renata2005tychy 14.10.2012 17:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2012 DoraMichal Andrychów bliziutko , często jadę tamtędy Mnie też kusiło wzięcie kredytu, właściwie już mieliśmy decyzję. Zaczęliśmy się starać mając zalane ławy,kupione bloczki,materiał na dach. Po zrobieniu operatu ,pani wyliczyła że trzeba nam 250 tyś. Kredyt na 20 lat po 1900 zeta. Nie muszę pisać ile nocy nie przespałam ze stresa ;( Z kredytu zrezygnowaliśmy i szczerze powiem że już bylibyśmy zarżnięci ... Jakoś poszło , pożyczki z pracy, jakieś oszczędności i mamy co mamy -przede wszystkim spokój Też mnie denerwuje że jeszcze parę lat, zimą zrobimy prąd potem ocieplimy dach , jakoś pójdzie. Jeśli masz gdzie mieszkać i jesteś młoda to spoko - dasz radę powolutku Może się kiedyś spotkamy i ponarzekamy ) Pozdrawiam Renata Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
msz1 14.10.2012 17:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2012 Pozdrawiam wszystkich lolkowiczów. U mnie kuchnia już prawie wykonana, w przyszłym tygodniu powinni zamontować szkło na ścianach i to już będzie finito. Wrzucę oczywiście zdjęcia. Ostatnimi czasy zrobili mi również schody, wykonawca polecony na forum domlolek.pl, wykonanie bardzo profesjonalne. Jeżeli chodzi o podłogi to na gotowo z listwami wychodzi między 160 a 170zł za m2, ale listwy zamontuję dopiero w styczniu jak wezmę zwrot VAT za materiały budowlane. W nadchodzącym tygodniu oprócz kończenia kuchni będą montować mi drzwi oraz odwiedzi mnie mój hydraulik i zarobi biały montaż i wszystkie podpięcia. W listopadzie wpuszczam ekipę malarską i gdzieś około 15.11 mam nadzieję już zamieszkać w nowym domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
msz1 14.10.2012 17:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2012 DoraMichal - na zdjęciu widzę że jednak zostawiliście wjazd na garaż. Czyli mam rozumieć, że decyzja o przerobieniu go na pokój zapadła spontanicznie podczas budowy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
renata2005tychy 14.10.2012 17:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2012 msz1 No no to święta w nowym domu Kiedy składałeś zeznanie do skarbówki? My oddaliśmy 13 września i zastanawiam się czy czekają ze zwrotem równe 4 miesiące, czy jest szansa wcześniej dostać kasę... Czekamy na fotki A masz projekt schodów? Renata Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
msz1 14.10.2012 18:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2012 Ranata, raczej trzeba poczekać te 4 miesiące. Myśmy próbowali przez znajomą ze skarbówki załatwić wcześniej ale się nie dało, powiedziała, że są jakieś tam ich wewnętrzne procedury i nie ma szans. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
msz1 14.10.2012 18:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2012 To jest wizja architekta wnętrz, jak wstawię zdjęcie schodów w realu to będzie porównanie, na razie nie chcę wstawiać bo stopnie wyłożone są tekturą.http://i909.photobucket.com/albums/ac299/msz1/8.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
renata2005tychy 14.10.2012 19:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2012 No wizja piękna , w realu pewnie będzie bajecznie wyglądać. Nasze schody będą skierowane w stronę okna . Teraz to już nie ma wyjścia,bo przenieśliśmy kominek na ścianę przy garażu. Mam nadzieję że będzie ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maddie Aine 14.10.2012 20:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2012 Witajcie. No niestety u nas budowa domu odwlokła się na czas nieokreślony z powodów rodzinnych, a dokładnie choroby mojej mamy, ale wciąż myślimy o budowie i odkładamy co się da. Lolek będzie powiększony, ale nie odbicie lustrzane, będzie też okno dachowe zamiast Jaskółki. Oczywiście dziewczyny jak macie ochotę wpadajcie na kawkę, chętnie wymienię się informacjami na temat Lolka i nie tylko. Msz1 piękne schody Ci się szykują i gratuluję terminu przeprowadzki. Nie ma to jak swój domek. Pozdrawiam wszystkich. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DoraMichal 15.10.2012 00:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2012 Msz1, schody genialne. My planujemy całkowicie drewniane, takie zawieszane, biegnące w kierunku drzwi tarasowych. Też chcemy w końcu rozliczyć vat i szkoda, że tak długo trzeba czekać na zwrot. Sami robicie rozliczenie? Ja się trochę obawiam, że narobię błędów i chyba zwrócę się z tym do jakiejś księgowej. Co do przerobienia garażu, to na pewno będziemy zamurowywać wjazd i przerabiać na pracownio-komputerownię z wejściem niestety z wiatrołapu. Chcemy tylko dokonać adaptacji projektu pod kątem tej zmiany i jeszcze kilku mniejszych, które wyszły podczas budowania, np. zwiększenie kubatury piwnicy i okna do garderoby. Msz1, a ty co masz w tym pomieszczeniu, w którym miał być garaż? Pewnie o tym pisałeś wcześniej, ale ciężko znaleźć tą informację. Byliśmy kiedyś w lolku, w którym w tym właśnie miejscu ludzie zrobili sobie dużą łazienkę z dużym oknem. Na górze bodajże zrezygnowali z kolejnej łazienki. Nie wiem, mi jakoś dziwnie się widzi łazienka z tak dużym oknem od frontu domu Renata, fajnie byłoby się spotkać i pozwiedzać nasze lolki. Ostatnio kusi nas zadłużenie się u mojej mamy i wstawienie okien na zimę, więc może jak będę miała już dach i okna, to będzie się już czym pochwalić. Na razie jutro wchodzi murarz, aby wykończyć szczyty i kominy a na początku listopada ekipa od dachu. Oby pogoda jako tako wytrzymała. Pozdrawiam ciepło wszystkich! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elizakop 15.10.2012 06:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2012 Msz widzę, że będą schody nowoczesne i eleganckie. Bardzo podobają mi się te pręty balustradowe. Pewnie świetnie będą wyglądac w realu. Czekamy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elizakop 15.10.2012 06:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2012 Dora, my też budujemy systemem gospodarczym. Zawsze dalekim łukiem omijaliśmy kredyty. Zwłaszcza mój mąż. Budowa dłużej, ale spokój w głowie jest bardzo ważny. U mnie jak tylko jakiś stres się pojawia, to zaraz za nim przybywa atak egzemy,,,brrr, Spokojnie i powolutku do celu. Skończycie i napewno się nie obejrzysz kiedy. U nas budowa trwa juz prawie 4,5 roku, a przeciągnie się jeszcze o następny rok lub dłużej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
renata2005tychy 15.10.2012 19:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2012 Właśnie wyczytałam, że odliczenie vat ma być zniesione od 2013 roku , to by było dopiero. Też próbowałam sama rozliczyć, ale miałam tyle korekt do faktur ,że w końcu dałam z tym spokój. Zaniosłam papiery do biura rachunkowego i pani mi to rozliczyła za 100 zł. Mam nadzieję że mnie nie będą wzywali Przyjdzie czas i będziemy robić lolkowe nasiadówki ) Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
msz1 16.10.2012 09:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2012 Witam. Dora - zamiast garażu mam również pracownię. Z racji tego, że zawodowo zajmuję się projektowaniem mostów i czasami przychodzi mi popracować po południu to przerobiłem ten garaż na pokój, wejście doń jest z salonu.Rozliczenie VAT dałem do wykonania księgowemu, wyszło coś ponad 16tyś a człowiek wziął za to 300zł.Jeżeli chodzi o schody to zrobiliśmy ażurowe a nie pełne jak na projekcie, z projektu została natomiast balustrada, która to przestrzeliwuje sie przez górne stopnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DoraMichal 17.10.2012 01:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2012 Msz1, u mnie wejście do pracowni niestety będzie z wiatrołapu, ale może nie jest to złe rozwiązanie jeśli pomyślę o przyjmowaniu w domu jakiś obcych "petentów" :) Chciałam Was dopytać jeszcze, co robiliście z drewnianymi słupami podpierającymi więźbę. U nas wychodzą one w ścianie po obu stronach klatki schodowej. Mamy dylemat, czy zostawić je widoczne, czy zamurować (tylko czy tynk nie będzie odpadał) czy wyciąć? Może ktoś miał podobny problem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
msz1 18.10.2012 08:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2012 Zamiast słuków drewnianych zrobili mi betonowe wylewane, ich zbrojenie było kotwone w płycie stropowej na klej epoksydowy firmy HILTI. Tynk z drewnianych słupów raczej nie będzie odpadał ale mogą pojawić się pęknięcia na styku drewna z cegłą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DoraMichal 21.10.2012 01:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2012 Msz1, dzięki serdeczne za odpowiedź.Mam pytanko, jak rozwiązałeś sprawę podłogówki i drewnianej podłogi? Mamy typowy dylemat (choć to jeszcze dość odległa sprawa) - czy dechy i grzejniki, czy gres i podłogówka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maddie Aine 21.10.2012 15:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2012 DoraMichał podłogówka nie oznacza, że w salonie mają znaleźć się płytki. W dzisiejszych czasach mamy naprawdę różne rozwiązania np wysokiej jakości panele podłogowe lub drewno, ale o to najlepiej pytać w sklepie, w którym będziecie się zaopatrywać, oczywiście kamień szybciej się nagrzewa i lepiej przewodzi ciepło ale nie jest to konieczność. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DoraMichal 24.10.2012 20:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2012 Maddie Aine, oczywiście wiem, że są różne możliwości, ale nie chcemy np. kupować drogiego drzewa egzotycznego, a nie jesteśmy też przekonani do paneli w salonie (może będą w sypialniach). Poza tym jest wiele opinii przekonujących, że nawet to lepsze drewno po jakimś czasie pod wpływem temperatury się rozeschnie i - jak piszesz - słabo przewodzi ciepło. Póki co mamy problem, czy kominy (będą tynkowane) okładać styro i tynkować przed obróbką blacharską, bo myślę, że blacha powinna iść na mur, a potem styro i tynk, a jeśli zrobię odwrotnie, to blacharz może sobie nie zadać trudu z wcinaniem się pod styro. Czy ktoś w ogóle tynkował komin? Jeśli tak, to jak to rozwiązaliście w szczególe? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maddie Aine 26.10.2012 07:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2012 Oczywiście jeśli nie lubisz paneli to nie ma o czym mówić, a powiem Ci że płytki w salonie wcale nie wyglądaj źle, mój brat ma płytki na podłogówce i jest cieplutko no i w stopy tak przyjemnie ciepło a zawsze możesz kupić płytki które imitują drewno Co do kominów to nie wiem, muszę poszukać pewien artykuł, jeśli go znajdę napiszę cosik. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
msz1 02.11.2012 08:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2012 "Msz1, dzięki serdeczne za odpowiedź. Mam pytanko, jak rozwiązałeś sprawę podłogówki i drewnianej podłogi? Mamy typowy dylemat (choć to jeszcze dość odległa sprawa) - czy dechy i grzejniki, czy gres i podłogówka." Podłogówka jest u mnie tylko tam gdzie połozone są płytki. Od 2 tygodni mam już uruchomione ogrzewanie i muszę powiedzieć, że podłogówka to piękna sprawa, szczególnie jak człowiek wychodzi mokry spod prysznica i stąpa po ciepłej podłodze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts