Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zwrot VAT- data na fakturze po dacie odbioru budynku.

am00

Recommended Posts

Chciałbym przyspieszyć odbiór końcowy, żeby uregulować sprawy taryf energetycznych itp, ale mam w planie jeszcze parę wydatków po tym terminie. Czy faktury z datą po terminie odbioru (oczywiście do pół roku) mogę dołączyć do wniosku, czy data odbioru przesądza sprawę.

Tekstem jawnym chyba nie jest to napisane w ustawie.

No tak, gdyby to były kafelki do łazienki, ale przy cemencie, cegłach, blachodachówce mogę mieć kłopot z wypełnieniem rubryki: zakres prac, bo trudno budowę garażu podciągnąć pod remont. O limity akaurat się nie boję. Chodzi mi o to czy ustawa dając te 1/2 roku na ostateczne zgłoszenie dopuszcza również rozliczenie faktur płatnych w tym okresie.

Może to być nie remont, a modernizacja, np. znudziło Ci się dawne pokrycie dachu, lub grad je uszkodził i robisz nowe, robisz dodatkową ściankę działową, wylewki Ci popękały, musisz kupić cement itd, itp. ( nie słyszałem, czy kontrolują, gdzie faktycznie zostały użyte zakupione materiały)

Dowiadywałam się w us, są 2 możliwości odbioru różnicy VAT, albo po zakończeniu inwestycji, lub 1 raz w roku, ale do złożenia wniosku trzeba dołaaczyć oświadczenie kierownika budowy o nie zakończeniu inwestycji. Więc jeśli teraz złożysz wniosek o zwrot VATu i dołączysz oświadczenie kierownika że stopień zaawansowania budowy wynosi 90%, to będziesz mogła jeszcze złożyć w przyszłym roku wraz z rachunkami po dacie odbioru.

Ja miałam taką sytuację. Odbiór budynku miałam 16.09.2005 roku i do tego momentu rozliczałam f-ry z tytułu budowy. Dostałam decyzję i lada dzień będzie zwrot, bagatela 10 tyś zł - nic mi nie zakwestionowali.

Drugi druk za okres 17.09-31.12.05 złożyłam m-c temu i czekam na decyzję. A teraz co roku będę składać wnioski również z tytułu remontu budynku. Zgodnie z rozporz. zakresy remontu są bardzo ogólnikowe - więc praktycznie wszystko można tam podpiąć.

Karina