy moi murarze sobie z czymś takim poradzą.

Czesc wszystkim!

Wybralismy z zona Lolka w lustrzanym odbiciu.

Jako, ze zalatwiamy papierki i przymierzamy sie do zakupu projektu, mamy troche czasu na poszperanie/podpytanie na forum.

Czy ponizsze zmiany, ktore chcemy wprowadzic wymagaja interwencji projektanta, czy wystarczy dziennik budowy lub zmiany w ramach adaptacji?

- likwidacja bocznego okna w kuchni

- rezygnujemy z kominka

- wyjscie na taras na tyl domu, a okno pod balkonem

- brak komina i scianek dzialowych w garazu /likwidacja kotlowni/

- drzwi w garazu na tyl domu

- likwidacja jaskolki na rzecz okna dachowego w lazience

- likwidacja garderoby na rzecz lazienki

- komin w salonie z trzema otworami wentylacyjnymi, /3x1 zamiast 2x2/

- przesuniecie okna kuchennego blizej szczytu lub/i przesuniecie toalety i wiatrolapu do linii drzwi wejsciowych

- likwidacja drzwi do garazu z wiatrolapu /wneka zabudowana szafa/

- dodanie okna dachowego lub swietlika nad schodami /schody drewniane z postojem/

- likwidacja obu okien dachowych w pokoju z balkonem

- likwidacja filaru przy schodach /ewentualnie/

To chyba wszystko.

Co Wy na to? Przejdzie?

Sciana dwuwarstwowa: suporeks+styropian 15/20 cm, deskowanie+papa+blacha.

Ogrzewanie gazowe, kanalizacja i woda miejskie, prad.

Start wiosna'2012 /na Euro, hihi/.

pozdrawiam

p.s.

Serdeczne podziekowania dla Pani Małgorzaty z Ciechanowa za zaproszenie do swojego Lolka. Zycze szybkiej przeprowadzki. :)

Edytowane przez robertms

Bardzo dawno mnie tu nie było. Lolek powoli się buduje:

Skończyliśmy tynki...

Zaczynamy podłogi na parterze. Mamy ogrzewanie odłogowe. Wybraliśmy woodentic ochra. Płytki proste i ślicze...

Na górze będziemy mieli białe panele na sufitach w pokojach i korytarzu...

Wybudowaliśmy garaż...

PA010005.jpg

PA010006.jpg

P9060023.jpg

P8200018.jpg

PA010003.jpg

PA010005.jpg

PA010006.jpg

P9060023.jpg

P8200018.jpg

PA010003.jpg

Elizakop, fajnie, że już jesteście na tym etapie. Zazdroszczę. Nie mogę doczekać się już naszego Lolka. A co gorsza, dowiedziałam się ostatnio, że nasi murarze zaczną u nas dopiero na wiosnę, bo teraz nie chcą ryzykować - wiadomo, pogoda niepewna, możliwe już mrozy. Tak że wciąż mamy tylko piwnicę, ale za to już ocieploną :)

Elizakop, a te stropy na suficie to takie zwykłe panele? Czy drewno? Mogłabyś napisać coś więcej o kosztach montażu takich paneli. Bardzo ładnie wyglądają. Chciałabym takie w pokoju dziecięcym. Pozdrawiam serdecznie. Dorota

Tak to są zwykłe tanie panele plasikowe. Rodzice mają takie na sufitach w swoim domku. Bardzo dobrze się sprawują i łatwo czyszczą. Niestety kosztów nie znam, bo dla nas mój tato je układał. Zresztą wszysko sam robił oprócz dachui elewacji zewnętrznej.

Też bym teraz zrobiła piwnicę, gdybym mogła zacząc budowę od początku :)

• 2 weeks później...

Witam wszystkich Lolkowiczów. Mam mały problem - nie wiem jak wytłumaczyć mojemu murarzowi postawienie ścianki działkowej w łazience. Mogałbym poprosić o jakieś zdjęcia na forum lub przesłanie ich na mojego maila?

Pozdrawiam

[email protected]

• 3 weeks później...