Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

A można poprosić jakieś zdjecia?

Jaki alarma macie i ile mniej wiecej kosztował??

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/cfce031cd1b4d81f.html

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/917ee0ea77712d09.html

Satela Integrę 256 - sporo [same materiały]

Alarm wraz z czujkami pożarowymi, czujkami tlenku węgla, zalania wodą, sterowaniem światłem, rolet,

Edytowane przez Pawlo111

• Odpowiedzi 1,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Nie mam projektu ze sobą a po delegacjach się wlokę tylko tak mi się wydawało.U nas wyszło coś pewnie koło 260~270.

Zresztą nie jest to takie ważne da się normalnie żyć i 250cm.

Bardziej pilnowałem aby podwyższyć piętro bo tam każdy centymetr pomniejsza powierzchnie.

Całe piętro podnieśliśmy chyba o pustak albo 1.5.

Fotki były ze zdjęciem rozdzielki elektrycznej.

My mamy dopiero etap tynków, jeszcze przed posadzkami i ogrzewaniem podłogowym.

Było kiedyś ciekawe forum specjalnie dla Lolkowiczów ale od roku znikło z netu razem z naszymi fotkami.

Na całe szczęście sporo ciekawych fotek różnych Lolków zdołałem przechwycić wcześniej.

Edytowane przez Pawlo111

no też ubolewam nad brakiem forum Lolka.

Ja buduję Lolek N2G z podwójnym stanowiskiem na garaż. Co to podniesienia góry to mam naprawdę wysoko. Ściana kolankowa składa się z 5 kamieni i powiem szczerze że pokoje u góry wyjdą wysokie na ponad 3 metry. Dźwigając ścianę kolankowa trzeba wziąć pod uwagę że automatycznie i okna dachowe pójdą wyżej.

Fotki były ze zdjęciem rozdzielki elektrycznej.

Wstaw jeszcze raz linki z elektryką chętnie podpatrzę.

• 4 weeks później...
Pawlo111

A możesz przesłać na emaila te fotki ze starej stronki Lolkowiczów ?? A może założył byś tutaj jakiś folder ??

:confused:

Oto próbka.

Nie mam zgody właścicieli fotek mam nadzieję że się nie obrażą a jest to zbieranina z muratora i tamtego forum i prywatnych zdobytych na żywo.

DSCF0407.jpg

LOLEK X (116).jpg

04b0f5425df4de07.jpg

9158-a869cfd909c7589fbb29f366f39bda06.jpg

Edytowane przez Pawlo111

Ja buduję Lolek N2G z podwójnym stanowiskiem na garaż. Co to podniesienia góry to mam naprawdę wysoko. Ściana kolankowa składa się z 5 kamieni i powiem szczerze że pokoje u góry wyjdą wysokie na ponad 3 metry. Dźwigając ścianę kolankowa trzeba wziąć pod uwagę że automatycznie i okna dachowe pójdą wyżej.

Wstawiłem same fotki rozdzielki.

DSCF1141.jpg

DSCF1139.jpg

DSCF1144.jpg

O oknach dachowych popieram ale rozważając za i przeciw zyskujemy dużo przestrzeni kosztem braku możliwości przyglądania się przez dwa okna w sypialni

w której zresztą są drzwi balkonowe.

• 3 weeks później...
  • 1 month później...

Jak ktoś się wykosztował na solidny kosztorys to raczej za darmo się nie podzieli.

My nie posiadamy kosztorysu - budujemy za swoje to znaczy powoli i nie koniecznie najtańszymi materiałami.

Zresztą myślę że kosztorys aby był dokładny musi być świeży i z rejonu zbliżonego do waszego bo ceny robocizny, transportu, betonu itd... różne w różnych rejonach.

Kosztorys zależny od standardu i rodzaju materiałów [z czego ściany? Gazobeton, poroterm, silka, ściany trzywarstwowe czy dwu? Strop teriwa czy monolit? Dach pod blachą czy dachówka? Deskowanie pełne czy membrana? Dom ogrzewany pompą ciepła, ekogroszkiem, zasypowy czy gazem? Kominy dwa jeden czy wcale? Wentylacja grawitacyjna czy mechaniczna? Płaszczowe, ceramiczne systemowe czy budowane z cegły? Kominek lub brak kominka? Tynki ręczne czy maszynowe? Cementowo-wapienne czy gipsowe? Ocieplenie ścian i poddasza zgodne z projektem czy więcej? Jakie okna z PVC czy drewno? Dwu czy trzy szybowe? Na jakim profilu? Z roletami czy bez? Schody drewno jakie? A może betonowe okładane? Itd...]

• 2 weeks później...