Jadziek 29.06.2006 14:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2006 moze dopisze ze podniosl teren o ilestam wzgledem Twojej dzialki i przy odwolaniu napisz to co wczesniej i moze cos z tego wyjdzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robert skitek 29.06.2006 17:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2006 Mozesz spokojnie powoływac sie na podany przez Ciebie już wczesniej przepis:"5.Okapy i gzymsy nie mogą pomniejszać odległości od granicy działki budowlanej, o których mowa w ust. 1, o więcej niż 0,8 m, natomiast części budynku, takie jak balkony, galerie, tarasy, schody zewnętrzne, pochylnie i rampy - o więcej niż 1,3 m." to oznacza, że taras może sie znajdować w odległości 2,7m (4m-1,3) od Twojej działki w przypadku ściany z oknami i 1,7 w przypadku ściany bez okien. Zresztą nie wolno mu dobudowac pomieszczeń pod tarasem, jesli nie są całkowicie schowane pod ziemią."6. Odległości, o których mowa w ust. 1-5, nie odnoszą się do podziemnych części budynku znajdujących się całkowicie poniżej poziomu terenu." w innym przypadku nie ma mozliwości budowania bliżej chyba że plan miejscowy mu na to pozwala albo WZ (jesli WZ to na jakiej podstawie?) 3. Sytuowanie ściany budynku w przypadku, o którym mowa w ust. 1 pkt 2, dopuszcza się w odległości 1,5 m od granicy z sąsiednią działką budowlaną lub bezpośrednio przy granicy, jeżeli: 1) wynika to z ustaleń miejscowego planu zagospodarowania przestrzennego albo 2) nie jest możliwe zachowanie odległości, o której mowa w ust. 1 pkt 2, ze względu na rozmiary działki. i tu jest niestety pole manewru dla urzędników - a jesli to policjant, to może jakas sitwa... tak czy inaczej - nawet jesli powołaja się na ten przepis, nie wolno mu robić tarasu bliżej niż owe 2,7m - reszta może byc jedynie dachem bez mozliwosci uzytkowania go jako tarasu. ogrodzenie może wybudowac do 2,2m - bez jakiejkolwiek zgody - co nie oznacza ze moze od razu za nim byc kubatura. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lonly 30.06.2006 07:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2006 robert skitek: Dokładnie to !!! 2) nie jest możliwe zachowanie odległości, o której mowa w ust. 1 pkt 2, ze względu na rozmiary działki. Napisali w decyzji że: odnosząc się do uwag zawartych w moim piśmie organ stwierdza, że rozbudowa istniejącego budynku nie narusza par. 12 ust3 pkt. 2 Rozp. Min. Infrastruktury .....natomiast dopuszcza lokalizację obiektów bezposrednio przy granicy jeżeli nie jest mozliwe zachowanie odległości 3 m od granicy ze względu na rozmiar działki. Z uwagi na to iż powierzchnia działki Inwestora przeznaczona do zainwestowania została w znacznej części ograniczona wyznaczonymi liniami zabudowy od ulic...., tym samym nie wprowadza ograniczeń dla zabudowy działek sąsiednich. Co ciekawe ani słowa w decyzji o wymogu uzyskania zgody na wejscie na teren mojej działki tylko taki zapis: obszar oddziaływania obiektu o którym mowa w art. 28 ust2 ustawy - Prawo Budowlane, obejmuje nieruchomosć Inwestora oraz działkę nr 24 czyli moją. M@riusz_Radom : Moge zaskarżyć, mam jeszcze 12 dni tylko nie wiem jak to uzasadnić w świetle powyższych zapisów decyzji. Już powoływałem się na par 12 i nic to nie dało. Nie mam zdjęc ale narysowałem mniej wiecej plan sytuacyjny. Działka ma długośc ok 24 metrów a frontowa linia zabudowy to 10 m od drogi na dole szkicu. Czy możecie coś doradzić w takiej sytuacji. Co napisać w zaskarzeniu? Czym się podeprzeć? http://img335.imageshack.us/img335/6164/rzutgora1ga.th.png http://img516.imageshack.us/img516/3821/rzutbok0yk.th.png Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robert skitek 30.06.2006 08:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2006 z tego co widac na rysunku, sasiad ma jeszcze wiele miejsca zeby rozbudowac sie w innych kierunkach - wiec uzasadnij to wlasnie w ten sposób. załatw mapkę i pokaz na niej mozliwosci innej rozbudowy sasiada. to jest tylko jego widzimisię i jakies dziwne uparcie urzedników - nigdy nie są tak dobrotliwi, chyba ze chodzi o znajomych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
civic9 30.06.2006 09:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2006 Jak to co pisać? Ostro pisać powodując się na prawo. Robert Ci zacytował. Darować sobie argumenty subiektywne - że będzie blisko, brzydko, zacienione, że wartość działki... no, jak bardzo chcesz to dorzuć Ale cofnięcie decyzji musi się opierać na solidnych podstawach, tak więc prawo się liczy, to co jasno i konkretnie jest złamane. Wykaż więc jakie są minimalne odległości w prawie, jaki są w projekcie, i że to jest niezgodne. Robert podał istniejącą w prawie furtkę pozwalającą się przysunąć bliżej - to wykazuj, że tego nie można zastosować, bo wymiary działki pozwalają na inną zabudowę. Może nawet wylicz, że tą samą powierzchnie może zabudować z drugiej strony nie łamiąc przy tym przepisów. Poza tym czy kto, gdzieś powołał się na ten artykuł rozporządzenia? To jeszcze bym spróbował wykazać, że skoro się na niego nie powołano, to taka sytuacja nie zachodzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lonly 30.06.2006 10:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2006 Jesteście super. Dzięki za cenne podpowiedzi.robert skitek : Kurde na to wynika, że sitwa. Facet bardzo pewny siebie a i w urzędzie w czasie rozmowy z gościem który zajmuje się sprawą wynikało że nie ma sprawy, najwyżej (jak to powiedział) zlikwiduje się ten murek (sic) Jak powiedziałem, że pomimo zlikwidowania murka nadal jest problem zachowania odległości to facet próbował to zlekceważyć twierdząc, że ogrodzenie do 2,2m można bez problemu. Na moją uwagę że nie jest to grodzenie tylko budowla i z pokaznych mi dokumentów nie wynika że będzie to 2,2m bo nie ma zwymiarowania dziwnie ścichł stwierdzając beznamiętnie: To pisz pan uwagi. civic9 : Na przepis powłano się w uzasadnieniu jaką część przytoczyłem. Tak dobry pomysł - ta argumentacja może być dobra! A co sądzićie o tym zapisie: obszar oddziaływania obiektu o którym mowa w art. 28 ust2 ustawy - Prawo Budowlane, obejmuje nieruchomosć Inwestora oraz działkę nr 24 (czyli moją). Czy przez to wskazują tylko oddziaływanie czyli bezpośrednie sąsiedztowo czy również oznacza to, że budowa wejdzie na moją działkę administracyjną decyzją. W decyzji nie ma też słowa o naruszeniu stosunków wodnych na które zwracałem uwagę w moim pismie z zastrzeżeniami a ewidentnie się zmienią bo (tego akurat nie widać na moich nieudolnych rysunkach) ale teren jest taki że z tego tarasu wodę zamiast dotychczasowa ziemia sąsiada przyjmować będzie mój niżej położony teren. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jadziek 30.06.2006 10:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2006 2) nie jest możliwe zachowanie odległości, o której mowa w ust. 1 pkt 2, ze względu na rozmiary działki.[/i] i tu jest niestety pole manewru dla urzędników - a jesli to policjant, to może jakas sitwa... czy ja dobrze rozumiem? czyli jesli mam dzialke na ktorej planowany dom ewidentnie sie nie zmiesci (przy zachowaniu odleglosci 3 lub 4 metry) to przy "przychylnosci" urzędnikow i tak dostane zgode na budowe (bo przy mniejszych odleglosciach od granic sie zmiesci) powolujac sie na ten artykul? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość M@riusz_Radom 30.06.2006 18:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2006 Hmm, może niech Ci sąsiad wyrówna działkę najlepszym czarnoziemiem w okolicy ? Wtedy nie będzie już tak dużej różnicy poziomów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
civic9 30.06.2006 19:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2006 Jadziek: zdarza się, ale to nie jest reguła. bo jak planowany nie może się zmieścić to może trzeba planować mniejszy. tutaj bardziej chodzi o takie przypadki jak działka o szerokości nie wiele więcej niż 10m. ja taką możliwość dostałem mając dość wąską działkę. aczkolwiek jednocześnie w sąsiedniej działce, do której granicy się przysunąłem jest już zabudowa odsunięta więcej niż te 3-4m, więc została zachowana odległość między budynkami 8m (nawet trochę ponad), jednocześnie jest to budynek niemieszkalny i właściciel nie protestował, co pewnie też miało wpływ na zgodę urzędu. W przypadku braku zgody urzędu na podstawie przytoczonego przepisu pozostaje jeszcze ministerstwo i odstępstwo od warunków. Podobno nawet łatwiej uzyskać, tylko dłużej trwa. lonly: oszar oddziaływania nie oznacza, że budowa wejdzie na Twoją działkę. Obszar oddziaływania oznacza ograniczenia w zagospodarowaniu terenu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jadziek 01.07.2006 11:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2006 Jadziek: zdarza się, ale to nie jest reguła. bo jak planowany nie może się zmieścić to może trzeba planować mniejszy. otoz to, ja myslalem ze tak zawsze powinno byc, bo inaczej beda rowni i rowniejsi... ja mam ten plus ze mam dwie dzialki o szerokosci 20 m (obok siebie) a chce postawic dom o wymaganych wymiarach dzialki w szerokosci 21,40, i tak sobie mysle ze jak postawie go tylko na jednej z tych dzialek, zblizajac sie do granicy drugiej o te brakujace 1,40 (zamiast 4 m bylo by 2,60 do plotu) to chyba nie bedzie problemu z zezwoleniami (skoro do stanu surowego obie dzialki beda moje) a potem ktos te druga dzialke ode mnie odkupi... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
civic9 01.07.2006 16:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2006 jadziek: mowiac konkretnie - moja ma 16m szerokosci... w dodatku ustawienie jest takie, ze albo zmieszcze w tych 16tu jeszcze dojazd do garazu, albo zamiast ogrodu bede mial garaz (oczywiscie sa moze jeszcze inne mozliwosci, ale to juz tylko troche mniejsze zlo).. tak wiec bez zgody na przysuniecie sie do granicy mialbym problem... przy 20tu w ogole bym nie kombinowal ale sprobowac zawsze mozesz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lonly 03.07.2006 06:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2006 Hmm, może niech Ci sąsiad wyrówna działkę najlepszym czarnoziemiem w okolicy ? Wtedy nie będzie już tak dużej różnicy poziomów Ba...................... żeby to chciał ale jedyna propozycja z jego strony to owe 0,5 m na jakie niby mógł by mi w przyszłości pozwolić się dosunąć. Łaskawca Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts