Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• 3 weeks później...

Nawet nie miałem pojęcia że istnieje fabryczna wersja z większym garażem.

Fajny pomysł z tym garażem. My powiększyliśmy dom dwa razy o 0,5m.

Negatywne to jeszcze mniej miejsca w i tak miniaturowych pokoikach na +1p zwłaszcza w pokoiku pomniejszanym zazwyczaj przez przesunięcie ścianki łazienkowej przy oknie.

Edytowane przez Pawlo111

Nawet nie miałem pojęcia że istnieje fabryczna wersja z większym garażem.

Fajny pomysł z tym garażem. My powiększyliśmy dom dwa razy o 0,5m.

Negatywne to jeszcze mniej miejsca w i tak miniaturowych pokoikach na +1p zwłaszcza w pokoiku pomniejszanym zazwyczaj przez przesunięcie ścianki łazienkowej przy oknie.

A na jakim etapie jest twój Lolek??

Jakie zmiany wprowadziliście jeżeli chodzi o podstawową wersję.

Nasz Lolek czeka na okna i tynki. Instalacje woda i prądy gotowe. Dach gotowy.

Jak wspominałem powiększyliśmy dom o 0,5m od strony salonu i 0,5 od strony garażu, powiększyliśmy wjazd do garażu z 2,5 do 3m. Przesunęliśmy ściankę jak większość ludzi w łazience by nie dzieliła okna na pół w stronę pokoju, w ścianie - klatka schodowa/sypialni wstawiliśmy luxfery by doświetlić klatkę, podnieśliśmy ściankę kolankową o 1,5 pustaka gazobetonowego, rezygnujemy z wstawiania drzwi parter-łazienka/kuchnia, powiększyliśmy okno garderoba do rozmiarów okien kotłownia i garaż, zlikwidowaliśmy dwa słupy drewniane w ścianach piętro w zamian poszerzone zostały ściany, podnieśliśmy grubość posadzek piętro i parter i ocieplenie poddasza i odpowiednio podnieśliśmy wys. pomieszczeń. To tyle pamiętam.

podnieśliśmy ściankę kolankową o 1,5 pustaka gazobetonowego

Ściany zewnętrzne budowałeś z gazobetonu jakiej grubości?? i czym ocieplone??

w ścianie - klatka schodowa/sypialni wstawiliśmy luxfery by doświetlić klatkę

można poprosić jakieś zdjęcia żeby zobaczyć jak to wygląda ;)

I mam pytanie do schodów masz wylewane??

Schody będą drewniane z drewna tak jak w projekcje bez tego ozdobnego słupa.

Betonowe odrobine tańsze ale salon mały i drewniane nie przytłaczają tak mocno jak betonowe - optycznie więcej miejsca przy drewnianych.

Beton komórkowy jest łatwiejszy w obróbce, mniej zniszczeń przy instalacjach - bruzdy, otwory itd... sam jestem budowlańcem i tyle.

Miałem ochotę wybrać silkę ale przeciw przemawiało głównie - problem ze znalezieniem wykonawcy znającego materiał, i negatywne doświadczenia co do wytrzymałości spoin - z silikatami słabo się wiąże zaprawa, kleje itp. i kłopoty z wykonaniem bruzd otworów.

No ja też raczej skuszę się na schody drewniane. Masz już może jakąś wycenę???

Jeśli chodzi o budulec to chyba zostanę przy pustakach ceramicznych myślę teraz tylko czy 25 + 15 styro czy 30 + 10 styropian.

Pierwsza wersja 25+15 styropianu napewno będzie cieplejsza a w projekcie jest 25 cegły to konstrukcyjnie napewno wystarczy.

My mamy 24 gazobeton + 15 ocieplenia wełna lub styropian [ w niedalekiej przyszłości]

Wycen nie robiliśmy ale z tego co się dowiedzieliśmy to rozpiętość cenowa realna od 7 tys. sosna schody + sosna barierki

do 20 tys. tańsze egzotyczne schody + barierki - kwasówka + wstawki z tego samego drewna,

między tymi cenami schody dębowe, jesion, buk, ale większość raczej bliżej 20 niż 10 tys.

Na projekcie widać że od strony kuchni przy kominie jest wnęka jakie ona ma wymiary?? Czy spokojnie wejdzie tam lodówka pod zabudowę ???

No i czy to dobre miejsce na lodówkę przy kominku???

Tak wnęka przy kominku jest dla lodówki.

Czy dobre miejsce nie wiem ale też tam umieszczamy lodówkę.

Prawidłowo wykonany kominek nie jest groźny dla lodówki, powinien mieć płytę izolacyjną najlepiej z wermikulitu przyklejoną od strony pleców-słupa żelbetowego, który zresztą też stanowi jakąś barierę dla ciepła.